|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2014 12:28 pm Naslov sporočila: Led luči brlijo ko je stikalo ugasnjeno |
|
|
Lep pozdrav,
V novem stanovanju sem kompletno razsvetljano izvedel z LED vgradnimi svetili.
Luči so vezane preko menjalnega stilaka in dogaja se mi, da se v vodnikih inducira napetost kar povzroči, da luči rahlo brlijo (se vidi v popolni temi). Sprememba same inštalacije ni možna, zato sem gledal v smeri nekega "snubberja".
Nekako mi je jasno, da se pri navadnih lučeh ta napetost odvede preko žarilne nitke vendat je premalo, da bi žarilna nitka žarela, zato izgleda da so luči ugasnjene. Pri led je tok potreben za svetenje precej nizek zato se po mojem mnenju inducira ravno dovolj, da žarnice na rahlo svetijo.
Kaj se uporablja v praksi da se to odpravi in kako prikopit?
Luči so tele , vezane pa so po vezavi v priponki.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
97.58 KB |
Pogledana: |
34 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
crto Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2005 14:48 Prispevkov: 137 Aktiv.: 0.58 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2014 12:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si probal obrnit fazo in nulo na Ledici??
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2014 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
V stikalo veži brlivko/tlivko
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2014 1:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali pa upor ali kondenzator vzporedno
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2014 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
shmandi je napisal/a: |
Ali pa upor ali kondenzator vzporedno |
Vzporedno z LED seveda, ne s stikalom.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sars Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40 Prispevkov: 671 Aktiv.: 3.57 Kraj: Vransko
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2014 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je meni tudi delalo, enkrat pa mi je pa zvečer med nogicama žarnice (podnožje G9) prebilo ali nekaj takega in vrglo ven varovalko. Pri ugasnjeni luči. Takrat sem potem namestil nazaj navadne žarnice.
_________________ Ko misliš, da nimaš sreče v življenju, pomisli na voznike Renaultov.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2014 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
V stikalo bo težko, trenutno so stikala od Schneiderja program Unica, in stikalo z nočno osvetlitvijo (učasih tljivko) so sedaj izvedna z led diodo.
Nagibam se k bolj "off the shelf" rešitvi. Sicer bi se verjetno dalo tudi z RC členom rešit,
Gledal sem tole. Če bi tole vezal na kontakte led luči?
Obrnit fazo bom poizkusil zvečer, čeprav mislim da nebi smelo igrat vloge, ker je pomojem problem v tem, da so vodniki za menjalno stikalo položeni v isti cevi in pride do efekta "transformatorja".
p.s. Sem ravno ugotovil ,da prejšnja rešitev ne bo delovala, ker bo tekel prevelik tork..... Verjetno bi potreboval upor v rangu 47k?
Kaj pa ideja, da bi vzporedno k led vezal 47k 1W upor?
Nazadnje urejal/a sebastjan.kamensek Čet Nov 20, 2014 2:16 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oobuco Član

Pridružen-a: Pon 25 Avg 2014 11:00 Prispevkov: 206 Aktiv.: 1.56 Kraj: Šentvid pri Stični
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2014 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri tebi je še v redu.
Meni je v podobni vezavi luč približno vsako minuto blisknila.
Je pa res, da sem imel ledice, za katere je bila dovoljena regulacija.
Potem ko sem dal drugačne - tiste, ki imajo znak za regulacijo prečrtan - pa je bil mir.
_________________ Pred EUR sem bil SIT! (sposojeno z grafita) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2014 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni ti napajalniki ne dovoljujejo regulacijo (niso mišljeni za dimmanje).
Kaj pa idejo od Shmandija, da bi vzporedno k led vezal 47k 1W upor?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2014 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
sars je napisal/a: |
To je meni tudi delalo, enkrat pa mi je pa zvečer med nogicama žarnice (podnožje G9) prebilo ali nekaj takega in vrglo ven varovalko. Pri ugasnjeni luči. Takrat sem potem namestil nazaj navadne žarnice. |
Tole je pa odgovor v smislu:
"sem končno kupil dizla - lepo teče, kuri veliko manj.... Ampak po enem mesecu se je filter nafte nekaj zamašil, pa sem ga raje prodal in zdaj spet vozim bencinarja..."
Če je nekaj počilo, sta razloga lahko dva: slaba montaža ali slaba roba. Noben od njih ni dovolj dober razlog, da pomečeš ven vse LEDice in greš nazaj na klasiko.
Sebastjan: si poskusil odstraniti vse tlivke v stikalih ? Čeprav so led, vseeno kurijo...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2014 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
[quote="protoncek"]
Sebastjan: si poskusil odstraniti vse tlivke v stikalih ? Čeprav so led, vseeno kurijo... |
Am. trenutno v stikalih nimam tlivk (navadna menjalna stikala). Debata o tlivkah se je začela kot možna rešitev težav, vendar ta linija stikal (schneider - unica) nima stikal z tlivko ampak so osvetlitve rešene z led idodami kar pa ne vem če bi odpravilo težavo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oobuco Član

Pridružen-a: Pon 25 Avg 2014 11:00 Prispevkov: 206 Aktiv.: 1.56 Kraj: Šentvid pri Stični
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2014 2:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najbrž bi bilo v redu. Samo mislim, da bi bil upor lahko tudi večji in posledično šibkejši.
_________________ Pred EUR sem bil SIT! (sposojeno z grafita) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.58 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2014 3:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
sebastjan.kamensek je napisal/a: |
Debata o tlivkah se je začela kot možna rešitev težav, vendar ta linija stikal (schneider - unica) nima stikal z tlivko ampak so osvetlitve rešene z led diodami kar pa ne vem če bi odpravilo težavo. |
Če bi bila tlivka/led vezana vzporedno z lučjo potem ja, samo ponavadi ni ker tam ni nule. Sicer pa poizkusi z uporom, pri meni z 200k povsem ugasne, samo mene to brlenje ne moti
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sars Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40 Prispevkov: 671 Aktiv.: 3.57 Kraj: Vransko
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2014 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
To je meni tudi delalo, enkrat pa mi je pa zvečer med nogicama žarnice (podnožje G9) prebilo ali nekaj takega in vrglo ven varovalko. Pri ugasnjeni luči. Takrat sem potem namestil nazaj navadne žarnice. |
Tole je pa odgovor v smislu:
"sem končno kupil dizla - lepo teče, kuri veliko manj.... Ampak po enem mesecu se je filter nafte nekaj zamašil, pa sem ga raje prodal in zdaj spet vozim bencinarja..."
Če je nekaj počilo, sta razloga lahko dva: slaba montaža ali slaba roba. Noben od njih ni dovolj dober razlog, da pomečeš ven vse LEDice in greš nazaj na klasiko.
Sebastjan: si poskusil odstraniti vse tlivke v stikalih ? Čeprav so led, vseeno kurijo... |
Menjal sem samo v tem reflektorju. Drugje imam E27 led žarnice. Tudi v reflektor jih bom dal, ko dobim nove. Verjetno je pa roba slaba - kitajci...
_________________ Ko misliš, da nimaš sreče v življenju, pomisli na voznike Renaultov.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2014 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sebastjan, mislil sem, da imaš ledice že v stikalih...namreč, te bi z lahkoto povzročale omenjene težave, lahko še celo bolj kot klasične tlivke. navadna ledica rabi tam 10mA za delovanje, tak tok pa je lahko že veliko za 230V svetilko v LED tehnologiji. Tlivka recimo tudi povzroča migetanje starterja in rahlo svetenje fluo cevi...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni