|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jenc0 Član

Pridružen-a: Ned 14 Feb 2010 0:13 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.41 Kraj: Cerklje
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2014 11:17 pm Naslov sporočila: Camtec ESB / soft start |
|
|
Živjo!
Imam težavo, kjer mi pri velikih tokovnih špicah ven meče varovalke. Na obremenitev je priklopljena delovna soba z 20 računalniki, serverji...Baje se težava pojavi zaradi neizpraznjenosti kondenzatorjev v zaslonih, stabilen tok je 13A, v vžigu varovalke poskoči na 22A (razen če vsako pod-varovalko posebej prižgemo) varovalke so trenutno 20 A, poskusilo se je B in C varjanto pa ni rešitve.
Pomislil sem da bi pred zgornjo varovalko vgradil Camtecov ESB počasni zagon, je sicer nekoliko dražji, me pa zanima ali bo to lepo delovalo ob vžigu in kako deluje na instalacijo pred njim...jo zelo obremeni...ali je ta ESB uporaben bolj za motorje?
Hvala in Srečno !
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 01, 2015 10:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Naredi , da se ne bodo vsi PCji vklapljali istočasno. Vsak izmed njih ima v sebi stikalni napajalnik, vsak tak napajalnik pa na vhodu elektrolit okrog 300uF.
Če vklopiš vse naenkrat moraš napolniti kakih 6000uF velik kondenzator in to v hipu. Za to je potreben ogromen tok , dosti večji kot si ga ti nameril a je tudi zelo kratek časovno (tvoj instrument je zato pokazal precej manj kot je v resnici).
Vzami kak pamete rele z vsaj štirimi izhodi ga sprogramiraj, da bo ob vklopu napajalne napetosti postopoma vsaki 2 sekundi vklapljal izhod , ki ga vežeš na svoj podaljšek.
Torej 4 podaljške vsak na svoj izhod , na vsak podaljšek do pet porabnikov.
Lahko vzameš LOGO, Easy, Alpha pametni rele......
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jenc0 Član

|
Objavljeno: Čet Jan 01, 2015 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer me zelo zanima če kdo uporablja tale ESB kako deluje...v nasprotnem primeru pa bom poskusil s pametnim relejem.
Bi bila kaka sprememba če bi pa uporabil 3x20A varovalke pa jih ločeno na izhode vezal? verjeno ne...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.64 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Jan 01, 2015 6:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole bo rešil klasičen soft-start za malo močnejši audio ojačevalnik.
In sicer ko vklopiš napetost, je v serijo s fazo vezan nekaj-ohmski žični keramični upor, ki omejuje sunkovito polnenje kondenzatorjev v PCjih. Po parih sekundah se preko diode in drugega upora napolni en kondenzator, ki je paralelno povezan na tuljavo releja. Ko rele vklopi, premosti bremenski upor na fazi. Načrt je bil tudi v Elektorju leta nazaj.
Enostavno in zanesljivo.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jenc0 Član

|
Objavljeno: Čet Jan 01, 2015 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Thanks Aly, super razloženo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1973 Aktiv.: 12.86 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Čet Jan 01, 2015 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Tole bo rešil klasičen soft-start za malo močnejši audio ojačevalnik.
In sicer ko vklopiš napetost, je v serijo s fazo vezan nekaj-ohmski žični keramični upor, ki omejuje sunkovito polnenje kondenzatorjev v PCjih. Po parih sekundah se preko diode in drugega upora napolni en kondenzator, ki je paralelno povezan na tuljavo releja. Ko rele vklopi, premosti bremenski upor na fazi. Načrt je bil tudi v Elektorju leta nazaj.
Enostavno in zanesljivo.  |
Po vsej verjetnosti je to to
Za DC 24V= motorčke pa je tule ena shema:
http://www.ihpva.org/projects/tstrike/electrike2/softstrt.gif
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jenc0 Član

|
Objavljeno: Pet Jan 02, 2015 12:29 am Naslov sporočila: |
|
|
hmm na tale pdf, me pa ne pusti.. Hvala!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.64 Kraj: Kranj - struževo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1973 Aktiv.: 12.86 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Pet Jan 02, 2015 12:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Jenc0 je napisal/a: |
hmm na tale pdf, me pa ne pusti.. Hvala! |
Sem opazil, stisni F5 pa se refrešira in odpre.
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 1 dni