www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Recikliranje starih zvočnikov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mkezmah
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2016 1:28 pm    Naslov sporočila:  Recikliranje starih zvočnikov Odgovori s citatom

Zdravo!

Doma si želim bolj uporabne zvočnike (uporabne za amaterskega uporabnika), nimam pa namena zmetati kopice denarja za avdiofilske zvočnike.

Marsikje pa v kleti stojijo zaprašeni zvočniki starih pokvarjenih hi fi in ostalih komponent.

Ker imam CNC ni problem izdelati novega ohišja. Razmišljal sem, da bi pobrskal po tem odpadu, rešil zvočnike in jih namestil v nova ohišja. Seveda bi se potrudil, da bi imeli vsi enako imedanco.

Vem, da je razlika v kvaliteti zvočnikov glede na hi fi lahko velika. Ker imam trenutno doma mini zvočnike, ki jih dobiš poleg nizkocenovnega domačega kina me vseeno zanima, ali lahko pričakujem, da bi bilo ozvočenje iz recikliranih zvočnikov boljše, ali je bolje da svoj čas porabim kako drugače.

Na spletu nekih podobnih projektov nisem našel, morda sem iskal pod napačnimi ključnimi besedami. Prav zato sem skeptičen, ali je to smiselno. Zato bi mi kakršnakoli priporočila ali izkušnje zelo pomagale.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ecobra
Član
Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16
Aktiv.: 2.37
Kraj: Radeče

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2016 3:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samoizdelava zvočnikov za kakšen HIFI ni tako enostavna kot se sliši. Pri večsistemskih zvočnikih je treba izdelati kretnice, kar pa zahteva neko predznanje elektrotehnike ali pa jih kupiš. Ko pa prideš do ohišij pa lahko čisto fališ glede na velikost in moč samih zvočnikov.

Z nekimi starimi mini zvočniki v novem ohišju kaj veliko ne boš pridobil. Bolj priporočam kako samogradnjo z novimi zvočniki za katere narediš nova ohišja in jih uglasiš.
Vse je odvisno kaj hočeš. Moč, kvaliteto zvoka?
Se pa tudi kaj dobrega najde na bolhi.

Na spletu pa poguglaj pod DIY speakers:
http://vikash.info/audio/
http://www.instructables.com/id/How-to-Build-Custom-Speakers/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Aktiv.: 4.84
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2016 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Največji problem nastane pri centriranju tuljavice.

edit:

MIslil sem, če zvočniki so pokvarjeni, da ne dajejo pravega zvoka. in hočeš dati v novo kovinsko ohišje membrano.
Nazaj na vrh
damjango
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Aktiv.: 4.84
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2016 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ecobra je napisal/a:
Samoizdelava zvočnikov za kakšen HIFI ni tako enostavna kot se sliši. Pri večsistemskih zvočnikih je treba izdelati kretnice, kar pa zahteva neko predznanje elektrotehnike ali pa jih kupiš. Ko pa prideš do ohišij pa lahko čisto fališ glede na velikost in moč samih zvočnikov.

Bi pa bilo potrebno še prej izmeriti pasovno širino, resonančno frekvenco in potem izračunati T/S (Thiele/Small) parametre. za dimenzioniranje zvočniške omarice. Rabil bi še kakšen osciloskop, ali vsaj kak računalniški program. Program speakerworkshop.
Nazaj na vrh
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 5.99
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2016 9:26 pm    Naslov sporočila:  Re: recikliranje starih zvočnikov Odgovori s citatom

mkezmah je napisal/a:
... ali je bolje da svoj čas porabim kako drugače...
bolje Rolling Eyes ...
Nazaj na vrh
mkezmah
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2016 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za pomoč in linke.

Če bom imel preveč časa bom kaj sestavil, drugače pa bo očitno zadeva malo postavljena na stranski tir.

LP
Nazaj na vrh
TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.34

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2016 6:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če te to zanima se kar loti. Na netu je malo morje informacij o teh zadevah.

Midva z kolegom kot hobi izdelujema razne audio sisteme in lahko povem, da so bili začetki zelo zanimivi Laughing Ampak ravno v tem je tudi čar, probaš nekaj potem izmeriš, kaj popraviš, ponovno izmeriš,... Par slik od raznih projektov, klik.

Za začetek si preberi par člankov na to temo potem pa veselo v izdelavo Smile

Spajky
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2016 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TilenS je napisal/a:
... Par slik od raznih projektov, klik....

Nice! Tudi jest sem napravil par kišt pred dobrimi 3-mi desetletji...Tudi kaj svirata včasih ala jest nekdaj ? ali samo lepita iverce skupaj Twisted Evil ... kar mi še ostalo od pred 15 leti nazaj : http://freeweb.siol.net/jerman55/HP/Images/guitars.jpg Rolling Eyes
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2016 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem sestavil e nekaj zvočnikov. In tudi jaz sem na začetku mislil, da je enostavno, da dobro zaigrajo- pa ni čisto tako.

RBI_0856.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  119.96 KB
 Pogledana:  5 krat

RBI_0856.jpg

DSCF0177.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  64.23 KB
 Pogledana:  2 krat

DSCF0177.JPG

TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.34

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 14, 2016 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spajky je napisal/a:
TilenS je napisal/a:
... Par slik od raznih projektov, klik....

Nice! Tudi jest sem napravil par kišt pred dobrimi 3-mi desetletji...Tudi kaj svirata včasih ala jest nekdaj ? ali samo lepita iverce skupaj Twisted Evil ... kar mi še ostalo od pred 15 leti nazaj : http://freeweb.siol.net/jerman55/HP/Images/guitars.jpg Rolling Eyes

Iverice ni kaj veliko mogoče za kakšne prototipe, se preveč piga ko odpreš Laughing Midva samo dizajnirama ter sestavljama drugi pa potem igrajo Mr. Green

Lepo, vidim da nas je nekaj "hifi-jašev" na forumu Smile

mkezmah
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 14, 2016 8:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidim, da ste kar mojstri Smile

No, saj tudi sam sem že zapakiral avtomobilske zvočnike v novo ohišje za uporabo z računalnikom (avto je bil totalka, ker je en stric nadelan kot mina za veseli december prehiteval v škarje) - zvočniki pa so ostali celi.

Predvsem pa sem imel v mislih, koliko so uporabni delujoči zvočniki iz starih HI-FI sistemov (to so bolj mišljeni kakšni odsluženi stolpi - kasetniki, itd.) glede na te nove mini zvočnike, ki jih dobiš poleg domačega kina.

Zadnjič sem te zvočnike dal malo bolj na glasno in je zvok res katastrofalen.
Nazaj na vrh
Spajky
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 14, 2016 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rolling Eyes odsluženi stolpi - kasetniki .. tudi tisti zvok je bolj švoh, razen če so kištice posebej, močnejše in večje Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni