www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Mrežni kabel v domači hiši
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nejc_b
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Maj 2011 15:02
Aktiv.: 1.20
Kraj: radeče

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 03, 2016 7:02 pm    Naslov sporočila:  Mrežni kabel v domači hiši Odgovori s citatom

Ker sem trenutno v urejanju elektro in ostalih instalacij v novogradnji, me zanima, ali mi lahko kdo pomaga z par odgovori. Ker nisem ravno najbolj na tekočem z elektroniki , me zanima, kaj predlagate, koliko mreznih kablov in kam napeljati. Recimo, v prostore, kjer bodo predvidene otroske sobe in spalni prostori 1,2,3,..(internet, eventuelno TV,...). , dnevna soba, kjer bo TV verjetno najmanj 3,4 linije, kaj pa kuhinja, kurilnica? Je smiselno tja dajat kablovje?
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.23
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 03, 2016 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potegni cevi, kablov ti ni treba.

V vsak prostor bi jaz potegnil najmanj 2 cevi za UTP kable.

V dnevni si napelji se kable za zvocnike ipd. Talna vticnica bi meni zelo prav prisla.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nejc_b
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 04, 2016 6:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zakaj pa 2 cevi v vsako sobo? Saj v eno cev lahko cisto enostavno napeljem 4 kable brez tezav. Kaj pa kuhinja, se splaca? Tudi TČ kolikor vem, delujejo (nekatere) s remote podporo, za kar je predvidevam, potrebna linija.
Neumno vprasanje. Na eno linijo (en kabel) lahko priklopim koliko odjemnikov? ( s switchom )

Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.37
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 04, 2016 8:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj v vsak prostor minimalno 1 cev viška, od hodnika in WC-ja dalje... Boljše, da stoji prazna v zidu kot, da moraš kasneje razbijat.
Ne pozabi kake cevi extra še proti zunanjim zadevam(vhod, terasa, garaža), kjer ti bodo internet(optiko) pripeljali, mogoče boš kdaj imel pametne ključavnice ali pa, če boš želel kako dostopno točko zunaj postavit.
Pa če se le da pripelji to v neko skupno točko "vozlišče".

Z swithchi imaš lahko poljubno velikost omrežja odvisno od velikosti subneta, mislim, da neka standardna za domače omrežje je /24 kar omogoča 254 TCP/IP naprav.

RobiStrom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Mar 2015 22:00
Aktiv.: 1.75
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 04, 2016 8:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje se ne splača pretiravat z mrežnimi kabli za računalnike na zalogo, ker je že sedaj večina naprav brezžičnih.
Cevi za kable je ponavadi vedno premalo in ne tam kjer bi rabil. Po nekaj letih: pa bi dal še v ta vogal nekaj, pa zakaj nisem že prej mislil na to, itd...

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.69
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 04, 2016 9:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj 2 cevi v vsako sobo? Eno na eno stran sobe, eno na drugo. Na koncu morajo vsi kabli priti tja, kjer bo router. Kuhinja? Hja, moderni hladilniki sami naročajo hrano recimo...za to seveda rabijo utp. Neumno? Ja, mogoče. Danes. Čez 10 let pa...
Wifi? Nezanesljivo. Kabel je le kabel. Raje potegni cevi, ne se zanašat na wifi. Če imaš cevi, se lahko odločiš med wifi in kablom, če cevi nimaš, nimaš izbire. Ponavadi je wifi vedno zelo slab natanko tam, kjer ga najbolj rabiš, potem pa čaraš z extenderji.
Seveda daš lahko povsod switch, ampak potem moraš poleg utp-ja potegnit še cev za štrom, pa namontirat poličko tja, kjer bo ta switch...
Cevi so poceni. Ne šparat. Kasnejše štemanje bo bogato dražje in bolj svinjsko.
Kot so že omenili: ne pozabit na morebitni hišni kino, pa alarm za bajto...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
nejc_b
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 04, 2016 9:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

odlicno... enkrat gre debata v pravo smer, to je smer, kjer se jst sam naucim (grdo se slisi) najvec na napakah drugih. Torej, kuhinja se eno dodatno linijo, ter terasa. Praznih cevi za eventuelno optiko od zunaj v hiso imam vec kot dovolj.
Vozlišče; glede na to, daje notranja elektro omarica (pre)velika za moje potrebe po varovalkah, me zanima, ali lahko napeljemo vozlišče recimo v spodnjem delu omarice? Ali so eventuelne motnje prevelike?
hvala in LP

nima
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Feb 2014 14:03
Aktiv.: 1.39
Kraj: Bakovnik

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 04, 2016 9:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi na vašem mestu izkoristil prostor v omarici.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 04, 2016 9:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm... Jaz visoke in nizke napetosti ne bi metal v isti koš. Poleg tega ni tako enostavno: switch ti itak ne bo šel v tisto omarico, razen če ga grdo stlačiš. Router pa itak ne smeš zapreti, ker ima wifi antene, poleg tega je on lahko občutljiv na motnje.
Ena varianta je, da nekam na eno steno ali nekam, kjer boš dal kakšno omarico pelješ vse utp-je, tam boš imel modem, kakšen switch itd (odvisno od števila kablov), potem pa utp pelješ še do tam, kjer bo router ali wifi extender (nekje na sredi bajte).
Definitivno pa bi jaz to imel ločeno.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
damjango
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Aktiv.: 4.84
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 01, 2017 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me, če bo v redu, če bom v isto plastično rebrasto cev vlekel oba UTP kabla, en bo za glavni dovod za modem, drugi UTP bo za internet v drugo sobo? V isti cevi bi šla bribližno 15 do 20m skupaj, potem se pa razdelita (na podsteršju) en na dovodno dozo, drugi dol v drugo sobo.
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.37
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 01, 2017 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dokler v bližino ne boš tlačil kakih energetskih kablov bo vse OK.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 01, 2017 3:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zakaj ne f*p ?
pajo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50
Aktiv.: 2.89

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 02, 2017 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče lahko predvidiš še instalacijske cevi za videonadzorni sistem (Koaks ali/in UTP). Seveda zunaj. Če si pozneje slučajno premisliš Wink .
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 02, 2017 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pajo je napisal/a:
(Koaks ali/in UTP)..

Si mislil reči UTP in napajalni kabel, kajne? Koax pozabi, to je zgodovina, kot bi kupoval PC z modemom...
Nazaj na vrh
pajo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50
Aktiv.: 2.89

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 02, 2017 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
pajo je napisal/a:
(Koaks ali/in UTP)..

Si mislil reči UTP in napajalni kabel, kajne? Koax pozabi, to je zgodovina, kot bi kupoval PC z modemom...

Mogoče sta koax in BNC res zgodovina, od uporabnika je odvisno kaj bo nabavil. V cene enega in drugega se ne bom spuščal, ker cene IP naprav lepo padajo. Ampak, kolikor sem razumel prvi post nejc_b-ja je hiša v izgradnji in sprašuje po tem, kateri prostor opremiti z UTP in katerega ne. Pomislil sem tudi na zunanjost in možnost kasnejše vzpostavitve videonadzornega sistema.
Sem se pa sedaj spomnil še domofona (z morebitno kamero) na vhodnih vratih, domofona in zvonca pri morebitni postavitvi lese, odpiranja lese iz hiše, "napajanja lese",... d'oh!

Za kaj se bo nejc-b odločil, je pa itak njegova izbira.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni