www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Blaupunkt-neznan model avtoradia

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2015 12:26 pm    Naslov sporočila:  Blaupunkt-neznan model avtoradia Odgovori s citatom

Zdravo!

Spodaj prilagam sliko, kolikor vem je neizpraven. Ne vem kje je napaka, en vhodni kondenzator se mi je zdel sumljiv in sem ga zamenjal.

Blaupunkt.jpg
 Opis:
neznan model
 Velikost datoteke:  582.88 KB
 Pogledana:  6 krat

Blaupunkt.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kastor
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Apr 2005 20:10
Aktiv.: 0.65
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2015 12:56 pm    Naslov sporočila:  Re: Blaupunkt-neznan model avtoradia Odgovori s citatom

Mogoče ta:

http://www.radiomuseum.org/r/blaupunkt_mannheim_7639300_7639300.html

Lp Marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
romc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Mar 2006 21:06
Aktiv.: 1.91
Kraj: Zapotok nad Igom

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2015 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je, Blaupunkt MANNHEIM S

Vidim, da me je marko že prehitel Smile

Lp,R
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2015 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja potem se pa res spračujem zakaj nič ne dela. Najprej mora imet anteno, ki je prilagojena za srednji in dolgi val. Po spominu se spomnem, da je taka potem bila dolga dobre 4 metre.

UKV valov ta radio ne pozna in bo samo šumelo tudi, če mi ga uspe po kakšnem čudežu oživet.

Nazadnje urejal/a kobranka Pet Feb 06, 2015 1:25 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Ivor
Član
Član

Pridružen-a: Pet 15 Feb 2008 19:49
Aktiv.: 1.01

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 06, 2015 10:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa tale Hildesheim? Meni deluje kot zelo podoben tvojemu. Tukaj dobiš tudi shemo. Poskusi malo primerjati, morda bo pomagalo.
Drugače so bili Blaupunktovi avtoradii zelo občutljivi in so sprejemali vse živo. Če nisi ravno v kakšni železobetonski kletki, bi moral že z anteno iz kosa žice, dobro sprejemati SV, zlasti zvečer. Po Evropi se še dobijo aktivni oddajniki. Pri oživljanju si lahko pomagaš za začetek s kakšnim generatorjem, samo toliko da poiščeš napako.

7290_1.jpg
 Opis:
Še ena slika
 Velikost datoteke:  34.62 KB
 Pogledana:  0 krat

7290_1.jpg

Blaupunkt Hildesheim Car radio.pdf
 Opis:
Shemo bi bilo treba tu pa tam malo retuširati

Download
 Ime datoteke:  Blaupunkt Hildesheim Car radio.pdf
 Velikost datoteke:  227.45 KB
 Downloadano:  11 krat

lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.24
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 06, 2015 10:22 am    Naslov sporočila:  blaupunkt Odgovori s citatom

Na shemi vidim napisano za en tranzistor BC108 v shemi pa samo PNP germanijevi tranzistorji- je kdo napačno popravljal ???

lp

lado

Ivor
Član
Član

Pridružen-a: Pet 15 Feb 2008 19:49
Aktiv.: 1.01

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 06, 2015 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno so Italijani nekaj zašuštrali!
s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.33
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 06, 2015 11:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ivor je napisal/a:
... Po Evropi se še dobijo aktivni oddajniki. Pri oživljanju si lahko pomagaš za začetek s kakšnim generatorjem, samo toliko da poiščeš napako.

V Kopru se resnično ne morete pritoževati nad pomanjkanjem srednjevalovnih oddajnikov, celo dva s slovenskim programom se da sprejemati dobesedno na "detektor" Smile:

- Radio Koper @ 549 kHz
- Radio Trst A @ 981 kHz

V okolici Idrije bi se moral katerikoli del dneva dobro slišati tudi Radio Slovenija @ 918 khz, če le ni lokacija v kaki prehudi luknji Wink, v solidnih pogojih pa tudi Radio Murski val @ 648 kHz.

Drugače pa se strinjam, oživljanje bo drastično olajšal generator. Lahko preprost kvarčni oscilator z vrati 74HCxx ali podobnimi in kvarcem 1 MHz.

LP, S.

P.S.: V svojem avtu tudi na dolgovalovnem obsegu (LW) sprejemam še kar nekaj radijskih postaj, pravzaprav je polna kar večina kanalov.
.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 06, 2015 1:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izgleda, da je bil kriv samo kondenzator, žarnice se mi pa neda menjat, ker moram pogruntat kako sploh priti do nje, niti ne vem kako proč pobrati tisti pleh, da ne polomim radia. Vglavn na srednjih valovih sem ulovil Slovenijo A1, Capodistrija se pa še malo bolje sliši, za anteno sem bil pa kar jaz, ker nimam ideje kakšna je sploh dobra antena za srednji in dolgi val. Če je to taka, kot v dobrih starih časih Kričača potem, bi ga lako dal, kar na armaturo.

Je pa res, da imam tudi neko ea0220 Inglerco, če bi mi jo uspelo kako zvezati s tem radiem. Menda ima posebno dober dobitek ravno na AM področju. s56al si mi bral misli.

Nazadnje urejal/a kobranka Pet Feb 06, 2015 2:01 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
s56al
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 06, 2015 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kobranka je napisal/a:
Vglavn na srednjih valovih sem ulovil Slovenijo A1, za anteno sem bil pa kar jaz, ker nimam ideje kakšna je sploh dobra antena za srednji in dolgi val. Če je to taka, kot v dobrih starih časih Kričača potem, bi ga lako dal, kar na armaturo.

Za test par metrov bakrene žice razpeljane po stanovanju (v kaki kleti ali znotraj železobetonske kletke ne bo dobro delalo).

Če bo montirano v kak avto, mu privošči avtomobilsko anteno, ki ima za SV področje vgrajen antenski ojačevalnik, pa bo delovalo B.P.

LP, S.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2015 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
s56al
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2015 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2015 5:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2015 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No kot izgleda je nekaj prispevkov odšlo v večna elektronska lovišča, nič hudega.

Vmes sem poskusil najti še kaj informacij med drugim sem spregledal označbo vtisnjeno v pleh na kateri kaže, da ima sprejemnik že vgrajen vhodni variabilni kondenzator. Kot izgleda je ta na srednjih valovih privzeto nastavljen, da najbolje sprejema radio capodistrija. V ta namen bi lahko uporabil am loop anteno problem je ker se mi zatakne pri matematiki saj ne vem kako jo sploh prav zdizajnirat da bi lovilo radio koper(549 kHz).

Najbolje bi res bilo napeljati nekaj metrov žice zunaj objekta vendar bi moral to narediti tako, da bi imel na dosegu roke enostavno razklenitev kabla v primeru neviht, zato raje razmišljam o notranji anteni.

Druga varianta, ki mi je med prebiranjem spleta šinila v glavo in se je v tujini kar množično poslužijejo, da ne oskrunijo starega radija je, da napravijo oddajnik. Tega bi bilo potrebno nastaviti na frekvenco dolgih valov, kjer ni kakšnega uporabnega sprejema. Takšen način se je včasih uporavljal tudi za mobilne avtomate kompaktnih gramofonskih plošč saj radio je bil samo radio, kateremu se je naknadno dokupilo ta avtomat. Ta je znotraj imel vgrajen oddajnik kateremu si s pomožjo vijaka nastavil frekvenco. No zelo enostavna oblika oddajnika je menda sestavljena kar iz transformatorja in osciatorja, za boljši zvok pa bolj komplicirano.

Recimo tale je kar vredu: http://ludens.cl/Electron/amtx/amtx.htm
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni