|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sre Nov 04, 2015 9:28 am Naslov sporočila: Kolikšen je rok trajanja fotolaka? |
|
|
Ojla,
Pri proizvodnji tiskanin po foto postopku se uporabljajo FR4 plošče z fotolakom. Doma imam še eno skoraj celo škatlo Bungard-ovih plošč, ki pa so stare že par let. Zanima me koliko časa od proizvodnje oz. datuma nakupa imajo praviloma te plošče "rok trajanja".
Kolega mi je omenil, da stare plošče niso več vredu, ker se pri razvijanju pogosto "luščijo".
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Sre Nov 04, 2015 10:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Če so vse približno enako stare, boš najlažje ugotovil s poizkušanjem. Za test naredi en film, na katerem so različne dimenzije črt, ter različni odmiki med črtami. Nato osvetliš in zjedkaš, ter strokovno pregledaš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Sre Nov 04, 2015 11:19 am Naslov sporočila: |
|
|
S cinkarniškim lakom ko sam pobarvaš ploščico imam slabe izkušnje s starimi nanosi... po parih tednih se ne razvije več dobro... s kupljenimi ki imajo zaščitni sloj pa nimam izkušenj. _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sre Nov 04, 2015 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem poskusil spet razvijati, pa sem naletel na težave. Skratka 0.7% raztopina NaOH je nekam minimum. Pre visoka koncentracija pa požre celotni lak na plošči. Razvijal sem zelo počasi, pri razvijanju pa se mi je zdelo, da se lak res ponekod lušči, saj so v raztopini bili prisotni delci.
Ploščo sem imel na eni strani tudi malo razcepljeno zaradi rezanja z nožem in se mi tako prosojnica ni čisto prilegala na ploščo. Rezultat je bil zmazek oz. neostri robovi. Poleg tega pa tudi nisem uspel laka na obsevanih mestih v celoti odstraniti, saj se baker ni v celoti odstranil pri jedkanju. Bom še malo stestiral danes, ploščo pa bom odrezal s karbidno žago.
Mimo grede, ali ima kdo kakšen nasvet kako bi lahko zadevo naprintal bolj na črno? Imam Xerox laserski tiskalnik, pa se mi zdi, da natisne nekam preveč prosojno oz. ne dovolj temno. Nikjer pa ne najdem možnosti za nastavitev kvalitete tiskanja. Kolega mi je pred leti omenil, da bi moral print na pavz papirju potem vstaviti v posodo z acetonom, da se ta prepoji s hlapi in tako naj bi potem print postal veliko bolj črn.
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.91 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Sre Nov 04, 2015 3:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saran je napisal/a: |
Mimo grede, ali ima kdo kakšen nasvet kako bi lahko zadevo naprintal bolj na črno?lp |
Printaj na dva lista in ju daš enega na drugega pri osvetljevanju. _________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1906 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sre Nov 04, 2015 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z vato in WD40 ali petrolejem nalahno povlečeš čez črnilo ter posušiš s fenom.
Ampak povleci samo enkrat ker drugače se prične mazati ! _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sre Nov 04, 2015 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da vem v čem je problem.
Tiskanino sem naprintal na pavz papir in potem tega s pomočjo steklene ploščice fiksiral na FR4 ploščo na plast fotolaka. Težava mislim, da je v tem, da pavz papir ne prepušča zadostne količine UV svetlobe v primerjavi z navadno prosojnico. Med razvijanjem sem opazil, da se na mestih, kjer ni bilo pavz papirja, fotolak zelo lepo odstrani. Na mestih, ki so bila zatemnjena, lak ostane na plošči. na mestih, ki niso bila zatemnjena na pavz papirju pa lak postane vijoličen in se le s težavo odstrani. Bom še stestiral z navadno prosojnico, da vidim, če bo kakšna razlika.
Sicer pa sem tokrat tudi plošče razrezal s svojo karbidno žago in moram reči, da se nič ne more kosati z njo. Robove odreže tako ravno in gladko, da se kar svetijo. Nobenih razcepljenih delov, nobenih plavajočih smeti, nič. Izredno lep rez.
Dodatek: Eto, končno mi je uspelo tiskanino dokončati. Skratka pavz papir deluje do neke mere, vendar pa ne tako dobro, kot prava prosojnica. Treba je bilo tudi uporabiti malo močnejšo razvijalno raztopino - cca 1% raztopino NaOH namesto 0.7%. Proti koncu razvijanja pa sem ploščo moral tudi malo podrgniti s kosom vate, da se je nerazvit lak lažje odstranil. Sledijo je še počasno jedkanje v HCl/H₂O₂ in voila!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni