|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2743 Aktiv.: 13.21 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Dec 23, 2015 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ti je pomembna zanesljivost in ne hitrost, potem glej raje RAID sistem in klasične trde diske.
Nič ni bolj zanesljivo, kot 2 ali 4 diski, namesto enega.
Pa še en backup na oddaljeni lokaciji, ne 5 km stran, pač pa 100 km stran. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Dec 24, 2015 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
Nič ni bolj zanesljivo, kot 2 ali 4 diski, namesto enega. |
To je sicer res, a ne zaradi tipa diska, ampak zaradi RAID polja. Tudi štirje SSD-ji bodo hudo zanesljivi v takem polju, pa še ohoho hitrejši (in dražji tudi )
Tudi meni že kar nekaj let (zaenkrat) uspešno delujejo SSD-ji. Trenutno so trije (v treh PCjih): eden Kingston, dva samsunga. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 24, 2015 2:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ti je pomembna zanesljivost in ne hitrost, potem glej raje RAID sistem in klasične trde diske. |
Zmota. Whne no redundancy is more reliable. Google najde še več zadetkov...
Po mojem luknjičastem spominu imaš v primeru 6 diskov v RAID 5 polju 0% verjetnosti da boš uspešno povrnil podatke.
Nič ni bolj zanesljivo, kot 2 ali 4 diski, namesto enega. |
Zmota! Velja samo če so ti diski na različnih lokacijah (kot backupi). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Čet Dec 24, 2015 2:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je tu TVOJA zmota. qwertz je govoril o ZANESLJIVOSTI, torej je mislil kakšen RAID1 ali njemu podoben, ne pa RAID 0. V tem primeru je zanesljivost kar velika. (ne vem, zakaj nekateri mislijo, da obstaja samo RAID5...)
Pa še en backup na oddaljeni lokaciji, ne 5 km stran, pač pa 100 km stran. |
kilometri ali centimetri imajo tukaj vloge toliko kot postana župa. Disk imaš lahko direktno na PCJu, pa bodo podatki povsem varni, če bo fizično izključen.
No, razen če si mislil možnost potresa ali vesoljnega potopa... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Čet Dec 24, 2015 5:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eno samo pametovanje od vaju...
Pa nič pametnega povedanega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

|
Objavljeno: Pet Dec 25, 2015 11:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem hotel samo opozoriti da več diskov ne pomeni nujno večjo zanesljivost..., in manjšo verjetnost izgube podatkov.
Sem prebral ene 10 člankov z vrha liste zadetkov googla in nekaj linkov in kolikor sem razumel (to ni moje področje dela) povečevanje števila diskov v RAID poljih ne povečuje ZANESLJIVOSTI.
Za povečevanje zanesljivosti je potrebno izvajati drugačne ukrepe, so bili navedeni tako primerjave z drugimi področji (npr dve leseni hiše na področju tornada ti nič bolj ne pomaga kot ena, porušilo bo obe) kot ukrepi (npr zidana hiša).
Pri diskih je problem URE (unrecoverable read error) ki se zanesljivo pojavi pri nadomeščanju enega diska v RAID 5 polju šestih 3 TB diskov. Verjetnost da se bo sistem postavil je 0. Nastopi forenzično reševanje podatkov.
Verjetno lahko kdo ki se na tem področju aktivno ukvarja pove kaj bolj natančno kot rekla kazala, jaz pa dajem povzetek prebranega. Če kdo kritizira moj povzetek prosim za kakšen link. Jaz sem enega dal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

|
Objavljeno: Pet Dec 25, 2015 11:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Eno samo pametovanje od vaju...
Pa nič pametnega povedanega. |
Tako obnašanje jaz dojemam kot navadno žaljenje in diskreditiranje sogovornika.
Če se ne strinjaš s povedanim (napisanim) lahko navedeš nasprotne trditve in jih podkrepiš z dokazi (članki, teorijami, linki), lahko pa seveda samo žališ.
Pa mislim da so objave pod tovjim nickom (po mojih merilih) velikokrat zgolj žaljive in diskreditirajoče, prevečkrat...
Vsakemu svoje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

|
Objavljeno: Pet Dec 25, 2015 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Sicer pa je ta forum, vsaj po mojih opažanjih, kar se tiče kulture izražanja na zelo visokem nivoju, seveda bi bil lahko še veliko boljši.
Precej na nizkem nivoju so na primer na audiofilskem in motorističnem forumu, da ne omenjam kakšnih novičarskih portalov kjer se res vprašaš po zdravju nekaterih osebkov kaj pišejo... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Dec 25, 2015 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
tole s hišami si slabo primerjal... Namreč, odvisno, kje sta ti dve bajti...smo že videli primer na TV, ko je bila ena bajta porušena do nule, sosedova pa je ostala nedotaknjena.
Bolje bi bilo takole: v bajti si montiraš dve peči za centralno ogrevanje. Če ena od njih odpove, imaš še vedno drugo. Verjetnost, da odpovesta obe naenkrat je praktično nična.
Še bolje pa je tako: vsako stvar, ki si jo zapišeš, zapišeš na dva listka in ju shraniš enega v hiši, drugega v garaži. Če ti en objekt pogori, imaš še vedno vse listke v drugem. Primer, ki ga navajaš(odpoved enega diska in neberljiv sektor na drugem obenem) je bolj paranoja, oziroma Murphy. Ne rečem, da ni možno, je pa zelo malo verjetno. Neberljivi sektorji se sproti odpravljajo. Če bi bilo na tem kaj, potem noben ne bi uporabljal raid polja...
@qwertz: neumnost si pa ti začel, ko si dal napačno primerjavo, kajne? V originalu je bilo vprašanje o zanesljivosti SSDja proti HDDju, torej o zanesljivosti ENEGA diska, ne pa raid polja. Pa tudi.. Ali trdiš, da je zanesljivost raid polja pogojena z uporabo klasičnih diskov? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Pet Dec 25, 2015 12:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čemu uporaba SSD, če je bilo omenjeno, da hitrost ni bistvena, pač pa zanesljivost.
Torej, bolj zanesljiva sta dva klasična diska kot eden SSD. Sta tudi počasnejša in cenejša.
Sicer pa nima veze, veliki že vedo, zakaj je še vedno v uporabi klasika HDD in tudi tračne enote. Data centri imajo po večini HDD, namesto SSD. Verjamem, da bo v prihodnih to razmerje drugačno, vendar še dolgo ne bo drugače. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Dec 25, 2015 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, lahko da sem preskočil uro slovenščine v prvem razredu, ampak vprašanje je bilo, citiram:
Citiram: |
nakup SSD diska: zanesljivost: |
Če nekdo želi kupiti SSD, ga po moje ne kupuje zaradi lepega vremena...vsaj jaz jih nisem kupoval zato, ampak zaradi hitrosti. Ne vem, mislim, da je to logično...
To nekako dokazuje tudi dejstvo, da je moderator od tvojega prispevka naprej temo prestavil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Dec 25, 2015 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
.......da je moderator od tvojega prispevka naprej temo prestavil. |
Seveda, ker naj bi bilo govora o zanesljivosti samih SSD diskov in ne primerjave le teh s klasičnimi HDDji v razno raznih RAIDih, oblakih in še kje.
Možakarja je predvsem zanimalo kateri zanesljiv SSD kupiti! _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni