Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matly Član

Pridružen-a: Ned 25 Jan 2015 23:12 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.10
|
Objavljeno: Ned Jan 25, 2015 11:48 pm Naslov sporočila: Prenosni boombox |
|
|
Lep pozdrav, vsem skupaj.
Lotil sem se izdelave prenosnega boomboxa iz starega kovčka in hitro naletel na problem, ki ga po pravici povedano ne znam rešiti. Torej zadevo sem si zamislil nekako takole, uporabil sem lesen kovček kot ohišje, v njega sem vgradil dva zvočnika in en mini nizkotonec, vse skupaj naj bi poganjal 12V/2A Lepai mini ojačevalec Link Ebay , uporabit želim še bluetooth avdio vmesnik, vendar vmesnik za delovanje potrebuje 5V Link zato sem imel v mislih pretvornik iz 12V na 5V . Use skupaj pa naj bi napajala baterija. In izbor baterije je največja težava, ker ne vem katero bi izbral in kako močna mora biti, da bi vse skupaj delovalo vsaj nekaj ur. Gledal sem svinčene baterije in Li-onske baterije. Svinčene sem imel v mislih nekaj takega Akumulator 7,2Ah 12V (vendar me zanima kako se to polni?)
ali pa 12V 6800mAh Li-onsko, ki pride s polnilcem.
Torej zanima me vaše mnenje katera baterija bi najbolj ustrezala potrebam?
in še slika za lažjo predstavo
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Jan 26, 2015 9:10 am Naslov sporočila: Re: Prenosni boombox |
|
|
matly je napisal/a: |
Torej zanima me vaše mnenje katera baterija bi najbolj ustrezala potrebam? |
Verjetno vsaka ... Vprašanje je, katera bi bolj ustrezala tvoji denarnici (svinčena!), hrbtenici (litijeva!) in tako dalje
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matly Član

|
Objavljeno: Pon Jan 26, 2015 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Cene so približno enake, vendar je pri svinčeni potrebno prišteti še ceno polnilca. Kako je pa z močjo baterije, če prav razumem bi 7,2Ah delovala približno 3 ure in pol? Na kaj moram biti pozoren pri izberi baterije?
V mislih sem imel tak Akumolator . Zanima me še če lahko med tem ko se baterija polni vseno poslušam boombox ali ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.19 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pon Jan 26, 2015 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda ga lahko poslušaš medtem ko se polni.... Drugače pa.. Kakšne zvočnike in ijačevalec si mislil vgraditi v ta boombox?
Namreč jaz sem ga naredil pred leti...od prijatelja odkupil Conrad-ovo "zvočniško skrinjo" in vanjo vstavil 2x30W ojačevalec in accu... Še danes dela k šus! _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pon Jan 26, 2015 6:33 pm Naslov sporočila: Re: Prenosni boombox |
|
|
matly je napisal/a: |
... Lepai mini ojačevalec Link Ebay... |
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.19 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2015 8:43 am Naslov sporočila: |
|
|
ops...mea culpa...
No tale ojačevalec je za en k**c... vem iz prve roke...
Res da je poceni, ampak ni to to.... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajdec Član

Pridružen-a: Čet 12 Nov 2009 19:56 Prispevkov: 287 Aktiv.: 1.51 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2015 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
aljoš je napisal/a: |
ops...mea culpa...
No tale ojačevalec je za en k**c... vem iz prve roke...
Res da je poceni, ampak ni to to.... |
Menda ga "popravi" mocnejsi napajalnik, ker je original preslab, kolikor sem bral mnenja. Ne vem pa iz prve roke. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2015 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
@aljoš: Ali ti to govoriš po tej izkušnji?
aljoš je napisal/a: |
Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2015 12:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hehehe...ni to...je pa blizu, Brane.... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2015 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem mu takrat lepo rekel: silicij (beri: silikoni) in vakuum ne paše skupaj. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matly Član

|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2015 2:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po "nasvetih" iz DIY projektov naj bi bil kar uredu za poganjat take zadeve. Kaj ga pa matra? Kakšne so pa alternative? Sej če da res okol 20w na en kanal od sebe je za tako majhno zadevo čisto dovolj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dipsi111 Član

Pridružen-a: Sre 12 Nov 2003 21:17 Prispevkov: 349 Aktiv.: 1.47 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2015 3:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je napajanje 12V/2A ne more imeti 20W izhodne moči po kanalu (razen če so vati v igri ti. PMPO). Alternativa je samogradnja, npr. uporabiš preizkušen IC TDA2005S (cena pod 5€). Realna moč bo v tem primeru "le" 2 x 6W, ampak to lahko korigiraš z uporabo bolj občutljivih zvočnikov ali z nižjo impedanco zvočnikov (po datasheetu lahko IC "prebavi" zvočnike z impedanco 2ohm - lahko vežeš dva 4ohm paralelno).
LP Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.30 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2015 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem podobno zadevo naredil s čipom TDA7384, ki se uporablja kot končna stopnja v avtoradijih.
Potrebuješ samo par elementov okrog. Edina težava je malce slabša vhodna občutljivost, če ne uporabiš predojačevalne stopnje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2015 4:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
In sedaj boste razpravljali kateri je boljši (beri: ima daljšega). A na to da mladenič ne želi samogradnje (vsaj po vprašanjih sodeč) niste niti pomislili. Prečitajte kar je na linku levo zgoraj!
(How to become an hi-end guru)
@matly: ti samo nadaljuj v tej smeri. Našel sem podoben ojačevalnik z USB priključkom, v katerega lahko priklopiš tvoj ključek. Vse skupaj bo delovalo kot kot je pričakovati za takšne zvočnike + ojačevalnik.
Na vprašanje okoli akumulatorja ti bom težko kaj svetoval. Na tako mali akumulator (glede na njegovo kapaciteto) ne bo delalo dolgo, vendar mislim, da ti bo tukaj mucek, ki se je že javil, svetoval kaj bi on naredil.
Pozdrav!
Boomer _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matly Član

|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2015 7:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo gradnja ne pride v poštev, ker o teh teh stvareh vem premalo, zato bi raje izbral lažjo možnost.
Branez: hvala, bom kar naročil komponente in ko bo končano prilepim kako slikco in video. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|