www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

frekvenčnik in ''cviljenje motorja''

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.84
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2012 9:30 am    Naslov sporočila:  frekvenčnik in ''cviljenje motorja'' Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Po predelavi filtra ( zamenjava s celuloznega s hepa filtrom višje stopnje gostote )

in z dodanim frekvenčnikom DANFOSS VLT HVAC DRIVE ki dela na 27 Hz

je motor sesalaca začel zelo neprijetno visokofrekvenčno piskati (tale sesalec je v pisarni )

motor je :

SIEMENS 1LA7083-2AA11

400V , v zvezdi , 1,1kW , I=2,45A-2,50 A , cos fi=0,87

podatke o motorju je drugače malo čudno iskati SIEMENS

padlo pa mi je v oko tole :
1LA7....A..Self-ventilated energy-saving motors with improved efficiency – Aluminum series
1LA7...OM ....Motors operating with frequency converters - self-ventilated motors with special insulation up to 690 V – Aluminum series

- ali to pomeni da motor ni primeren za frekvenčnik ?

ali so kake nastavitve v frekvenčniku ki bi lahko odpravile to nadležno piskanje ?

Hvala

Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.79
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2012 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri nas so ponavadi zaradi premajhnih obratov cvilili.

LP
Božo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.95
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2012 10:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piskanje se da nastavljati v razponu od, če se prav spomnim, 2kHz do 16kHz. Kaj je primerno za tvojo "aplikacijo" - včasih je bil pri Siemensu za take stvari g. Petrošanec.
P.S.: vidim, da je pretvornik Danfoss. Ampak vseeno, če pokličeš kar na Siemens in Danfoss in primerjaš odgovora.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.69
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2012 1:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni vsak motor pri nizkih obratih na frekvenčniku Hitachi piska.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.38
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2012 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motor, ki je narejen "za frekvenčnik" ima boljšo izolacijo. Pri večjih močeh in daljših kablih nastajajo na strani motorja iznihavanja zaradi preklopne frekvence, ki dosežejo precej visoko napetost, kar znižuje življenjsko dobo motorja. Proizvajalci frekvenčnikov to rešujejo različno, Alan Bradley ima na primer neke vrste varistorje, ki se priključijo blizu motorja, drugi priporočajo sinusni izhodni filter na frekvenčniku. O tem sem malo več prebral pred nekaj leti ob projektiranju 2x160kW pogona napajnega s frekvenčnikom 400kW po cca 400m dolgem kablu. Ker so te zadeve kar konkretno drage, je bilo na koncu ceneje postaviti frekvenčnik k motorju. pri nekaj deset metrih kabla pa problem ni izrazit.

To da motor piska pa je povezano s preklopno frekvenco frekvenčnika, nastavi jo čim višje, pa tudi motorska dušilka bi malo pomagala, navadno jih kupujemo tukaj, glede na podatke pogona (max frekvenca, stikalna frekvenca, max tok) jo tudi dimenzionirajo.

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.84
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2012 7:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem

Citiram:
To da motor piska pa je povezano s preklopno frekvenco frekvenčnika, nastavi jo čim višje

to je bilo to , nastavitev ima v območju med 1-14 , bila je na 7 nastavil na 14

Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.38
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 11, 2014 2:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da malo obudim staro temo še nekaj novega znanja, mogoče pride komu prav. Zaradi nesimetrije navitja motorja se v rotorju inducira napetost v vzdolžni smeri. Problem je zanemarljiv pri 50 Hz, postane pa izrazit pri napajanju motorja s frekvenčnim pretvornikom pri večjih močeh. Tu igra vlogo stikalna frekvenca pretvornika, višja ko je, višja je ta inducirana napetost. Ta napetost požene tok skozi ležaje in jih uničuje. 90kW motor ima življenjsko dobo ležajev cca tretjino normalne, če je napajan s frekvenčnim pretvornikom. Rešitev je motor z izoliranim ležajem, kar pa seveda ima svojo ceno. Več bo na to temo povedal google, če daš iskat "bearing currents"
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.99
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 11, 2014 3:50 pm    Naslov sporočila:  Re: frekvenčnik in ''cviljenje motorja'' Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:

...

ali so kake nastavitve v frekvenčniku ki bi lahko odpravile to nadležno piskanje ?

Hvala

Ne... tukaj je en amaterski posnetek naše proizvodne linije. Poslušaj od 2:30min naprej. Stiskalnico poganjata dva 500kw (petsto kw) motorja gnana s frekvenčnikoma (Siemens). Piskanje preglasi praktično vso ostalo postrojenje. Na liniji sem bil od zagona kot vodja linije ca 7 let. Dnevno sem večjrat hodil mimo tistih dveh motorjev. (sicer sta nameščena na drugi strani linije, kjer ni "obhodna" pot. Kljub temu mi je do dobra "skurilo" sluh. Krivda je seveda moja. Zaščitne slušalke so me "motile". Nosil sem jih le, ko sem se tam zadrževal dlje časa. Nauk te zgodbe - obvezno uporabljajte zaščitne slušlake, če ste v bližini. Izvedite meritev hrupa! Piskanje ni tako nedolžno!

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 484 dni