www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Detektorski sprejemnik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
oldtimer 65
Član
Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2012 15:53
Aktiv.: 1.52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

za detektorski sprejemnik iščem v naših trgovinah dobavljiv ekvivalent tranzistorja AC 540 Think...

AC 540.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.13 MB
 Pogledana:  28 krat

AC 540.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.87
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

oldtimer 65 je napisal/a:
za detektorski sprejemnik iščem v naših trgovinah dobavljiv ekvivalent tranzistorja AC 540 Think...

AC540 naj bi bila "YU" oznaka, ostali so ga proizvajali/prodajali pod AC125.
Je pa to vse Ge osnova in jih boš našel kvečjemu v kakšni odsluženi napravi.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.85
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podatki za AC540 naj bi bili tile.
Ekvivalenti pa tule.

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.98
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

oldtimer 65 je napisal/a:
Pozdravljeni,

Ne boš ga našel! Naredi se dobrega komu od oldtimerjev (z nižjo številko v letniku Smile) na tem forumu, pa ga boš dobil.

Sicer pa zamenjaj s katerimkoli PNP silicijevim tranzistorjem današnjega časa, brez da si karkoli drugega spremenil. Razlike sploh ne boš opazil, razen razlike v izgledu.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.51

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 11:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Razlike sploh ne boš opazil, razen razlike v izgledu.
Hm, enako pa že ni: Ge ima prag okoli 0,3V, Si pa okoli 0,7V. Pri nizkih signalih (kratka antena) je to lahko odločilno. Sicer pa, ja, tovrstni Ge tranzistorji so postali redkost.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.51
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 11:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S53DZ je napisal/a:
Hm, enako pa že ni: Ge ima prag okoli 0,3V, Si pa okoli 0,7V. Pri nizkih signalih (kratka antena) je to lahko odločilno. Sicer pa, ja, tovrstni Ge tranzistorji so postali redkost.
Ali mu ne nastaviš delovne točke z R3?
S53DZ
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 24, 2015 12:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Jaka,
moja ugotovitev se nanaša na -Ube. V tej vezavi je Emitor na masi, vhodni signal pa na bazi.
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.51
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 24, 2015 12:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S53DZ je napisal/a:
@Jaka,
moja ugotovitev se nanaša na -Ube. V tej vezavi je Emitor na masi, vhodni signal pa na bazi.
Seveda!

PS. Napisal sem eno kozlarijo, ker pa posta ne morem pobrisat, sem kozlarijo popravil na "Seveda" Brick wall .

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.98
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 24, 2015 1:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bojan, ravno na to sem mislil kar si ti napisal. Ali bo prekratka antena, ali pa ne bo odgovarjal izhodni trafo in bo za vse skupaj preslab signal. Sicer je človek iz Ljubljane, kjer je še kar nekaj možnosti za sprejem na SV.

Jaz bi na njegovem mestu raje naredil NF ojačevalnik s kakšnim LM386 ali podobnim sodobnejšim in se tako znebil izhodnega transformatorja in pridobil na občutljivosti.

Časi takšnih detektorjev so na žalost minili. S tem ne mislim ubijati volje, samo opozoriti na mogoča razočaranja. Lahko pa povem, da mi je srce poskočilo, ko sem zagledal to shemo in videl, da še obstajajo ljudje z željo nekaj takega narediti. Zato sem tudi napisal:
Citiram:
Ne boš ga našel! Naredi se dobrega komu od oldtimerjev (z nižjo številko v letniku Smile) na tem forumu, pa ga boš dobil.
Pripravljen sem mu pomagati še s čim drugim, ne samo s tranzistorjem. Upam, da je ostali material že nabavil.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sierra5
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2014 17:51
Aktiv.: 0.61
Kraj: Bled - JN76BJ

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 29, 2015 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen,
AC125 imam....
Lp
C
Nazaj na vrh
oldtimer 65
Član
Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2012 15:53
Aktiv.: 1.52

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2015 11:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se spomnim Whistle ... ta isti detektor sem izdelal pred kakimi 35 leti, sprejemal sem samo domžalski oddajnik, na izhodu sem takrat uporabil kar telefonsko slušalko direkt brez izhodnega transformatorja... in je igralo..., sicer bolj potiho Very Happy.

AC125 sem že dobil na ebay.
Nazaj na vrh
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.86
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2015 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče boš tule našel primeren tansformator:
http://www.ebay.de/itm/111253602759?_trksid=p2055119.m1438.l2649&var=410265727679&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Jaz uporabljam drugačnega, ima feritno jedro in je narejen za detektorske sprejemnike / auto tansformator 32Ohm do 200kOhm/. Preverjeno pa boš v Ljubljani slišal samo domžalski oddajnik.

jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.26

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2015 2:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo dolgo me ni bilo na forumu in malo prebiram za nazaj. Kljub temu da je že štiri mesece stara tema ne morem iz svoje kože da ne bi komentiral napak iz osnov elektrotehnike ki jih pišejo tisti za katere vem da imajo veliko znanja, zato me še posebej moti.

Jaka57 je napisal/a:

PS. Napisal sem eno kozlarijo, ker pa posta ne morem pobrisat, sem kozlarijo popravil na "Seveda" Brick wall .

Nič nisi napisal kozlarijo, čisto prav si napisal. Upora R2 in R3 sta napetostni delilnik in skrbita za delovno točko Ube na tranzistorju AC540. V primeru uporabe silicijevega tranzistorja z R3 nastaviš Ube na 0,7V. Ta sprememba ne vpliva bistveno na NF izmenični signal ki prihaja preko kondenzatorja C3 na bazo tranzistorja zato se občutljivost sprejemnika ne zmanjša. Z uporabo novejšega silicijevega tranzistorja bo sprejemnik deloval bolje in ne slabše, saj imajo silicijevi boljše ojačanje od germanijevih. Po podatkih ima AC540 ojačanje Hfe=30-70, AC125 pa Hfe=min50, dočim imajo najboljši silicijevi naprimer BC559C, BC560C ojačanje Hfe=380-800 ali BCY79X ima Hfe=380-630 potem so tukaj še BC415C, BC416C, BC309C, BC263C, BC253C, BC179B, 2N4413, 2N4412, 2N4058 vsi nizkošumni PNP tipa z dobrim ojačanjem. Lahko pa uporabiš tudi od naštetih komplementarni NPN tip s tem da moraš potem obrniti polariteto baterije in elektrolitskega kondenzatorja. Silicijevi NPN tipi imajo še za odtenek boljše karakteristike od PNP tipov.

S53DZ
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2015 8:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@jozkoc, hvala.
Res je.
Sliko sem zelo površno pogledal.
Na zgornji sliki je sprejemnik, ki je sestavljen iz vhodnega nihajnega kroga, demodulatorja (detektorja z Ge diodo) in NF ojačevalnika.
NF ojačevalnik je v vezavi s skupnim emitorjem (brez negativne povratne vezave!), kar daje največje ojačenje. Z nastavitvijo baznega toka tako, da se tranzistor odpre (torej Ube nad 0,65V za Si) in izmeničnim sklopom med detektorjem in ojačevalnikom se doseže dvig enosmernega nivoja (level shifter).
Nazaj na vrh
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.86
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2015 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

AC pa lepše izgleda kakor BC. Exclamation

ac125.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  140.93 KB
 Pogledana:  1 krat

ac125.JPG

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni