www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Jup... Še en električni pastir...
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
abc123def456
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 02 Avg 2015 14:20
Aktiv.: 0.07

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 06, 2015 11:16 am    Naslov sporočila:  Jup... Še en električni pastir... Odgovori s citatom

Pozdrav,

Pred kratkim sem dobil enega ZELO slabo naretega pastirja za poservisirat. Na hitro sem zamenjal vse komponente, ki so zgledale poškodovane (Tiristor, diode, diac...) in tudi nekatere, ki so na prvi pogled zgledale ok (npr. VN trafo). In seveda ker bi bilo prelepo, če bi nekaj blo preprosto... pastir še kuj ni deloval. Confused
Ker je original vezje blo RES grozno sem se odločo, da bom kar nekaj svojega, "boljšega", probal zdizajnirat... VN trafo in kondenzatorje sem uporabil kar iz starega vezja. Tu je rezultat te polomije: http://i.imgur.com/r7ExKra.png
Vezje sestavil na breadboardu, stestiral, zjedkal plato, zalotal komponente in evo ga: http://i.imgur.com/nHBv5jy.jpg
Problem se je komaj prikazal, ko sem ga pustil na testiranju več ur... Po približno 6 urah je tiristor pregorel. Zamenjam tiristor za močnejšo varianto in ista zgodba.
Prvi omenjen tiristor: http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/16806/PHILIPS/BT152.html?
In drugi omenjen tiristor: http://www.farnell.com/datasheets/1696885.pdf
Na kar sem probal manjšo vrednost kondenzatorja (Iz 60u, ki je bilo v originalnem vezju na 30u). Ista zgodba. In po več raznih poskusih odpravljanja napake sem obupal in prišel kar sem po pomoč.
Upam, da mi bo kdo od vas profesionalcev znal pomagat. Najverjetneje je kakšna osnovna napaka na vezju, ki sem jo spregledal ali pa se je sploh ne zavedam.(Fali mi dosti osnov iz elektronike, če ni že očitno. Wink ) 555 timer proži cca. 1x na sekundo in sicer za 20ms vsakič. Natančnih podatkov VN trafota nimam ampak menim, da je dokaj standardni za to obliko pastirja.
Če sem kakšne pomembne informacijo izpustil kar povejte in bom probal na hitro odgovorit.

To je to!
Peace!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.16
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 06, 2015 11:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj ko bi se ti odločo in probo po slovensko napisat, čuj rulez2

Fotografije originalnega skrpucala si pozabil dodat, da ni to mogoče zmazek od Pečovnika? Žal obstajajo tudi slabši primerki.
Če je prej delovalo, zakaj ne bi enako vezje delovalo še naprej, drži se preverjenih vezav namesto da brez znanja "dizajniraš" nove. Verjetno bi bilo bolje, da bi skopiral prejšnjo vezavo in zanjo naredil novo ploščico, da bo lepo narejeno, tako kot je lepo narejen tvoj projekt. Primerjaj obe shemi in verjetno boš našel napako oziroma pomankljivost Wink

Če pričakuješ, da bodo profesionalci na tem področju delili nasvete in sheme za izdelavo, ti povem, da so tvoja pričakovanja prevelika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kastaneda
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18
Aktiv.: 2.40

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 06, 2015 1:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj si priključil na izhod VN transformatorja?!
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
abc123def456
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 06, 2015 1:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kastaneda je napisal/a:
Kaj si priključil na izhod VN transformatorja?!

Nič še... Prosim ne m preveč nadret če je to krivo... Very Happy

Drugač pa ja, res je original vezje izdelek Pečovnika: http://i.imgur.com/EuFJGA3.jpg
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.66
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 06, 2015 2:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če nisi imel nič priklopljeno na izhodu trafota, je možno da je prebilo iz sekundarja na primar in potem adijo tiristor. Ponavadi se za test prikopi 500 ohmski upor, ustrezne moči in paziti je potrebno da zdrži napetosti nekaj kV. Vsi malo bolj resno izdelani pastirji imajo narejeno iskrišče, da iskra preskoči tam kjer je za to predvideno (če že mora).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
abc123def456
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 06, 2015 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hmm... Na sekundarju sem sicer naredil začasno iskrišče s tem, da sem samo oba konca žice približal. Ampak je kljub temu približno 10% časa prebilo v trafotu, kar se da lepo slišit. Bom sprobal z uporom in vam sporočim najdbe. Smile
Nazaj na vrh
abc123def456
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 06, 2015 6:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ok, nove najdbe. Na sekundar sem dal cca. 500ohm/10W upor. Še vedno se je slišalo prebijanje v samem trafotu. Na kar sem se znebil upora in naredil boljšo iskrišče. Trenutno zgleda da 100% časa vrže iskro in nikoli ne prebije...
Kaj je moj naslednji korak? Pustim na testiranju z iskriščem? Ali grem nazaj na upor kljub temu da se sliši preboj v trafotu? Ohranite v mislih da je ta trafo od pečovnika, tak da zna sam trafo bit slabe kvalitete...
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 06, 2015 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trafo boš moral zamenjati.
ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 06, 2015 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je od pečovnika pastir, je verjetno tudi trafo "home made". Ponavadi je navit na plastičnem kolutu od spajkalne žice, na sredino je pa vstavljena pločevina. Razmerje med ovoji mislim da je 1:10 ali malo več. Če ga boš previjal, preštej ovoje na primarju in na sekundarju in navij nazaj novo žico, med vsako plast navitja vstavi nov izolacijski papir, ter pazi da ne boš navijal od roba do roba tuljavnika. Na vsaki strani je dobro pustiti vsaj 1cm prostora.
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.70
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 06, 2015 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadnji pečovnikovi VN trafoti imajo zaradi pogostih prebojev sekundarja sedaj tega narejenega kar iz tankega kabla, nekaj podobnega preseku kot je v UTP kablih. Pa tuljava je enkrat bolj daljša kot pri prejšnjih dizajnih.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 06, 2015 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Svašta. A ni večja možnost za preboj na sekundarju, če je na na eni plasti več ovojev?
Nazaj na vrh
abc123def456
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 06, 2015 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jup... Mislim da mate kr vsi prav... Ko sem probaval popravit njegovo vezje sem med drugim tudi zamenjal VN trafo (za katerega mi je kasiral 40€) Kljub temu, da sem izmeril, da originalen trafo načeloma deluje. Nisem niti pomislil da bi lahko ta drugi trafo bil tako slab, magari je zgledal grozno.
Trenutno mam priključen stari trafo, ki zgleda da ne prebije tak hitro kot nov. In ker kot že omenjeno, ko dam upor na sekundar začne trafo prebijat, sem začasno naredil majhno iskrišče. Tako, da niti najslabši trafo ne mora prebit na primar. Bom pustil čez noč pa bomo vidli če bo tiristor preživel ali ne. Tako bom vsaj vedel ali ga res ta preboj uniči ali kaj drugega. Sicer pa je tako ali tako treba trafo zamenjat...
Seveda bi upor bil boljši kot iskrišče ampak boljše to kot pa nič.
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.16
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 07, 2015 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trafo 40€, nekaj skurjenih tiristorjev po nekaj €, poštnine, delo, čas, pa boš hitro na 100€ in več Twisted Evil zakaj ne kupiš aparata tam, kjer ti nudijo 5 let garancije d'oh!

Mimogrede, iz več virov sem slišal, da nekateri proizvajalci pravijo, da je VN trafo potrošni material, med njimi je tudi zgoraj omenjeni. Kaj naj rečem, zagotovljen prihodek, še posebej s takim skrpucalom od trafota, narejen iz odpadkov.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
abc123def456
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 07, 2015 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro jutro,

Pastirja sem pustil tečt z majhnim iskriščem celo noč. Ura je 10 zjutraj in naprava še zmeraj deluje. To bolj kot ne dokazuje, da ste meli prav glede trafota... Teh 40€ mi Pečovnik tak nebo vrnil. Žalostno kakšno svinjarijo eni prodajajo...
Imate kakšna priporočila kje bi se dalo naročit kaj boljšega?
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 07, 2015 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poizkusi vprašati na PETEZE, vendar bos moral verjetno podati zahteve (kaj, koliko, zakaj,...), ker tega nimajo v njihovi standardni ponudbi. Vprašanje je tudi cena. Mogoče bi šlo cenovno skozi če bi bilo več interesentov.
Pozanimaj se še pri sp Dolinšek Kranj.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni