www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Woofer 5.1 - okvara

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jjedat
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Avg 2014 13:57
Aktiv.: 0.79
Kraj: Vojnik

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2016 9:23 pm    Naslov sporočila:  Woofer 5.1 - okvara Odgovori s citatom

Pozdravljeni.
Od prijatelja sem dobil okvarjen woofer (za dele) vendar sem se ga odločil popraviti, zaradi kar dobre ohranjenosti ohišja.
Woofer sem najprej priklopil ter ugotovil, da ne dela zaslon oz. se sploh ne prižge, zato sem zadevo odprl in ugotovil, da sta okvarjena regulatorja (lm)7809 ter 7909,po zamenjavi teh dveh elementov se je zaslon prižgal,vendar zvoka še kar ni bilo. Nato sem opazil dva releja na ojačevalnem vezju in ugotovil, da se ta dva ne vklopita(oz.ostaneta nekje na sredini med preklopom) na ta dva releja je povezana dioda, tranzistor ter zopet regulator lm7812- vsi elementi so izpravni ,sem premeril, tudi releja sta OK . Sedaj pa ne vem, kaj povzroča, da se releja ne preklopita.
SLIKE:

Lp.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
shmandi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20
Aktiv.: 4.30
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2016 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sta releja ok, potem dobita prenizko napetost, da ne preklopita.
Nazaj na vrh
jjedat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2016 11:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odstranil sem regulator lm7812 (slika 5 desno spodaj),ter ga zamenjal z novim pa ni nič bolje. Je pa krivo nekaj okoli tega regulatorja, ker če priključim vezje brez tega regulatorja ,displej deluje vendar se ne sliši nobeno preklaplanje relejov .Releja priklopita levi ter desni diodni mostič(gretz), srednji mostič je namenjen napajanju lm7812.Tudi na izhodni strani regulatorja je pravilna napetost 12v. Izgleda kot da se ta napetost do relejev počasi izgublja vendar kje? Videti ni nič zažganega tudi navadni kondenzatorji so ok, elektroliti prav tako zgledajo vredu. Think
Nazaj na vrh
jure94
Član
Član

Pridružen-a: Sre 05 Maj 2010 17:11
Aktiv.: 2.35
Kraj: Jesenice / Lj

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2016 3:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če elektroliti izgledajo vredu še ne pomeni, da je to res Smile. Sem imel s tem že izkušnje pa sigurno nisem edini. Jaz bi za začetek zamenjal vse, kar jih je bilo okoli okvarjenih regulatorjev in mogoče še v bližini relejev.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
shmandi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20
Aktiv.: 4.30

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2016 8:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če greš menjavat vse po vrsti, brez, da odkriješ napako, bo verjetno okvarjen element zadnji na vrsti. Odkrij napako in zamenjaj najprej tisto. Potem pa lahko greš tudi po mili volji vse ostalo.
In kakšna napetost ti pride na releje?
Mogoče še izriši okvirno shemo, da bomo lažje videli za kaj gre.
Nazaj na vrh
jjedat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2016 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem menjal vse elektrolitske kondenzatorje okoli regulatorjev ter relejev. Vendar stvar ostaja vseeno enaka. Se bom še jutri malo poigral če ne pa bo vezje za dele (ojačevalni tranzistorji so verjetno še dobri).
Vseeno se zahvaljujem za odgovore Very Happy
Lp.
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2016 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče preveč banalno. Preveri na čelni plošči, da nimaš aktiviranega gumba "mute" ali pa "digital output", in še kaj bi se lahko našlo. Najprej moraš vedeti kako sploh zadeva deluje. Mogoče sploh ni več kaj okvarjeno.

Na mojem aktivnem wuferju npr. imam en gumb za izbiro 5.1 ali stereo. Če se pomotoma brcne vanj, ker je pod mizo, zadeva utihne.

int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 06, 2016 5:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si po menjavi 9V regulatorjev pomeril, če imaš +-9V ?
Jakey
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38
Aktiv.: 4.12
Kraj: Ravne/LJ/Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 06, 2016 10:28 pm    Naslov sporočila:  Re: Woofer 5.1 - okvara Odgovori s citatom

Zakaj je to v arduino sekciji?
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.97
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 06, 2016 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je v Arduino sekciji?

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni