www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kitajski elektronski sklopi - izkušnje, nasveti, težave...

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14551
Aktiv.: 65.53
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2016 8:14 am    Naslov sporočila:  Kitajski elektronski sklopi - izkušnje, nasveti, težave... Odgovori s citatom

Odpiram novo temo v katero bomo pisali o pozitivnih- negativnih izkušnjah s kitajskimi elektronskimi sklopih, ki smo jih nabavili preko ebay-a oz. raznih spletnih trgovin.

Po večini gre sicer za takozvane ponardke. Kitajci izkoriščajo "navite" cene orginalnih proizvajalcev. Ukradena je običano ideja in ime. V veliko primerih pa se odkrije, da je čip narejen na sodobnejši tehnologiji. Faktorji cen so proti orginalnu lahko nižji tudi 10x ali še več.
Odmevnejši primer čipovje FTDI

_________________
lp
Silvo


Nazadnje urejal/a Silvo Čet Feb 04, 2016 8:38 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14551
Aktiv.: 65.53
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2016 8:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da začnem sam.
Pred časom sem dobil od kolega par različnih sklopov.

- led prikazovalnik 8x -7segmentnimi displeji in driverjem MAX7219 (cena nekaj več kot 1€)
- MAX6675 Thermocouple Temperature Sensor Module Type K SPI Interface+ tipalo v ohišju cena ca 3€
- čip-i v DIL ohišju MAX7219 cena ca 8€ za 10 kosov
- ESP8266 Serial WIFI Wireless Transceiver Module cena ca 2€ za kos

Prikazovalnik sem kar hitro oživel
***klik*** prav tako temperaturni modul z MAX7219.
Končni "izdelek" je preprost termometer, ki je že slab mesec na testiranju v delavnici ter deluje brezhibno. Torej oba sklopa ocenjujem pozitivno.

Vezje:



Nekaj več težav je bilo s samim čipom MAX7219. Opis sledi v nadaljevanju..

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Prispevkov: 7768
Aktiv.: 34.98
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2016 9:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom napisal nekaj mojih izkušenj s elektroniko. Takrat, ko se je dogajalo vse tisto, na kar si dal link, sem imel nekaj Arduinov s takšnim ponarejenim driverjem (Cp2102) in sem se ustrašil kaj se bo zgodilo. Zgodilo se je samo to, da ko sem nabavil nov Arduino, je računalnik samo šel po nov driver za CH340. Malo mi je bilo čudno kaj se dogaja, saj tiste teme tam s tvojega linka še ni bilo. Ko sem šel gledati kaj hudiča je sedaj to, sem na neki kitajski strani našel še program za urejanje naslova čipa i.p.d....

Isto je bilo z daljinsko komando za enega izmed robotov. Kupil sem 433MHz oddajnik in sprejemnik pri SE naredil ohišje za oddajnik in na koncu me je stalo dvajsetkrat ali še več kot tole, kar danes uporabljam.

Danes krmilim vse moje robote s kitajskim Arduino, čeprav imam cel kup PIC mikrokrmilnikov, ki sem jih od začetka uporabljal (Silvo hvala še enkrat za njih Smile).

Tudi DDS "furam" z Arduinom. Dobim za mali denar že sestavljeno vezje (SMD bolhe so za moje oči problem), ki ga nataknem na ploščico. Pri Farnell-u stane samo čip toliko kot sem dal za gotovo vezje, ki dela brez problemov.

V vem tem času mojega nakupovanja sem samo enkrat naletel na en Arduino UNO, ki je imel poškodovan kristal. Sem ga slikal in prodajalcu poslal slike. Takoj sem dobil odgovor, da mi bo poslal drugega, tega pa ne rabim vračati. Na starem sem prilotal kar klasične velikosti kristal in veselo dela.

Torej, moje mišljenje o kitajski robi je pozitivno in mislim še naprej nabavljati iz Kitajske, saj mi moja penzija ne dopušča peplačevati nakupe tukaj, a roba je ponavadi iz istega izvora.

Še nekaj je zanimivo: brezplačno pošiljanje, medtem ko iz UK pride poštnina tudi do 10€, da ne govorimo o ZDA. d'oh!

_________________
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14551
Aktiv.: 65.53
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2016 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

...no še zgodba o MAX7219 čipih v DIL ohišju ki mi je vzela vsaj dva popoldneva.
Kolega, ki mi je dal zgoraj omenjene sklope mi je dal tudi 5 kom čipov v dil ohišju.
Veselo sem naredil tiskanino. Vse skupaj zlotam ter displej zamenjam z zgoraj omenjenim delujočim termometrom, na katereim sem imel priključen sestavljen kitajski displej. Zadeva ne deluje. Ok na vezju ni neke umetnosti sam čip potrebuje le en upor s katerim se določa limita toka na segment. Bil sem prepričan, da sem ga polomil kje na vezju. Po temeljitem ponovnem pregledu vezja napake nisem odkril. Ker je bilo vezje rezkano je obstajala možnost napake kakega kratkega stika. Morebiten ostanek kake "igle" kje na vezju. Po temeljitem pregledu in meritvijo tudi tega nisem odkril. No obstajala je še verjetnost, da je čip okvarjen. Ja taga nisem predvideval, zato na vezju ni bilo podnožja. Je bilo potrebno sneti čip ter prispajkat podnožje. Žal je tudi po menjavi čipa ostal displej temen. Začel sem dvomiti, da gre za "fake" čpe. "Obrinil" sem splet a kaj konkretnega nisem našel. Zato sem kolega vprašal, kje jih je nabavil. Poslal mi je povezavo. Glede na pozitven feedback mi je bilo sumlivo. ***klik*** Še enkrat sem vzel vezje v roke. Edino kar mi je ostalo, da zamenjam upor za limito toka. Upor sem bistveno povečal. Glej ga zlomka - displej se je prižgal. Svetilnost je bila sicer slaba. Ok sem okrivil displeje. A ko sem šel gledat karekteristike tistega orginalnega kitajskega in mojih tukaj ni bilo neke velike razlike. Ok na delujočem displeju paralelno uporu pritisnem upor, ki bi moral biti po dafaultu na vezju. Displej se močno polno prižge. Shocked Sedaj mi ni jasno - vzrok za težavo slabo prispajkan upor Brick wall . Ugasnem vezje - prispajkam upor. Displej ostane temen. d'oh! No sedaj je ostal le še vir napajanja. Vezje sem napajal z računalnika preko programatorja. Kitajski displej je deloval normalno. Poskusim na usmernik - ne dela Think . .... Gledam kitajsko plato - ja nekaj več je na njej... 100n kondezator direktno na napajanju. Ok "prilepim" še tega na vezje. Itak nisem pričakoval delovanja... ampak... displej se je prižgal. Probam karkrat vključit in izključit vezje - displej se vedno prižge. Snamem kondezator- displej ostane temen.
Brick wall Brick wall Groza... sam sem "padel" na stvari na katero sem miljonkrat opozarjal tukaj na forumu. Očitno sam čip pri startu povzroči take motnje da "zabluzi" v koliko v neposredni bližini napajalnih pinov ni blokirnega kondezatorja ne glede na vir napajanja. (poskusil sem napajati tudi z baterije)

PS
Če ima kdo kak orginalni čip bi ga prosil, če lahko preveri a ta deluje brez blokirca.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14551
Aktiv.: 65.53
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2016 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še eno negativno naročilo:
"Fake LM35"

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sscott
Član
Član



Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Prispevkov: 1133
Aktiv.: 6.32
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 02, 2016 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz sem naročil pic-e 16f628a.

Sprogramiraš ga, dela ne Smile

Verjetno nedelujoči I/O pini
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Prispevkov: 9573
Aktiv.: 45.83
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 02, 2016 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem nekaj mesecev nazaj naročil DS1820 (10 kosov). nisem naročal prvič teh senzorjev, a se je prvič zgodilo, da je bilo vseh 10 zanič (vsi pini v stiku). Sem pisal prodajalcu, naslednji dan je bil denar na mojem računu.

Drug primer: naročil 50 kosov P mosfetov (SMD; 11A). Dobra polovica je bila v stiku.Po pritožbi sem dobil ponovno toliko kosov, kot sem rekel, da jih je zanič.

Sicer sem v glavnem zadovoljen s kitajsko robo, zaenkrat se mi je smola zgodila samo v NE elektronskem delu: naročil sem ovitek za telefon, ki ni prišel. Po pritožbi sem se strinjal, da mi kitajc ovitek pošlje ponovno - napaka! Tega ovitka namreč nisem nikoli dobil, denarja tudi ne, rok za pritožbo pa je seveda potekel. Sreči je bil ovitek samo 1.5€. Ampak NIKOLI več ne pristanem na ponovno pošiljanje. Naj mi kar denar vrne pa bom še enkrat naročil.

Sicer je treba biti malce previden pri kitajcih, ko se pritožuješ. Nekateri te hočejo "peljat lulat" tako, da hočejo, da najprej zapreš "case", potem ti bodo pa takoj vrnili denar (ali poslali robo). Pravijo "saj lahko kasneje ponovno odpreš case". Žal to ni res, za isto stvar ne moreš dvakrat odpreti case-a. Ampak v takih primerih se vztrajnost vedno splača in oni popustijo...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 2066
Aktiv.: 9.30
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2016 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Velika večina naročenih stvari je delovala.

Naročil sem dve "LSM 11" lamba sondi za cca 30$/kos. Ena je bila že nova prekinjena, druga je odpovedala po cca dveh tednih.

Dobil sem en nedelujoč CCD modul.

Peristaltična črpalka za par $ je razpadla ob prvi uporabi. Najprej sem opazil, da črpalka poleg tekočine premika tudi cev. Nato je popustil vijak na ohišju. Ko sem to popravil, je počil plastični zobnik na osi motorja.

Namesto relejskih modulov z PCF8574, sem dobil le i2c extenderje z PCF8574. Prodajalec je trdil, da je bila na strani napačna slika, cena pa naj bi bila višja zaradi boljše kvalitete modula. Zahteval sem poravnavo za nekaj dolarjev na kos. Dobil sem ponudbo, pri kateri je prodajalec pozabil pomnožiti znesek s številom kosov, in jo po pomoti sprejel. Ker je prodajalec nato pozabil tudi na refund, sem dobil od ebay-a povrnjeno celotno kupnino.

Core remover tool je imel počeno zakovico. Sliko poškodbe sem poslal prodajalcu. V odgovoru me je prosil, da naj mu sporočim svoj email naslov, da mi bo lahko poslal povezavo na video navodila za uporabo.
Zakovico sem zamenjal, je pa prodajalcu uspelo zavlačevati dovolj dolgo, da nisem mogel več vložiti zahtevka na paypal.

Prejel sem "novo" napravo, ki je bila polna prahu. Odgovor prodajalca je bil: "There is a lot of dust in the factory".

Sodelavec je hotel imeti ethernet switch. Ker sta bila na sliki EU in US napajalnik, sem poslal prodajalcu vprašanje, kako specificiram, da želim napajalnik z EU vtičem. Odgovoril je "Yes, thank you.", in poslal US verzijo.

_________________
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tunek30
Član
Član



Pridružen-a: Pon 25 Sep 2017 13:28
Prispevkov: 23
Aktiv.: 0.29
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 29, 2017 9:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glavni problem teh delov je, da so res poceni in nimajo vgrajenih dodatnih zaščit. Varovalke pa so že vgrajene v tiskanem vezju v potkah.

Sam osebno sem naročil že kar nekaj delov in moram reči, da če upoštevaš te ugotovitve zadeve delujejo vredu.

Do sedaj kar sem naročil je delovalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
eboc
Član
Član



Pridružen-a: Tor 10 Maj 2005 8:42
Prispevkov: 258
Aktiv.: 1.16

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 29, 2017 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče ne ravno relevantno za to temo. Kakšen so izkušnje (in priporočila) o nakupu elektronskih elementov: od uporov, prek tranzistorjev do ICjev s Kitajske?


Glede sklopov pa dokaj pozitivne izkušnje. (Malo me) skrbijo predvsem (majhni) stikalni napajalniki: recimo za arduino ali ESP, ... Ne vem če jim je za zaupat (recimo, da ne bi kaj zagorelo ..).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tunek30
Član
Član



Pridružen-a: Pon 25 Sep 2017 13:28
Prispevkov: 23
Aktiv.: 0.29
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 29, 2017 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede stikalnih napajalnikov pa naslednje:

Sam osebno sem naročil stikalni usmernik 12V, ki je surov brez ohišja. Ker imam dovolj ohišij sem ga vgradil. Deluje brezhibno in ima stabilizirano napetost. Žal jaz se držim pravila, da ga obremenim do 70% max.

Pred leti sem prav tako nabavil tiste, kateri so v kovinskem ohišju in so za vgradnjo za razlčne naprave. Deluje mi že več kot 2 leti brezhibno in napaja kamere. Je pa res, da je potrebno iz preventive dodati prenapetosno zaščito.

Glavni problem je v ohišjih. Zato nekateri sedaj prodajajao stikalne usmernike za 5V različne moči, 12V različne moči in za 24V različne moči kar kot komplet zalotane in brez ohišja.

Kdor ima doma usmernike z trafotom in majhne moči je lahko izredno dobro popravilo teh usmernikov na nove moči in napetosti.

Prenapetostno zaščito pa se lahko vzame iz računalnikov, kjer imajo v napajalnikih posebno tiskano vezje na kateri je vgrajena prenapetostna zaščita. Samo vi vtičnici MORA BITI UREJENA OZEMLJITEV PO PS-U.

Tako zadeve delujejo. Tako si lahko sami doma naredimo 5V polnilec za razne nove naprave. Itd...

Trenutno testiram vezje za 12V za prenosni računalnik. Nazivna napetost 12V in tok 3A. ZAdeva deluje vredu in tudi polnjenje deluje vredu. Napetost pa neniha, kar je najvažneješe.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Prispevkov: 667
Aktiv.: 3.00
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 29, 2017 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz prvo pogledam rating ter kaj vse prodajalec prodaja. Če vidim da "svaštari", grem dalje. Naročam kar precej, izkušnje so dobre.
_________________
lp
baresi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14551
Aktiv.: 65.53
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 05, 2022 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

40A SSR z 16A(kitajskim triacom) d'oh!

Bil je v sklopu enega REX regulatorja. Regulator sem pred kakim letom uporabil, ko sem obnavljal eno peč, ki se rabi v zobni protetiki. SSR je ostal star. Danes sem hotel nekaj testirati pa sem ga hotel porabit. Ker sploh ni deloval sem ga odprl.
Shocked

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 48 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group