www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako izmeriti sesalno moč sesalca?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
RobiStrom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Mar 2015 22:00
Aktiv.: 1.75
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 29, 2015 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede meritve: V službi uporabljamo inštrument s pitotovo cevjo za merjenje hitrosti zraka. Pretok se izračuna glede na presek cevi. So pa te napravice res kar drage. Merilci klimatskih sistemov jih imajo...
Kako pa sesalec spravit "v red", so pa že ostali povedali.

LP

Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.05

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 29, 2015 10:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

laura je napisal/a:
Ta cimabella nas "reže" na mnogih področjih (kolikor sem gledal njene prispevke).
Povedano kratko, jedrnato in efektivno Applause

Še nekaj pridevnikov: Luštna, mala, žlabrava, odločna... Dancing

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2015 1:39 am    Naslov sporočila: icon_impressed Moja resnica Odgovori s citatom

Krampus je napisal/a:
laura je napisal/a:
Ta cimabella nas "reže" na mnogih področjih (kolikor sem gledal njene prispevke).
Povedano kratko, jedrnato in efektivno Applause

Še nekaj pridevnikov: Luštna, mala, žlabrava, odločna... Dancing
Bom še jaz dodal mojih deset centov: Celo življenje sem ženske poslušal-ubogal in celo življenje sem dobro "skoz' pr'šo" Exclamation

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.77
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2015 2:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zato sem pa jaz na=bo ker se nisem tako obnašal-pač nisem ginekolog.
Hja no zdaj je kar pač je...

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2015 8:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tipičen primer :

- par postov ki se tiče rešitve problema v prvem postu
- nekaj kmečke pameti ki pa ne rešuje problema
- 3/4 postov ki naklada o nečem kar nima nobene veze s prvim postom in rešitvijo
problema

tipičen presek skozi večino postov tukaj
Brick wall

twom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37
Aktiv.: 4.15

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2015 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da bolj natančno opišem situacijo...

- vedno (vsaj 15 let) uporabljam s-bag classic (E200M)

-problem se ne pojavi vedno, vsaj ne opazno, sumim pa da moč sesanja vedno rahlo pade, včeraj se mi je zdelo da nekje na polovico, zato bi rad pomeril; po vklopu sem moral paziti na prst ki sem ga tlačil v cev, po pol ure ga je vleklo samo na rahlo (pa brez kakšnih neprimernih asociacij Smile)

- problem izgine ko je sesalec pol ure izklopljen, se pa napaka po ponovnem vklopu pojavi po 5 minutah, se pravi zelo opazno in hitro pade moč

- prvič so zamenjali motor, vendar se je napaka ponovila (dejansko je sesalec po pol ure nehal vleči, v cev je vleklo čisto narahlo, tudi tišji je bil, motor in pihanje), kot sem že rekel napaka se ni pojavila vsakič
- drugič napake niso več priznali, sem posnel video, zamenjali so elektroniko (motor je dobil nazaj obrate in sesalec sesalano moč ko sem zavrtel gumb za moč sesanja iz max->min->max)

Mislim da odpade: napačna vrečka, zamašena cev, zapacani filtri
Domnevam da gre za konstrukcijsko napako in se elektronika pregreje...

aparat je še v garanciji
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
twom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37
Aktiv.: 4.15

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2015 9:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako bom meril?

Kupil bom aneometer za 10€ preko ebaya, naredil zaslonko da bo sesalec težje vlekel in da mi ne bo uničilo vetrnice. Malo se bom moral edino poigrati z velikostjo zaslonke. Tako bom čekiral podtlak in hitrost.

Mislim, da bo za oceno sesalne moči dovolj...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.16
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2015 10:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super oh in sploh sesalniki pa taka šara, verjetno tudi poceni ni bil. Rolling Eyes

Ko sem pred kakšnimi 3 leti kupil Karcherjev sesalnik WD3200 so bili nominirani in izseljeni vsi ostali sesalniki Twisted Evil
Čez kakšno leto je bil vseljen še en WD3200 za rezervo in se uporablja v stanovanju, ker se je žena pritožila, da občasno voha strojno olje in podobno... nič čudnega, ker sesam špene okoli stružnice in rezkalnega stroja, ki so tudi mastne Laughing
Sesalnik rabi ene ogromne vrečke za sesanje in dodaten lamelni filter, sesalna moč je velika, "dobro vleče" tudi če je vrečka skoraj polna, brez težav vleče kamne, koščke malte in ostalo. Škoda ker ta model sesalnika ni več naprodaj.
Dobra stran je, kot sem že napisal, velike vrečke, trajna in velika sesalna moč, poceni, poceni vrečke, dvojni filter, ločeno hlajenje motorja (ima svojo vetrnico za hlajenje)...
Slaba stran je nekoliko slabša kvaliteta rebraste cevi, saj je po 2 letih začela pokati na mestu, kjer se največ pregiblje, pomagal je široki črni power tape Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.87
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2015 10:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

peter_nn je napisal/a:
Da bolj natančno opišem situacijo...
- vedno (vsaj 15 let) uporabljam s-bag classic (E200M)
-problem se ne pojavi vedno, vsaj ne opazno, sumim pa da moč sesanja vedno rahlo pade, včeraj se mi je zdelo da nekje na polovico, zato bi rad pomeril; po vklopu sem moral paziti na prst ki sem ga tlačil v cev, po pol ure ga je vleklo samo na rahlo (pa brez kakšnih neprimernih asociacij Smile)
- problem izgine ko je sesalec pol ure izklopljen, se pa napaka po ponovnem vklopu pojavi po 5 minutah, se pravi zelo opazno in hitro pade moč
- prvič so zamenjali motor, vendar se je napaka ponovila (dejansko je sesalec po pol ure nehal vleči, v cev je vleklo čisto narahlo, tudi tišji je bil, motor in pihanje), kot sem že rekel napaka se ni pojavila vsakič
- drugič napake niso več priznali, sem posnel video, zamenjali so elektroniko (motor je dobil nazaj obrate in sesalec sesalano moč ko sem zavrtel gumb za moč sesanja iz max->min->max)
Mislim da odpade: napačna vrečka, zamašena cev, zapacani filtri
Domnevam da gre za konstrukcijsko napako in se elektronika pregreje...
aparat je še v garanciji

S tem postom in tako razlago bi moral začeti in dodati še točen model/tip sesalca !
Morebiti se najde kaka shema.
Sumim (glede na rdeč tekst), da imaš problem s (z drsnim) potenciometrom moči (max.-min), lahko je kje v potenciometru drsna uporovna ploščica mikroskopsko prekinjena, zato se naključno od vibriranja izgublja stik in s tem pozicija nastavitve moči.
Mogoče bi ga (če le dosežeš notranjost potemciometra) za začetek samo pošprical s kontakt sprejem ter večkrat zasukal/podrsal.

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2015 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enake simptome ima moj sesalec če zmanjšam moč. Dela, pa mu obrati precej padejo pa čez trenutek spet dela na polno. Sem dal potenciometer samo na max pa dela BP
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2015 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
upil bom aneometer za 10€ preko ebaya, naredil zaslonko da bo sesalec težje vlekel in da mi ne bo uničilo vetrnice. Malo se bom moral edino poigrati z velikostjo zaslonke. Tako bom čekiral podtlak in hitrost.

ni tako simpl , kot je videt
( mi je nekoliko delovno področje predvsem elektromotor ) en primer takih korektni meritev

http://www.elcosh.org/record/document/1968/d000879.pdf

Citiram:
S tem postom in tako razlago bi moral začeti in dodati še točen model/tip sesalca !
Morebiti se najde kaka shema.

Very Happy

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2015 2:21 pm    Naslov sporočila:  Re: Kako izmeriti sesalno moč sesalca? Odgovori s citatom

peter_nn je napisal/a:
... philips sesalec, pa cca pol ure komaj da še vleče v cev

@peter_nn, lahko fotografiraš prostor kjer se nahaja filter vrečka?
Zanima me kako v ohišju izgleda odprtina ob vrečki skozi katero gre zrak od vrečke do motorja/ventilatorja. Tam je ponavadi še ena mrežica ...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.77
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2015 2:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:
- nekaj kmečke pameti ki pa ne rešuje problema

Ti pa si zdaj rešil problem enega sesalca ki slabo vleče s to dr. dizertacijo...

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.96

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2015 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsak ventilator ima graf tlak/pretok. No, pri sesalcu je to podtlak/pretok. Skrajni točki krivulje sta pri podtlak=0 (pretok=maksimalen) in pri pretok=0 (podtlak=maksimalen).

Maksimalen podtlak izmeriš z vedrom vode, prozorno cevjo in zadostno višinsko razliko (1bar = 10m).
Maksimalen pretok pa izmeriš s pomočjo vreče z znano prostornino in štoparico.

Če ima motor ves čas enak zvok (frekvenca in jakost), potem zrak nekje pušča mimo v odvisnosti od temperature motorja. To je lahko "bug" ali "feature", odvisno od zornega kota.
Naprimer glavna turbina "pomaga" hladilni igrački odvajati vroč zrak iz okolice motorja.

Če pa motorju vrtljaji upadejo, se s sesalno močjo sploh nima smisla ukvarjati. Spet je to lahko "bug" ali "feature". Naprimer NTC ali PTC v navitju motorja "prepričuje" elektroniko, da si ti obrnil potenciometer na minimum.

Raje si omisli en merilni upor in na njemu z osciloskopom spremljaj obliko sinusoide toka. Če pride do prirezovanja polperiod, je to to.

Sicer pa je pol ure delovanja naenkrat za večino današnjih sesalcev itak preveč.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.87
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2015 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

peter_nn je napisal/a:
Kako bom meril?
Kupil bom aneometer za 10€ preko ebaya, naredil zaslonko da bo sesalec težje vlekel in da mi ne bo uničilo vetrnice. Malo se bom moral edino poigrati z velikostjo zaslonke. Tako bom čekiral podtlak in hitrost.
Mislim, da bo za oceno sesalne moči dovolj...

Je že kaj rezultatov ?

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni