|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lecko99 Neznanec

Pridružen-a: Sre 24 Jun 2015 10:14 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2015 10:27 am Naslov sporočila: Timer za drsna vrtna vrata |
|
|
Pozdrav,
Moj prvi prispevek v tem forumu. Z elektroniko si nisem preveč blizu, zato sem zavil kar v tale podforum.
Vprašanje: Doma imamo na vrtu premična (drsna) vrata z elekromotorjem, se odpirajo na "klasičen" daljinec (433 mhz), obstaja samo ena tipka. Ob pritisku na
tipko se vrata pač premaknejo v drugo stanje, negled ena to ali so ob pritisku zaprta ali odprta.
Rad pa bi tako uporabo, da bi lahko s timerjem naprogarmial, da se klikne npr.
ob 7h zjutraj ipd. Sem iskal po spletu pa nisem ravno našel zadeve. Laično menim da sta 2 načina...timer neposredno na motorju, ali pa nek daljinec s timerjem (že narejen najbolje) in bi se potem ta daljinec programiral, da bi pošiljal enako kodo kot moj obstoječi.
Za sama vrata nimam kake električen sheme, verjento jo bo tudi težko dobiti. Izvajalec ki mi jih je montiral se ne spozna preveč na tako nadgradnjo.
Še kakšni predlogi kako to napravit?
Že vnaprej hvala za morebintne predloge. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2015 10:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Napiši kakšna (čigava (proizvajalec)) je elektronika in mehanika.
Kaj si s tem mislil?
lecko99 je napisal/a: |
...
Rad pa bi tako uporabo, da bi lahko s timerjem naprogarmial, da se klikne npr.
ob 7h zjutraj ipd.
... |
Da se klikne na daljincu ali pa da se vrata odprejo ob določeni uri? _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lecko99 Neznanec

Pridružen-a: Sre 24 Jun 2015 10:14 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1908 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2015 1:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi nek timer in nekaj logike vgradil oziroma povezal direkt na elektroniko.
Vsak tak pogon ima tudi možnost žične tipke in končna stikala.
Iz končnih stikal bi dobil informacijo o stanju vrat in po potrebi reagiral, če je potreba. _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.67 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2015 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na gornji strani je možna registracija. Registriraj se in boš lahko potegnil dol shemo. Če ima tvoj motor vhodne sponke za odpiranje, potem je opcij več: lahko na motorju vklopiš samodejno zapiranje in potem na sponko odpiranje vežeš timer, ki bo držal kratek stik od sedmih zjutraj do šestih zvečer.
Druga opcija je recimo en impulz zjutraj, drug impulz zvečer. Ta opcija ima sicer slabo lastnost, da se lahko zgodi, da vrata zvečer ostanejo odprta, če bo pulz prišel ravno v času, ko bo nekdo med fotocelicami.
No, prvi moj predlog pa ima recimo to slabo lastnost, da čez dan ne boš mogel ročno zapreti vrat, razen če bi izklopil timer.
Ampak najprej rabimo točno oznako (tip)motorja, da se potem dobi shema. Le tako bomo sploh videli, katere sponke in možnosti ima motor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni