www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Delovni kondenzator.

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bonny
Član
Član



Pridružen-a: Tor 09 Jan 2007 19:43
Prispevkov: 268
Aktiv.: 1.59
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 12:13 pm    Naslov sporočila:  Delovni kondenzator. Odgovori s citatom

Pozdrav...

Ker sem doma v nizkih napetostih mi je ratala uganka kako razlikovati delovnega od startnega kondenzatorja. Namreč doma se mi valja star motor od pralnega stroja in ravno sedaj imam aplikacijo ko ga lahko ponucam. Na motorju ni nobenih podatkov. 5 priključkov sem določil z ommetrom in našel fazi za pranje (52ohm) ter za centrifugo (22 in 42 ohm). Rabim počasne obrate in kolikor vem so v pralnih strojih kondenzatorji nekako od 12 pa do 25uF. Ker podatkov nimam sem pač iskal neko srednjo vrednost. 16uF/250VAC(400V). tip v trgovini mi je sicer ponudil "pravega" in zagotavljal da je pravi. Samo če že na kondenzatorju piše največ 3 vklope na minuto potem zagotovo ni pravi. Torej kako razlikovati delovnega od startnega? (Če je gor napisana interminenca je po mojem zagotovo startni..)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
6dan8
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Prispevkov: 1045
Aktiv.: 8.78
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Če je gor napisana interminenca je po mojem zagotovo startni..
Pa če je še kje napis "ELKO" ali "MOTORSTART"... pojdi v trgovino in vprašaj za pogonski kondenzator (papirni). Ta ima običajno višjo delovno napetost in na njem zna biti kaka oznaka v stilu "MP", "MKP",...
Kaka slikica famoznega kondenzatorja ne bi škodila...
OT: si glede kapacitete kondenzatorja pogledal kaj v tole temo ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved



Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Prispevkov: 6987
Aktiv.: 44.31
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam 16 uF in dela bp, tako da je to zelo verjetno prava vrednost.
_________________
Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Iztok
Član
Član



Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Prispevkov: 4974
Aktiv.: 27.55
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 12:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na hitro ga ločiš tako, da so delovni v aluminiju ali beli plastiki do 25uF, zagonski pa v črni plastiki od 50uF naprej.

Za točno informacijo pa je najbolje pogledat oznake in pogledat v kakšen katalog.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bonny
Član
Član



Pridružen-a: Tor 09 Jan 2007 19:43
Prispevkov: 268
Aktiv.: 1.59
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.ebax.si/app/trg/product_info.php/motorski-kondenzator-16uf-450v-p-2626

Je po slikci (ki je identična originalu) videti kot pravi, čeprav ga imajo v rubriki startni.... Nikjer gor ni ELKO, START, ali interminence, je pa zadaj še natisnjeno 10000h po čemer sklepam da je tole ok..
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bonny
Član
Član



Pridružen-a: Tor 09 Jan 2007 19:43
Prispevkov: 268
Aktiv.: 1.59
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 2:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

16uF ni bil na zalogi, tako da sem dal gor 12uF. Videti je vse OK. Edini podatek ki je se gor natiskan je 450V-10000h, 500V-1000h. Motor dela kot je treba.
490rpm (očitno 6 polov) skupni tok 1.3A, Tok glavne faze 1.3A, Pomožne 1.2A. Torej bi za dotični motor lahko dal res 16uF pa bi bila toka po fazah enaka.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Prispevkov: 1354
Aktiv.: 7.89
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 12, 2020 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ima kdo možnost pogledati za kapaciteto delovnega kondenzatorja za motor s priponke.

V naprej hvala za informacijo.

lp.



Elektrokovina - 1f - 0,12kW.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  640.41 KB
 Pogledana:  61 krat

Elektrokovina - 1f - 0,12kW.jpg



_________________
--
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
BojanR
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Prispevkov: 618
Aktiv.: 4.04
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2020 5:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upam, da ti s tem pomagam.


kondenzatorji za motor.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  47.54 KB
 Pogledana:  45 krat

kondenzatorji za motor.png


Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group