www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Premaz za ploščico tiskanega vezija

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
borzon
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Sep 2015 23:14
Aktiv.: 1.26
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 24, 2015 10:19 am    Naslov sporočila:  Premaz za ploščico tiskanega vezija Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Ker je že zelo zelo dolgo od takrat, od kar sem zadnjikrat izdeloval kako tiskano vezje vas naprošam za nekaj informacij:
- Kateri je boljši oziroma boljši program za risanje tiskanih vezij?

- S katerim sprejem oziroma premazom naj premažem tiskano vezije "bakrene povezave" da le te ne bodo erodirale na zraku? Po domače povedano da se na bakru ne bo pojavil zeleni volk....
Na spletu sem opazil da obstaja neka pasta, a katero premažeš "povezave" katera ti potem baker prekrije z neko svetlečo kovino. Izhleda kot cin, ampak nisem 100% da je to cin.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jani18
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Sep 2010 10:22
Aktiv.: 0.74
Kraj: Ojstri Vrh

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 24, 2015 10:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za risanje shem in tiskanega vezja priporočam Altium Designer,
ko se ga navadiš je to odlično orodje, vendar ni zastonjski.

Lp
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.03
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 24, 2015 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za zaščito doma narejenega vezja se dobro obnese "Plastik spray" (IC), dobro pa delo opravi že v alkoholu raztopljena kolofonija.

Glede programov jih je mnogo - od brezplačnih je Kicad, sicer meni se zelo dopade Target3001, hvalijo tudi (po mojem predrag) Altium in nekateri prisegajo na (meni neroden) Eagle ... Skratka, to bo spet verska vojna! Wink

LP, g

Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.65
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 24, 2015 6:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Altium lahko najdeš tudi na travniku. Sicer je pa za kakšno hobi rabo meni dokaj všeč Eagle, ki je dosti cenejši od altiuma. Če pa želiš popolnoma zastonj program, potem pa kar voljno na KiCad.

lp

cimer
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Okt 2006 0:07
Aktiv.: 0.53
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 24, 2015 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojla

Za hobi priporočam Target3001. Enostaven, elementi so povečini že vsi v knjižnicah. Pa še vezje daš lahko delat in izgleda profi.

Marko S.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni