www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ali kaj reskiram če priklopim tole ploščo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
darkwarrior
Član
Član

Pridružen-a: Tor 30 Dec 2014 20:16
Aktiv.: 0.95
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 9:49 pm    Naslov sporočila:  Ali kaj reskiram če priklopim tole ploščo Odgovori s citatom

Slike: http://i.imgur.com/tqxDyNI.jpg http://i.imgur.com/lUQnCC6.jpg

To je plošča, ki sem jo pred leti vzel ven iz 386ke. Stvar se ni zagnala ker je bila grafična zanič.

Mogoče kdo ve katera plošča je to? Gor nič ne piše. Na enem izmed čipov piše:

SIS
85C
460
ATQ
SIS '92 9251EAI
T3D530054 JAPAN

Processor in bios chip, ki sem jih danes gor nataknil nista originalna, originalno 386ko in bios čip sem polomil leta nazaj, ker sem bil pač shithead Razz

Zanima me če lahko kakšno škodo povzročim, če to priklopim na napajanje, glede na naslednja dejstva:

BIOS: Verjetno ni s iste plate. A se lahko kaj skuri, če je rom biosa napačen ali je največ kar se lahko zgodi to da pač ne bo posta? Poleg tega je bila nalepka na tem čipu odstranjena, kar je lahko povzročilo izbris roma (eprom).

CPU: Nevem kakšno voltažo ima plošča na CPU slotu, a mislim da je 5V in če je cpu 3V, potem se bo lepo pokadilo. Z googlom sem preveril tale cpu, in pravi da je 5V, lahko kdo to potrdi? CPU je Cyrix CX486 40mhz.

MEMORY BANKS: Leta nazaj sem dal vse čipe ven in nazaj noter, seveda brez kakšnega legit razloga. Ko sem jih dal nazaj sem pri tem mimogrede še skrivil nekaj pinov in dva odlomil, poleg tega sem še čipe NAROBE OBRNIL. Ne spomnim se če sem ploščo potem tudi prižgal.

Seveda sem zdaj popravil pine in jih obrnil prav , tako da se oznake na robu čipov ujemajo z tistimi na plati in številke na čipih so berljiv iz iste strani, tako kot na tistih ki so zaspajkani gor.

Nazadnje urejal/a darkwarrior Sre Dec 31, 2014 8:51 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.07

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolk si meu slovnščino u šol?
Jaz tega, kar si napisal, ne znam prebrati.
Če hočeš pisati v narečju ali slengu, potem se nauči uporabljati vse diakritične znake.
Aja, pa verjemi, da je težje, kot pisati v normalni slovenščini

darkwarrior
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 8:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem, popravljeno.
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolk se spomnim je VESA slot bil samo pri 486 procesorjih, torej tale matična naj ne bi bila iz "386ke".
Probaj kje staknit navodila ali pa vsaj tabelo jumperjev za tole matično, ker ni ravno vseeno, kako je nastavljano. Chipset je SiS 85C460...

darkwarrior
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 11:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
Kolk se spomnim je VESA slot bil samo pri 486 procesorjih, torej tale matična naj ne bi bila iz "386ke".
Probaj kje staknit navodila ali pa vsaj tabelo jumperjev za tole matično, ker ni ravno vseeno, kako je nastavljano. Chipset je SiS 85C460...

Se spomnim procesorja ki je bil gor. Gor je pisalo Intel i386

Verjetno ne točen ta iz leta '85 kot piše na temle, a vem da je bilo nekaj takega gor, mogoče je bilo iz leta '89, na enem izmed dveh proceserjev, ki sem jih imel je bil iz leta '89. Imel sem pa še 486 plato z isa in pci sloti, 36 mb edo ram-a je bilo gor in 100mhz amd-jeva dx4 486ka. Za tisto plato tudi vem da je delala, in je verjetno kje na podstrešju ali pa jo je nekdo stran vrgel, ker sem že iskal a je nisem našel.

Tale 486 processor ki je zdaj gor sem pa učeraj kupil na bolhi, in se je zgodilo da je bil zraven še tale bios čip.

Drgač pa super idea, bom probal kje kaj najti glede jumperjev, sploh pa glede na dejtvo da ne vem če so še vedno vsi gor tako kot so bili prej.
Nazaj na vrh
forest70
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00
Aktiv.: 2.85
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole premorem Very Happy

procesorji.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.9 MB
 Pogledana:  27 krat

procesorji.jpg

Nazaj na vrh
darkwarrior
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 01, 2015 4:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

forest70 je napisal/a:
Tole premorem Very Happy

Lepo Smile
Nazaj na vrh
forest70
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00
Aktiv.: 2.85
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 01, 2015 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta pa je že takrat bil exotika Smile

80186.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.6 MB
 Pogledana:  13 krat

80186.jpg

Nazaj na vrh
darkwarrior
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2015 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Informacij je o teli plošči zelo malo, na internetu je pa kar nekaj slik od zelo podobnih plošč s istim chipsetom na internetu, čisto iste nisem našel nikjer. Tukaj je nekdo, ki ima podobno ploščo napisal tole jumper tabelo:

J16 closed: very slow! Did not boot, Error with the keyboard
J14+J15+J16 closed: 16 MHz
J14+J15 closed: 20 MHz
J14+J16 closed: 25 MHz
J15+J16 closed: 33 MHz
J14 closed: 40 MHz
J15 closed: 50 MHz

J14 sicer ne najdem in J16 ima prevezavo in ne morem tukaj spremenit nič, razen če odspajkam, tako da bom verjetno moral sam probavat dokler ne bo normalno delalo, preden pa pridem do tega bom pa rabil pravi bios.

Tukaj je slika biosa ki bi po moje moral biti ustrezen

http://i.imgur.com/sBvd48Q.jpg

Kdo ve mogoče kje bi lahko dobil ta čip ali vsaj rom, ker eprom se lahko zbriše in na novo programira.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2015 9:07 pm    Naslov sporočila:  Re: Ali kaj reskiram če priklopim tole ploščo Odgovori s citatom

darkwarrior je napisal/a:
Slike: http://i.imgur.com/tqxDyNI.jpg http://i.imgur.com/lUQnCC6.jpg

To je plošča, ki sem jo pred leti vzel ven iz 386ke. Stvar se ni zagnala ker je bila grafična zanič.

CPU: Nevem kakšno voltažo ima plošča na CPU slotu, a mislim da je 5V ...

Glede na odsotnost regulatorja na plošči imaš prav.
Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.87
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2015 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Težko boš našel, če ne veš proizvajalca ali kake bolj točne oznake. Ali pač.
Tule je link do ohoho plat, njihove nastavitve (jumperji) in osnovne sheme.
Lahko iščeš najprej vizuelno med množico recimo 486 platami in najdeš tole, ki je precej podobna tvoji plati, ker ima keyboard bios takoj za Power supply konektorjem, kar je redkost.
Evo, še ena. Smile
Vem, iskanje igle v kupu sena ...

darkwarrior
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2015 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadaj na plošči na samem tiv je SFL 4OV0 9312. Če napišem SFL 40V0 v google ne dobim kaj veliko sem pa najdel eno podobno ki se prodaja na ebay od katere sem sliko prilepil v prejšnem postu. Ugibam da 9312(ki je drugačne, bolj digitalne pisave) tukaj pomeni da je bilo narejeno leta 93 v 12 mesecu ali tednu.

Znano je da so takrat proizvajalci biosa več vedeli o ploščah kot sam proizvajalec. Če prižgeš tako ploščo dobiš številko biosa in štiri številke povejo proizvajalca potem pa lahko tukaj pogledaš. Večinoma so proizvajalci znani. Žal tega ne morem narediti, ker je ravno bios tisto kar rabim Brick wall No ja to bo lahko vsaj komu drugemu prišlo prav.

Sem priklopil in vidim da je tudi procesor 5V, tako kot je bilo rečeno. Če je kakšen 486 cpu 3 volt izvedba, potem je če se ne motim, to gor napisano.

DusanK, hvala za informacije.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni