www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Cinjenje kablov v banjici

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
toni01
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Maj 2009 20:10
Aktiv.: 0.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2016 1:01 pm    Naslov sporočila:  Cinjenje kablov v banjici Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Rabim pociniti konce kablov, kar s spajkalnikom vzame precej časa.Zanima Me
cinjenje kablov v banjici, zato sprašujem kako se tega lotiti, ker nakup banjice
v Conrad mi je predrago.

Ali si je že kdo izdelal takšno banjici in ali je potreben kakšen poseben cin ali
dodajanje flux-a zaradi boljšega oprijema?

Hvala za vse nasvete.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Aktiv.: 2.82
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2016 1:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabiš en mali kohar,posodo za cin,malo posodico za flux in to je vse. Jaz uporabljam stari mali kohar ki se mu je včasih reklo Mojca. Kabel namočiš v flux potem pa v tekoči segreti cin. Uporabljam tiste trikotne palice ker so cenejše in dovolj dobre.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
geier
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 1:58
Aktiv.: 1.17

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2016 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zivjo,
ali lahko se malo o tem fluksu poves.
Ali imas to navadno cin pasto ala kolofonijo, ali kaj drugega.
Sem na praksi enkrat to delal, in so nekaksne kristale topili v neki tekocini,
mogoce alkoholu,
kar je bila na koncu ta 'fluks tekocina', kamor sem pomakal kable,
pa se danes ne vem kaj tocno je to bilo,
da bi dobil ter naredil enako za take potrebe.

Hvala
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2016 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Konce kablov se cini samo zaradi tega, da ni cefranja žic. V nasprotnem primeru ni priporočljivo ciniti celotne površine priključka oz. terminala.

Priporoča se uporabo votlic ali druge priključke.

Seveda nisi napisal namena uporabe, zato samo ugibam.
Nazaj na vrh
toni01
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Maj 2009 20:10
Aktiv.: 0.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2016 3:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cini se kable, ki se na koncu zalostjo na kontakte in jih moram vnaprej pociniti,
da jih lažje spravim v kontakt.
Iz kakšnega materiala pa naj bi bil 'lonec' za topljenje cina?
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.59
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2016 3:26 pm    Naslov sporočila:  Re: Cinjenje kablov v banjici Odgovori s citatom

toni01 je napisal/a:
......Ali si je že kdo izdelal takšno banjici in ali je potreben kakšen poseben cin ali dodajanje flux-a zaradi boljšega oprijema?....
Pred mnoooogo leti so imele ženske, ki so delale v Šibkem toku takratnega IMPja na Vojkovi, enostavno majhno emajlirano posodo, na koharju z grelno špiralo (te so se videle),
v katerih je bil raztopljen cin, s katerim so cinile konce tuljav, tako, da so jih v njega pomakale in to brez fluksa.
Prvenstven namen tega je bil odstranjevanje laka iz koncev tuljav istočasno so se pa še konci polotali.
V prvem letniku tehnične šole sem bil tam na praksi in to je bilo skoraj obvezno delo praktikantov prvih letnikov v teh obratih.
Dobil si pred samo tisti koharček s posodo cina, pinceto in škatlo tuljav in si bil dober za kakšen teden Pray .

Lonec (lonček) za topljenje cina je pa lahko kakeršen koli, samo da cin drži in seveda temperaturo gretja.

Koharcek-na-spiralo.jpg
 Opis:
Koharček s spiralo
 Velikost datoteke:  9.22 KB
 Pogledana:  1910 krat

Koharcek-na-spiralo.jpg

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 486 dni