www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kolikšen je rok trajanja fotolaka?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 04, 2015 9:28 am    Naslov sporočila:  Kolikšen je rok trajanja fotolaka? Odgovori s citatom

Ojla,

Pri proizvodnji tiskanin po foto postopku se uporabljajo FR4 plošče z fotolakom. Doma imam še eno skoraj celo škatlo Bungard-ovih plošč, ki pa so stare že par let. Zanima me koliko časa od proizvodnje oz. datuma nakupa imajo praviloma te plošče "rok trajanja".

Kolega mi je omenil, da stare plošče niso več vredu, ker se pri razvijanju pogosto "luščijo".

lp

ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 04, 2015 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če so vse približno enako stare, boš najlažje ugotovil s poizkušanjem. Za test naredi en film, na katerem so različne dimenzije črt, ter različni odmiki med črtami. Nato osvetliš in zjedkaš, ter strokovno pregledaš.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 04, 2015 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S cinkarniškim lakom ko sam pobarvaš ploščico imam slabe izkušnje s starimi nanosi... po parih tednih se ne razvije več dobro... s kupljenimi ki imajo zaščitni sloj pa nimam izkušenj.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 04, 2015 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem poskusil spet razvijati, pa sem naletel na težave. Skratka 0.7% raztopina NaOH je nekam minimum. Pre visoka koncentracija pa požre celotni lak na plošči. Razvijal sem zelo počasi, pri razvijanju pa se mi je zdelo, da se lak res ponekod lušči, saj so v raztopini bili prisotni delci.

Ploščo sem imel na eni strani tudi malo razcepljeno zaradi rezanja z nožem in se mi tako prosojnica ni čisto prilegala na ploščo. Rezultat je bil zmazek oz. neostri robovi. Poleg tega pa tudi nisem uspel laka na obsevanih mestih v celoti odstraniti, saj se baker ni v celoti odstranil pri jedkanju. Bom še malo stestiral danes, ploščo pa bom odrezal s karbidno žago.

Mimo grede, ali ima kdo kakšen nasvet kako bi lahko zadevo naprintal bolj na črno? Imam Xerox laserski tiskalnik, pa se mi zdi, da natisne nekam preveč prosojno oz. ne dovolj temno. Nikjer pa ne najdem možnosti za nastavitev kvalitete tiskanja. Kolega mi je pred leti omenil, da bi moral print na pavz papirju potem vstaviti v posodo z acetonom, da se ta prepoji s hlapi in tako naj bi potem print postal veliko bolj črn.

lp

mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.91
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 04, 2015 3:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:
Mimo grede, ali ima kdo kakšen nasvet kako bi lahko zadevo naprintal bolj na črno?lp

Printaj na dva lista in ju daš enega na drugega pri osvetljevanju.

robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 04, 2015 5:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z vato in WD40 ali petrolejem nalahno povlečeš čez črnilo ter posušiš s fenom.
Ampak povleci samo enkrat ker drugače se prične mazati !

Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 04, 2015 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da vem v čem je problem.

Tiskanino sem naprintal na pavz papir in potem tega s pomočjo steklene ploščice fiksiral na FR4 ploščo na plast fotolaka. Težava mislim, da je v tem, da pavz papir ne prepušča zadostne količine UV svetlobe v primerjavi z navadno prosojnico. Med razvijanjem sem opazil, da se na mestih, kjer ni bilo pavz papirja, fotolak zelo lepo odstrani. Na mestih, ki so bila zatemnjena, lak ostane na plošči. na mestih, ki niso bila zatemnjena na pavz papirju pa lak postane vijoličen in se le s težavo odstrani. Bom še stestiral z navadno prosojnico, da vidim, če bo kakšna razlika.

Sicer pa sem tokrat tudi plošče razrezal s svojo karbidno žago in moram reči, da se nič ne more kosati z njo. Robove odreže tako ravno in gladko, da se kar svetijo. Nobenih razcepljenih delov, nobenih plavajočih smeti, nič. Izredno lep rez.

Dodatek: Eto, končno mi je uspelo tiskanino dokončati. Skratka pavz papir deluje do neke mere, vendar pa ne tako dobro, kot prava prosojnica. Treba je bilo tudi uporabiti malo močnejšo razvijalno raztopino - cca 1% raztopino NaOH namesto 0.7%. Proti koncu razvijanja pa sem ploščo moral tudi malo podrgniti s kosom vate, da se je nerazvit lak lažje odstranil. Sledijo je še počasno jedkanje v HCl/H₂O₂ in voila!

lp

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni