|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frgo Član

Pridružen-a: Tor 08 Dec 2015 16:01 Prispevkov: 20 Aktiv.: 0.17 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Pet Dec 25, 2015 3:42 pm Naslov sporočila: atx napajalnik po predelavi ne prižge |
|
|
Pozdravljeni,
Tokrat prvič pišem na forumu. Naj povem, da sicer sem po osnovni izobrazbi elektrotehnik elektronik, ampak že 20 let nisem držal spajkalnika v roki ali imel kakršnekoli povezave z elektriko (razen občasne menjave žarnic... ) in tudi ostalo znanje iz tega področja je seveda večinoma nekam izpuhtelo. Vedno sem bil po duši programer in to tudi počnem že celo življenje. Pred časom me je malo prijelo, da bi prijel tudi kaj v roke in sem se začel malo igrat z arduinoti in podobno šaro. Pri tem sem si zaželel tudi nekakšnega poceni napajalnika in našel donatorja v stari pokvarjeni compaqovi p4 kišti, ki se že leta valja pod mizo na šihtu.
Napajalnik sem sprobal "na suho" tako da sem ga obremenil samo s starim dvd pogonom in s sponko sklenil power on in maso. Zadeva je lepo delovala. Potem sem porezal žice, montiral puše, par ledic za indikatorje, enostaven lm317 regulator, kitajski voltmeter za 1€... in dobil lep laboratorijski napajalec, ki se ne prižge.
Stanje je takšno:
- 5v SB linija deluje in tudi stand by ledica se prižge, ko vtaknem kabel
- na power on žici je 4.7V, kar je recimo OK
- 5v linijo sem obremenil z 10 omskim uporom. Na neobremenjeni 5v liniji daje ven cca 3v, če jo obremenim z uporom pade na 0. Podobno daje ven 3.3v linija okrog 2v, če jo obremenim z uporom pade na 0. 12v linija ne daje ničesar. Poskušal sem z uporom na vseh 3 linijah.
Kot zanimivost naj povem, da je na enih hladilnih rebrih 130v. Po googlanju sem ugotovil, da je vsaj pri nekaterih napajalcih to normalno.
Zahvaljujem se za kakršnekoli nasvete.
LP, Rok |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Dec 25, 2015 4:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj se mora premostiti od izhodov. To si naredil? _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.32
|
Objavljeno: Pet Dec 25, 2015 6:53 pm Naslov sporočila: Re: atx napajalnik po predelavi ne prižge |
|
|
frgo je napisal/a: |
...s sponko sklenil power on in maso. Zadeva je lepo delovala.
LP, Rok |
- na power on žici je 4.7V, kar je recimo OK
LP, Rok |
Ti dve izjavi sta si nasprotni.
Zeleno žico (power on) moraš povezati na GND, kot si to naredil v prvem primeru. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frgo Član

|
Objavljeno: Pet Dec 25, 2015 7:27 pm Naslov sporočila: Re: atx napajalnik po predelavi ne prižge |
|
|
matjazkariz je napisal/a: |
Ti dve izjavi sta si nasprotni.
Zeleno žico (power on) moraš povezati na GND, kot si to naredil v prvem primeru. |
Saj povežem tapravo žico na maso... Edino v mojem primeru je power on žica bela, power ok žica pa je zelena. Sem sledil beli žici do tiskanine in tam piše PWR ON, tako da dvomim, da sem zabrkal. Po googlu sodeč je tudi 5v napetost na tej liniji normalna, tako da ne razumem kaj je tu nasprotujočega?
PS_ON is an active low signal, meaning the power supply voltage outputs are disabled (the system is off) when the PS_ON is high (greater than or equal to 2.0 V). The power supply maintains the PS_ON signal at either 3.3 V or +5 V. When the switch is pressed, the PS_ON signal is grounded. When the power supply sees the PS_ON signal drop to 0.8 V or less, the power supply (and system) is turned on. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frgo Član

|
Objavljeno: Pet Dec 25, 2015 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva zalaufala, ko sem eno tanko črno žico vezal na maso (debelejše črne žice). Sem jo čisto spregledal, sploh ne vem čemu služi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3476 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Dec 27, 2015 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva zalaufala, ko sem eno tanko črno žico vezal na maso (debelejše črne žice). Sem jo čisto spregledal, sploh ne vem čemu služi. |
Remote sense? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni