|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pogorevc Član

Pridružen-a: Pet 16 Avg 2013 23:07 Prispevkov: 53 Aktiv.: 0.37
|
Objavljeno: Ned Sep 06, 2015 11:12 am Naslov sporočila: Pomoč pri razvojni ploščici |
|
|
LP
Nekaj casa že razvijam razvojno tole ploščico za programiranje atmega32 preko usb isp 10pin. Težavo imam ko priključim vezje preko usb programatorja na PC. Ko se priklopim v atmel studio 6, mi javi ko berem (read voltage), da v vezju ni napetosti.
Nato sem vezje priključil še na adapter 5v izhod in LED1 ni gorela. Kje v vezju bi lahko bila težava, da na led diodi oz. v vezju ni napetosti?
Ps. naj dodam da je napis LED1 samo za v pomoč, drugače da ni na ploščici. Prav tako U+, kjer naj bi potekalo napajanje preko USBASP programatorja.
Omeniti moram tudi, da sem napetost Vcc in Avcc povezal z žičkami, prav tako mase, zato sta sponki pod atmega32.
Iskrena hvala za pomoč.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
vezje4.pdf |
Velikost datoteke: |
138.16 KB |
Downloadano: |
25 krat |
|
 Download |
Ime datoteke: |
vezje4.pdf |
138.16 KB |
Downloadano: |
10 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marcc Član

Pridružen-a: Ned 29 Mar 2009 11:08 Prispevkov: 201 Aktiv.: 1.01 Kraj: Polzela
|
Objavljeno: Ned Sep 06, 2015 5:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen!
1. Poglej na ženskem delu konektorja IDC10, če je napetost.
2. Ne vem kako ima ta studio od Atmela, ampak če se ne motim moraš izbrati kako napajaš ploščico. Ali napajaš preko programatorja ali preko zunanjega vira.
Za začetek pohvalno! Kar tako naprej. Za naslednjo posodobitev ti priporočam letvice, podobno kot sem sam uporabil ali pa IDC konektor... Izbire je dovolj.
|
3.3 MB |
Pogledana: |
15 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pogorevc Član

Pridružen-a: Pet 16 Avg 2013 23:07 Prispevkov: 53 Aktiv.: 0.37
|
Objavljeno: Ned Sep 06, 2015 5:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napetosti na konektorju sicer nisem preveril,toda najbolj me bega da tudi preiskus z adapterjem ni odobril sadov. Je sicer vezje v redu? Upam da ni kje kaksnega stika? Aja pa se nekaj. Imate vi kaksno prakticno resitev glede tega konektorja in atmega32. Zelo tezko ju jd namrec povezati zaradi razporejenosti pinov na konektorju,ki se nazalost skoraj vedno krizajo pri napeljavi z atmega32?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mato1111 Član

Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42 Prispevkov: 617 Aktiv.: 4.05 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Ned Sep 06, 2015 8:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Probaj tako da odstraniš mega32 in priklopi napajanje iz usmernika direktno na + in - pin.
Če se križajo uporabiš "mostič". narediš isto kot za upor vendar namesto upora uporabiš primerno tanko žičko.
Mogoče malo neumesno: Imaš pravilno obrnjene ledice? pravilne vrednosti uporov? pravilno razporeditev pinov za tvoj programator? Lahko pripneš tudi shemo če jo imaš.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marcc Član

|
Objavljeno: Ned Sep 06, 2015 8:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osebno vedno preverim sumljive povezave z testerjem (na multimetru-tisti piskač) Ali ohm meter. Tako vidiš, če imaš stike. Vrjetno si čisti začetnik o risanju vezij. Podobno kot jaz. Priporočam ti da začneš opazovati kako so narejene povezave na drugih vezij... Priporočam tudi kakšen video na youtube za začetnike. Priporočam da ne delaš pravokotne ovinke, ampak vedno pod kotom. Nastavi si v programu kjer rišeš vezje. Urejaj si sproti dokumentacijo. Bolje da se navadiš zdaj kot pol ko za nazaj brskaš. Probaj se naučiti da bottom uporabiš za GND (poligon).
Nazaj k problemu. Na vezju nimaš označeno kjer je 1 pin na konekturju. Torej daj 5V in GND na pina na vezju in boš videl če LED dioda gori. Če ti ne, imaš vrjetno kje stik ali slab spoj. Najbolje je da preden priključiš napetost preveri vse povezave z testerjem.
Glede konektorja in razporejenosti pinov je tako kot je , zdaj je težko ampak z prakso bo vedno lažje risat vezje!
Priporočam tudi da štartaš z Altium programom, ker nudi veliko. Ne pravim da drugi niso dobri. To je moje mnenje. Vsak svojega konja hvali.
Tule imaš od A do Ž za začetnika. Jaz sem se tukaj učil.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLQwOtY1Fn80UhT2Dt04czuPXAKFaeto6T
Jaz sem z Altium-om tukaj štartal.
Po kakšnih 7 urah v Altiumu sem tole spacal, spodaj v priponki. Je pa res da se moraš vsediti na zic in delati. Google zelo veliko ve. Vse imaš na njem. Drugače pa kar vprašaj.
Lp, M
P.S.
Ta priponka, komponente sem risal sam in so grde, zdaj sem jih že iz neta zlovdal da je lepše Tudi foot print in ostale zadeve si sam naredim, za vse komponente si svoje knjižnice naredim, pač navada.
|
350.05 KB |
Pogledana: |
16 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marcc Član

|
Objavljeno: Ned Sep 06, 2015 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Matto1111,
oprosti sva istočasno poslala odgovor.
Nisem vedel da imaš mego na vezju že. Daj pripni sliko, saj veš, slika pove več kot 1000 besed.
Za drugič, vedno prej preglej vezje pod povečavo ali z testerjem se izogneš kasnejšim zapletom.
Lp, M
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni