|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
radou Član

Pridružen-a: Čet 16 Dec 2010 21:41 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.12 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Sep 12, 2014 5:25 pm Naslov sporočila: Excel - več obsegov |
|
|
Zdravo,
en problem me pesti v Excelu, ki ga ne znam rešit.
Zgodbica gre takole:
Čez 1 teden imamo tekmovanje v streljanju (zračna puška). Ko se prešteje vse kroge na tarči se rezultat piše v tabelico. Najprej posamezniki, nato ekipe.
Posamezniki so res najmanjši problem ( -> makro)
Problem pa je v ekipi.
Na listu za ekipe morajo biti zapisana imena 3 posameznikov, ki tvorijo ekipo, njihove rezultate in vsoto.
Ker imam raje, da nekdo dela zame kot jaz zanj bi si rad napisal program.
Sedaj pa rabim nekoga, da mi je v podporo oz. pedagoško usmeritev mojega mišljenja
Potrebno je razvrstiti grupo podatkov (celotna ekipa) na podlagi ene celice (oz. dveh, če se zgodi, da imata 2 ekipi enak rezultat)
Tako je potem treba "loop" naredit 25 krat.
Moje znanje Excela je zelo dobro, Visual Basic pa bolj začetniško.
Zaenkrat, najlepša hvala! _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50 Prispevkov: 687 Aktiv.: 2.90
|
Objavljeno: Pet Sep 12, 2014 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekje sem že pisal o googlovih anketah.
Jaz bi ustvaril spletni obrazec, ki piše v googlovo tabelo (googlovi dokumenti-anketa). Vsak tekmovalec ima svojo štartno številko (ID1). Tekmovalčec pripada ekipi (ID2). Imena sploh niso pomembna. Sodnik(ID3) v spletni obrazec vnese kroge(lahko tudi vsak posamični krog) vsakega tekmovalca zase in odpošlje. S tem imaš zagotovljen tudi časovni žig. Podatke vlečeš iz googlove preglednice na podlagi štartne številke. S kombinacijo ID-jev, if, countif, sum, sumif, hlookup, vlookup funkcij pa mislim, da bi se dalo narediti marsikaj. Mogoče tudi uporaba vrtilnih tabel. Imaš pa do neke mere rešeno tudi sledljivost rezultatov, če zagotoviš, da ima samo admin-vodja tekmovanja polni dostop do tabele v katero pišejo sodniki. Vsi ostali pa imajo samo možnost branja. Tvoja naloga bo samo, da podatke pravilno prebereš in obdelaš, vsebino prepustiš vsem ostalim sodelujočim (sodnikom).
Seveda ne smeš pozabiti na pravilno označbo tarč, pred samim tekmovanjem.
Komplicirano?  _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Pet Sep 12, 2014 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ena od funkcij je SUMIF, ta sešteje vse obsege celic, pri katerih je pogoj izpolnjen.. Vsaj mislim da, pišem po spominu Bi pa (jaz) moral poizkušat, da naredim tisto kar bi želel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
radou Član

|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2014 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
@pajo
Nisem še slišal za googlove tabele. Dobra ideja, sicer pa je en problem, da na strelišču ni interneta (je občina zmanjšala range lovljenja tako, da če grem 50 metrov stran lovi ). Nekaj let nazaj je bil.
@Lojzek
Ne vem, če si razumel, jaz rabim podatke avtomatsko razvrstit s "pritiskom na gumb", sumif mi definitivno pri tem ne pomaga.
Ravno se mi mudi, odpišem do konca popoldne.
Hvala. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50 Prispevkov: 687 Aktiv.: 2.90
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2014 11:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je problem 50m, za čas tekmovanja postavi vmes eno dostopno točko kot repeater. _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2014 12:57 pm Naslov sporočila: Re: Excel - več obsegov |
|
|
radou je napisal/a: |
Potrebno je razvrstiti grupo podatkov (celotna ekipa) na podlagi ene celice (oz. dveh, če se zgodi, da imata 2 ekipi enak rezultat)
Tako je potem treba "loop" naredit 25 krat. |
Na pravila se ne spoznam, zato bi bilo dobro navesti kak primer, kako bi ekipe razvrstil "na roke".
Recimo, da lahko vsem tekmovalcem uspe vsaj enkrat zadeti čisto sredino, zato bi jih v primeru, enakega rezultata razvrščal na podlagi najslabših strelov.
Torej najprej v prvi "for" zanki enostavno razporejanje tekmovalcev (ali skupin???) po skupni vsoti.
Pri enakih pa najprej razporeditev od najslabšega do najboljšega strela, nato pa primerjanje vsote od zgoraj navzdol, da indeks v "for" zanki lepo narašča.
for (i = a, (i < steviloStrelov + a), i++) ; a=število neveljavnih vrstic nad rezultati (ime, priimek, skupina,...).
Ko se ob nekem i zgodi, da je vsota do i seštetih enih strelov večja od do i seštete vsote drugih strelov, lahko prekineš zanko in boljšemu tekmovalcu dodeliš višjo številko.
Ker se "lahko" zgodi, da imajo vsi tekmovalci (ali skupine) enako skupno vsoto, moraš "for" zanke ustrezno razporediti po prioriteti.
for(){
...
for(){
...
for(){
...
}
}
}
Verjetno bi jaz delne rezultate zank shranjeval v nove celice in naslednjo zanko spustil le nad njih.
Stvar pravil - ki jih ne poznam.
Daj si izmisli primer s celoštevilskimi zadetimi krogi (0...9) za tekmovalce 1...9 v treh skupinah 1,2,3 ; 4,5,6 ; 7,8,9, ki so streljali 10-krat. Kako bi jih razporedil
Koda: |
123456789 tekmovalec
001201122 najslabši krog 1,2,5-3,6,7-4,8,9
011201123 enaka i=2 vsota: 1,5-2-3,6,7-4,8-9
012312133 ...
112342243
342443253
654546465
766557566
977587687
987699688
998799889 najboljši strel
vsote tekmovalcev
44,42,40,42,44,49,36,50,49
vsote skupin
126, 135, 135
Kako bi ti to zdaj razporedil?
V kakšni obliki bi rad imel rezultat(e) in kakšni pogoji morajo biti izpolnjeni ze nek rezultat (najboljši posameznik, najboljša skupina,...)? |
Najprej sestavi makro z besedami in stavki, kot bi ga nekomu opisoval (in to pripni sem), dejansko sintakso boš prilagodil kasneje. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
radou Član

|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2014 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Malček mi je samoumevno v teh 10 letih odkar streljam. Bom pojasnil drugače oz. boljše.
Tekmovalci se razporedijo in streljajo 1 strel v tarčo.
Tarča je nekaj takega: http://www.shootingstuff.co.nz/index.php?page=shop.product_details&flypage=vmj_naru.tpl&product_id=1198&category_id=56&option=com_virtuemart&Itemid=17
Luknjica je premera 4,5mm.
Takim tarčam se strojno določi zadetek (na sliki je zapisana 10).
Vsakim desetim strelom se reče serija in se jo zapiše na listek. Vsota 4 (odvisno od kategorije in tipa puške[vendar to sedaj ni pomembno]) serij je skupen rezultat.
V ekipi nastopajo trije, na listu za ekipe se mora napisati vsaka posamezna serija vsakega tekmovalca in vsota vseh serij vseh tekmovalcev, na kateri se potem odloči katera ekipa je boljša od druge.
Ker se zgodi, da sta lahko 2 ekipi izenačeni se potem odloča na podlagi vsote 4., 3. , 2., 1. serije, dokler ena izmed vsot ni drugačna od druge ekipe.
Na roke razvrstiti ekipe pomeni, da pogledaš rezultate ekip in jim urejaš pozicijo na listu od 1. do zadnjega tako da označiš obseg in ga premakneš.
Kar pa je zelo zamudno, sploh če je ekip več kot 5.
V bistvu samo funkcijo razvrščanja ni tak velik problem uporabit. Problem je kako se določi pozicija te ekipe v Excelu.
Prilagam še datoteko
Koda: |
http://speedy.sh/FyTr2/Upokojenci-19.9.2014-ni-izpolnjeno.xlsm |
Hvala! _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2014 2:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oh ja,... in še, če so vse 4 serije izenačene, se določa na podlagi števila desetic, najprej v 4, potem v 3,2,1 seriji.
Če je tudi to vse enako, potem se žreba.
Kolikor vem, so te stvari narejene in res nima smisla odkrivat tople vode. Obrni se na Hreščak Izidorja iz SD Vremščica. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
radou Član

|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2014 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom prej na loteriji zadel
Morda ga pa na videz poznam. Bom še njega povprašal. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni