www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Alternativa Fotopositivu
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
G-Lab
Član
Član



Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44
Prispevkov: 179
Aktiv.: 0.81
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 09, 2004 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mail-u sem vprašal še, kako je z rokom trajanja in kdo so še zastopniki Cinkarne Celje.
Dobil sem tale odgovor:

>Garancija za P - 501 je leto dni od prodaje, s tem da mora biti
> steklenica v temnem prostoru in dobro zaprta. V praksi je pri
> navedenih pogojih uporabna več let.
> Naši prodajalci so Merkur Kran - Celje ( 03 5432383 ), Sava trade
> Ljubljana ( 01 2800244 ), Europapier Ljubljana ( 01 5472162 )


LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoki
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Nov 2003 21:50
Prispevkov: 119
Aktiv.: 0.54

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2004 9:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

No jaz sem ga nabavil,v Europapier,v Ljubljani. Cena je nekoliko višja cca 9000sit in ga je bilo potrebno naročit.
Vendar delo z tem lakom je otročje lahko.Ploščice sem očistil in namazal kar z čopičem.Osvetlil sem na razdalji cca17 cm ,2min 15sec Žarnica wtf150W, brez zunanjega plašča.Slika se izriše na plošči(neosvetljeni deli so temnejši).Razvijanje v razvijalcu P76(mogoče se da tudi z NAOH,vendar še nisem poskusil!).Eno ploščo sem osvetlil več kot 4min(ker so me zmotili pri delu),vendar brez problema se je tisano vezje lepo razvilo.
Toliko za sedaj,ko bom imel več izkušenj z P501,bom napisal!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
G-Lab
Član
Član



Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44
Prispevkov: 179
Aktiv.: 0.81
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2004 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V Europapier si ga kupil??

Če kdo mislil, da je po razpravi na tem forumu, vse moje navdušenje o tem laku zamrlo, se moti. Tako da bom opisal mojo dogodivščino v zvezi z nakupom tega laka. Mogoče bo pa komu pomagalo.

Osebno sem že kar malo obupal, po tednu klicanja v vse trgovine od Sava-Trade(v Lj). Bilo je pa nekako takole. Pokličem v glavno trgovino Sava Trade v Lj., vprašam za ta lak P501. Takoj, ko omenim lak mi pove drugo številko, da naj pokličem tja(oddelek za lake). Prodajalka je še nekaj iskala po računalniku, nakar reče, da imajo pod imenom P501 neko drugo stvar in naj pokličem tisto številko.
Pokličem , se mi oglasi prodajalka, ki spet ni imela pojma o tem laku. Spet je iskala po računalniku in nič, nato omenim da naj bi bil lak od Cinkarne Celje. Takoj, sem izjavil slednji stavek, sem zaslišal nepričakovan odgovor "Tega laka pri nas nimamo". Poklical sem še v ostale trgovine, ki sem jih najdel v telefonskem imeniku. Povsod nič.
Mislim, da bi se prodajalci morali pozanimati katera podjetja zastopajo, in kaj sploh ti proizvajajo.

V Europapier najprej nisem poklical, ker sem bil mnenja da bom prej dobil v Sava trgovinah, vendar sem po omenjenem dogodku izgubil veselje.
Po 1. Maju se prepričam, da mogoče pa le kaj bo in pokličem še v Europapier. Odgovor me je malce presenetil prodajalci so takoj vedeli kaj je lak P-501, vendar ga niso imeli na zalogi (razprodano). O novih pošilkah pa še niso vedeli točnega datuma.
Potem sem o vsem tem že postal malce skeptičen.

Zoki res hvala za informacijo.
Bom še enkrat poklical v Europapier, pa bom videl če bom imel tokrat več sreče.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoki
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Nov 2003 21:50
Prispevkov: 119
Aktiv.: 0.54

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 14, 2004 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No jaz nisem imel v Europapier,nikakršnih težav.Vprašal sem za P501 in dobil odgovor ,da ga lahko priskrbijo ,ker imajo vsak teden dobavo iz Cinkarne.Dal sem stevilko mobi in gospa me je poklicala ,ko so lak dobili v trgovino.Ker sem iz okolice Postojne sem pred dvigom ,preveril ,če je lak sigurno v trgovini in vse je bilo OK.Plačilo v trgovini,dvignil sem v skladišču,ki je za vogalom cca 50-70m, od trgovine( zaradi skladiščenja-gorljivost).Toliko o mojem nakupu!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član



Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Prispevkov: 2279
Aktiv.: 10.26
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 15, 2004 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes mi je Zoki prinesel vzorec P501 in sem takoj potem tudi naredil teste.
Po vonju in vseh ostalih lastnostih sem se spomnil, da sem se s tem fotolakom srečal že pred približno 16 leti, ko se pozitiv 20 v Sloveniji še ni dalo dobiti. Torej s tem lakom sem delal še pred pozitivom 20. nanašanje je preprosto, lahko s čopičem ali pa nekaj kapljic laka nanesemo na ploščico in razmažemo kar s prstom. Lak se lepo razlije, potrebno pa ga je posušiti, podobno ali enako kot pozitiv 20. Osvetljevanje popolnoma enako, ista luč in enak čas, POZOR! razvijalec tudi popolnoma enak. NaOH 0,7% slike plastenke cevosana so na http://www.elektro-n.com/forum2/viewtopic.php?p=38305#38305 Koliko je zadeva občutljiva na prah še ne vem, mislim da malo manj kot pozitiv. Poskusil sem narediti vezje voltmetra http://reber.sloweb.net/dvm in je zelo lepo uspelo, naj omenim da so nekatere vezi debele le 10 mils in da sta nekje po dve vezi med pinoma IC. Ploščica je bila velika cca 5,5x4,5 cm.


Nazadnje urejal/a reber Čet Maj 20, 2004 11:08 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14551
Aktiv.: 65.53
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 16, 2004 7:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reber,

kaka je viskoznost laka, agresivnost ter hitrost sušenja na zraku? Bi ga šlo nap. nanažat z razpršilcem od dišečega sprejčka, ki ima črpalko.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
G-Lab
Član
Član



Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44
Prispevkov: 179
Aktiv.: 0.81
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 16, 2004 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V petek sem poklical v europapier. 1 liter so imeli še na zalogi, zato sem kar hitro stopil do njih. Šele danes sem našel čas za malo eksperimentirat s tem lakom. Tukaj so moji prvi vtisi o P-501:
Lak ne smrdi tako kot positiv20, je zelo tekoč(viskozen). Eno ploščico sem približno enakomerno premazal z lakom. Na drugo sem kar malce nakapljal s čopičem in samo malo razmazal, čez nekaj časa se je lak sam od sebe lepo enakomerno razlezel. Na tretjo pa sem dal čisto tanko plast laka. Po sušenju je bil lak na vseh 3 ploščicah enakomerno razmazan razen na robovih, kjer je bil presežek približno tako kot pri positiv20. Po osvetljevanju so bile povezave na vseh ploščicah izredno lepo vidne, kar za positiv ne morem trditi.
No do sedaj sem razvil vse 3 ploščice, za jedkanje me je pa noč žal prehitela. Trenutno sem nad tem lakom navdušen, bom pa še videl kako bo po jedkanju.

Silvo: na tisti razpršilec se sicer ne spoznam vendar, če deluje z vodo, bi verjetno tudi s tem. Viskoznost: bi rekel da je manjša od vode ali pa približno tako kot voda. Sušenje: (da lak ne pika več) kot pri positiv 20, sicer pa na steklenici laka nič ne piše o sušenju, razen tega da oslojeno plast posušimo na 100 stopinj, v odvisnosti od agresije kisline pa lahko tudi pri 150. Sušil sem kar pri 70 stopinj 15 min.
LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član



Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Prispevkov: 2279
Aktiv.: 10.26
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2004 7:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da bi s sprejčkom moralo iti. Le problem je, ker pri pozitiv 20 več ali manj enakomerno in stalno prši, pri sprejčku pa prši s pritiski na črpalko in to utegne povzročiti neenakomernost nanosa. Skoraj vseeno je, če se nanaša s čopičem.
Kopičenje laka na robovih se mi zdi da je malce bolj opazno kot pri pozitiv 20. treba bo ugotoviti en način da se to ne bo dogajalo.
Sušenje ni problematično. Vonj je pri pozitiv 20 najbrž zaradi potisnega plina Rolling Eyes lahko pa tudi ne, da ima pač lak tak vonj.
Bom poskusil še na malo večjih ploščah tiv in bom nanašal s čopičem, poskusil pa bom tudi s sprejčkom imam še nekaj novih, bom poskusil dobiti še, ker imam stike s podjetjem ki jih polni z raznimi tekočinami.

Čiščenje P501 je preprosto. Enako kot pozitiv 20, torej, lepo z alkoholom ali acetonom, jaz delam z alkoholom:AstraChemo izopropilalkohol ki je cca 560 sit/liter, s tem alkoholom raztapljam tudi kolofonijo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
G-Lab
Član
Član



Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44
Prispevkov: 179
Aktiv.: 0.81
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 18, 2004 2:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem ploščice še zjedkal in sem nad izdelekom zadovoljen. Ena ploščica mi sicer ni ratala domnevno zaradi pretanke plasti laka. Ostali dve pa sta čisto v redu na manjši je okoli 90% povezav debeline 10mil, in so povezave lepo vidne, robovi pa ostri. Torej moje mnenje, da bom od sedaj naprej delal samo s tem lakom.

Mimogrede Reber ali si z Izopropilalkoholom že probal očistiti kakšen CD-plošček. Pred leti sem uporabljal za te namene Etanol, vendar so ga iz prvotnih 500 sit podražili na 6000 sit. Zanima me ali izopropilalkohol raztopi plastiko CD-ja, kot to naredi aceton.
LP
Hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član



Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Prispevkov: 2279
Aktiv.: 10.26
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 18, 2004 6:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi cd se da lepo očistiti s tem alkoholom, ni panike, ne topi nič.

6000sit Shocked tam okoli 2500-3000 sit bi moral biti alkohol etanol, zaradi davka na alkohol.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
iskra
Član
Član



Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Prispevkov: 791
Aktiv.: 3.56
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 18, 2004 8:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shocked Shocked 6000 sit Shocked Za čiščenje fotolaka uporabljam navaden 90 % etil alkohol , ki ga kupujum po 2 evra ( sicer neprijetnega vonja in strašnega okusa Rolling Eyes ).
Za čiščenje pertinaksa pa se je izredno dobro izkazal "zgrassatore" to je rumena tekočina , ki jo uporabljajo gospodinje za čiščenje zamaščenih površin. Fotolak se zelo lepo razlije po ploščici , saj jo ta popolnoma razmasti.
L.P. iskra
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
G-Lab
Član
Član



Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44
Prispevkov: 179
Aktiv.: 0.81
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 18, 2004 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem stopil v trgovino sem pričakoval ceno tam nekje do 3000 sit, ko pa mi je prodajalka povedala da je cena za liter 6000 sit sem, pa po hitrem postopku zapustil trgovino seveda praznih rok.
za čiščenje fotolaka in razmasčevanje perinaksa uporabljam aceton.
Iskra kje pa si kupil etil alkohol, ker je to pod drugim imenom etanol ali gorilni špirit.
LP
Hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iskra
Član
Član



Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Prispevkov: 791
Aktiv.: 3.56
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 18, 2004 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preko meje , ki jo ni več -Italija- Tega na veliko uporabljajo moji sosedje , ki imajo grafični atalje, oni tega porabijo na ....
Sem pa sedaj našel " gorivo" za mojo baklo Embarassed pa sem ga precej dražje kupoval kot gorilni špirit Twisted Evil . Hvala ,za informacijo Very Happy , mi sploh ni padlo na pamet da je rešitev tako blizu Embarassed .
L.P. iskra
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Djurodrljaca
Član
Član



Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Prispevkov: 393
Aktiv.: 1.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me, če je ta lak (P-501) cenovno bolj ugoden kot pozitiv 20.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Slowfly
Član
Član



Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Prispevkov: 4082
Aktiv.: 18.38
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri ceni 9000 SIT za 1l P501 , mora biti Positiv 20 (200 ml) cenejši od 1800 SIT.
Je pa še druga zadeva , ki mene osebno bolj zanima . Kvaliteta enega in drugega
(Positiv kot vemo zelo niha v kvaliteti , pa tudi takrat ko je "dober" ni ravno ne vem kaj) , enostavnost nanosa itd.... Po tem kar je bilo o P501 napisanega tukaj , bom vsekakor poskusil z njim.

lp Slowfly
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12  Naslednja
Stran 3 od 12

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 48 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group