|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
napetost Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52 Prispevkov: 901 Aktiv.: 4.01 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2015 1:19 pm Naslov sporočila: PDF združevanje |
|
|
V službi imamo še kar nekaj starejših električnih shem, katerih dimenzije načrtnih listov niso standardne. Skupno vsem načrtom je da imajo listi višino 297mm, dolžine listov se spreminjajo in niso standardne. No originale načrtov (so še ročno risani na paus papir) smo dali skenirat.
Sedaj se pa ubadam kako bi lahko te scane zložil na A0 ali A1 format.
Imam Adobe acrobat X standard in mi pri dodajanju načrtov dokument podalšuje v dolžino, ne znam ga pa pripraviti do tega da bi lahko recimo odprl dokument v A0 formatu in nanj porazdelil obstoječe scane.
Ima kdo kakšne izkušnje s tem . _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2015 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
ENkrat sem rešil podobno zadevo tako, da sem skeniral v JPG nato pa z programom za urejanje slik naredil prazno stran A3 (dimenzije najdeš na spletu) in nato zložil "slike" na to prazno stran z obkljukanim fiksnim razmerjem med višino in širino, da mi ni popačilo slike.
Nato pa shranih ali printat v PDF.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2015 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, bom poizkusil.
Mi ne bo jpg načrta popačil ob raztegovanju? _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2015 2:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem to delal z Photo filtre, ki je freeware. Ko prilepiš sliko pod opcijami odkljukaš fiksno razmerje med višino un širino, da ti ne popači slike.
Sem pa se takrat (kolikor se spomnim) moral igrat z resolucijo, da nisem dobil samih zmazkov na koncu. Sepravi osnovna stran je bila nižje resolucije kot skenirano, da sem potem zmanjševal slike in ne povečeval.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2015 3:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
sebastjan.kamensek je napisal/a: |
Jaz sem to delal z Photo filtre, ki je freeware. Ko prilepiš sliko pod opcijami odkljukaš fiksno razmerje med višino un širino, da ti ne popači slike.
Sem pa se takrat (kolikor se spomnim) moral igrat z resolucijo, da nisem dobil samih zmazkov na koncu. Sepravi osnovna stran je bila nižje resolucije kot skenirano, da sem potem zmanjševal slike in ne povečeval.
l.p. |
resolucija ima svoje zakone, ki mi trenutno ne dajo odpustka.
Sem tvoril A0 pdf dokument in noter lepil jpg file stari skenov, ampak kot sem že v prejšnjem stavku napisal... _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2015 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče je ravno poanta v tem, da sem tvoril A3 velikost JPG sliko (blank) in nato nanjo limal druge JPG slike (načrte) ter nato izvozil v PDF.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miharix Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2012 9:59 Prispevkov: 410 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2015 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ročno zložiš PDF-e na večji format:
InkScape -> Novi dokument A0 -> Uvozi -> postavi/povečaj/pomanjšaj kot ti paše -> shrani kot PDF. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57rz Član

Pridružen-a: Sre 17 Mar 2010 14:03 Prispevkov: 287 Aktiv.: 1.55 Kraj: Dobrova
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2015 4:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš Adobe Acrobat, imaš prav gotovo tudi Photoshop (že star iz CS3 paketa bo super). Načrte skenirate verjetno v isti resoluciji, recimo 300 dpi. Najenostavneje, če skenirate kar v PDF format.
V Photoshopu naredi nov dokument z dimenzijami: V=594 mm in Š=841 mm (A1) oziroma 841 x 1189 mm (A0).
Tako imaš pripravljeno podlago za dvakratno višino tvojih načrtov (pri A1). Povleci skenirane načrte v Photoshop in jih zloži po potrebi. Odvečen prazen prostor obreži z "crop" orodjem. Ko shranjuješ izberi Photoshop .PDF format, nato izberi, v kakšni kvaliteti naj ti zgenerira PDF (od web-a za hiter pregled do tiskarske kvalitete).
Izdelek odpreš v Acrobat Readerju ali pravem Acrobatu ali poljubnim bralnikom PDF zapisa.
Če ste načrte skenirali sivinsko (Grayscale), jih je potrebno pred zlaganjem v Photoshop spremeniti npr. v RGB, drugače bo Photoshop protestiral.
V Photoshopu se lahko še poigraš z popravki neenakomernih skenov in rotacijo itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2015 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako kot je napisal @miharix in zato ne potrebuješ nič drugega kot zastonjski Inkscape, ki poleg tega, da boš lahko združil, na enostaven način, več pdfjev v enega, omogoča še marsikaj drugega. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2015 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
Tako kot je napisal @miharix in zato ne potrebuješ nič drugega kot zastonjski Inkscape, ki poleg tega, da boš lahko združil, na enostaven način, več pdfjev v enega, omogoča še marsikaj drugega. |
Pa še čisto prav imaš.
Pa še pasalo je da sem malo obnovil delo z Inkscapeom kajti jajčkomat bo treba zalaufat.
Hvala za namige _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

|
Objavljeno: Pet Mar 27, 2015 8:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem že mislil, da bo šlo kot po maslu ampak...
Da nadaljuem. V osnovne scane sem z Adobe Acrobad standard vnesel popravke, ki so se v letih (40+ )zgodile, in jih tudi sharanil. Vse lepo in prav dokler nove pdf datoteke ne uvozim v Inkscape, venar teh poravkov tam ni. So samo osnovni scani.
Mogoče kdo ve v čem je finta _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan76 Član

Pridružen-a: Tor 08 Mar 2011 11:01 Prispevkov: 24 Aktiv.: 0.14 Kraj: Ajdovscina
|
Objavljeno: Pet Mar 27, 2015 9:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi nitro pdf. _________________ Sebastjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Mar 27, 2015 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
@napetost: Acrobata ne poznam, toda, ali imaš možnost v Acrobatu shranit pdf v prejšnji različici (v1.5) ?
Mogoče je pa hec v fontih?
Pa še nekaj, Inkscape odpre samo eno stran pdfja, če ta vsebuje več strani mu moraš povedati, katero stran naj odpre.
Možnost imaš tudi odpri dokument in Uvozi dokument, pri slednji opciji imaš nekaj nastavitev, kako se bo dokument uvozil (fonti....), pri prvi pa mislim, da nič.
Tukaj imaš nekaj napisanega o tem. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

|
Objavljeno: Pet Mar 27, 2015 12:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rešitev sem imel pred očmi vendar je nisem videl.
Uporabil sem cutePDF (tiskanje v pdf datoteko) writer in tvoril nov dokument pa je šlo. _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

|
Objavljeno: Sre Sep 23, 2015 6:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še vedno se ubadam z starimi načrti kolikor pač čas dopušča.
Pri popravkih v inkscapu ni problem (hvala za namige), Vendar se pojavi težava pri printanju nekaterih listov formata A1 in A0. tiskalnik mi enostavno noče sprintat takšnega formata, oziroma mi ne sprinta tega kar je vidno na monitorju, ampak neke vmesne faze obdelave načrtov. Zanimivo pa je da je print A3 takšen kot mora bit, na njem so vsi popravki, vendar je format lista na žalost premajhen. Poizkusil sem že iz adobe ustvariti print v novo datoteko pdf, datoteka je takšna kot mora bit, samo printa pa spet ne. Upam da sem razložil kje je problem, in če ima kdo kakšen pameten nasvet kako te datoteke spraviti na papir prave velikosti.
ps
Direkt iz inkscape programa pa ne morem tiskat .. pač politika informatike v naši firmi _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni