|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
toni01 Član

Pridružen-a: Tor 12 Maj 2009 20:10 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 01, 2016 1:01 pm Naslov sporočila: Cinjenje kablov v banjici |
|
|
Pozdravljeni,
Rabim pociniti konce kablov, kar s spajkalnikom vzame precej časa.Zanima Me
cinjenje kablov v banjici, zato sprašujem kako se tega lotiti, ker nakup banjice
v Conrad mi je predrago.
Ali si je že kdo izdelal takšno banjici in ali je potreben kakšen poseben cin ali
dodajanje flux-a zaradi boljšega oprijema?
Hvala za vse nasvete.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
baresi Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14 Prispevkov: 667 Aktiv.: 2.82 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Maj 01, 2016 1:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rabiš en mali kohar,posodo za cin,malo posodico za flux in to je vse. Jaz uporabljam stari mali kohar ki se mu je včasih reklo Mojca. Kabel namočiš v flux potem pa v tekoči segreti cin. Uporabljam tiste trikotne palice ker so cenejše in dovolj dobre.
_________________ lp
baresi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
geier Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 1:58 Prispevkov: 278 Aktiv.: 1.17
|
Objavljeno: Ned Maj 01, 2016 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
zivjo,
ali lahko se malo o tem fluksu poves.
Ali imas to navadno cin pasto ala kolofonijo, ali kaj drugega.
Sem na praksi enkrat to delal, in so nekaksne kristale topili v neki tekocini,
mogoce alkoholu,
kar je bila na koncu ta 'fluks tekocina', kamor sem pomakal kable,
pa se danes ne vem kaj tocno je to bilo,
da bi dobil ter naredil enako za take potrebe.
Hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2739 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Ned Maj 01, 2016 2:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Konce kablov se cini samo zaradi tega, da ni cefranja žic. V nasprotnem primeru ni priporočljivo ciniti celotne površine priključka oz. terminala.
Priporoča se uporabo votlic ali druge priključke.
Seveda nisi napisal namena uporabe, zato samo ugibam.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toni01 Član

Pridružen-a: Tor 12 Maj 2009 20:10 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 01, 2016 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Cini se kable, ki se na koncu zalostjo na kontakte in jih moram vnaprej pociniti,
da jih lažje spravim v kontakt.
Iz kakšnega materiala pa naj bi bil 'lonec' za topljenje cina?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.59 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Maj 01, 2016 3:26 pm Naslov sporočila: Re: Cinjenje kablov v banjici |
|
|
toni01 je napisal/a: |
......Ali si je že kdo izdelal takšno banjici in ali je potreben kakšen poseben cin ali dodajanje flux-a zaradi boljšega oprijema?.... |
Pred mnoooogo leti so imele ženske, ki so delale v Šibkem toku takratnega IMPja na Vojkovi, enostavno majhno emajlirano posodo, na koharju z grelno špiralo (te so se videle),
v katerih je bil raztopljen cin, s katerim so cinile konce tuljav, tako, da so jih v njega pomakale in to brez fluksa.
Prvenstven namen tega je bil odstranjevanje laka iz koncev tuljav istočasno so se pa še konci polotali.
V prvem letniku tehnične šole sem bil tam na praksi in to je bilo skoraj obvezno delo praktikantov prvih letnikov v teh obratih.
Dobil si pred samo tisti koharček s posodo cina, pinceto in škatlo tuljav in si bil dober za kakšen teden .
Lonec (lonček) za topljenje cina je pa lahko kakeršen koli, samo da cin drži in seveda temperaturo gretja.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
9.22 KB |
Pogledana: |
1910 krat |

|
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni