|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
krneki10 Član

Pridružen-a: Sre 20 Jun 2007 12:41 Prispevkov: 85 Aktiv.: 0.39
|
Objavljeno: Sre Jun 22, 2016 2:56 pm Naslov sporočila: Popravilo zvočnikov Logitech X-230 |
|
|
Imam težavo z zvočniki Logitech X-230, namreč en satelit igra precej tišje od drugega. Še večji problem je, da jih začne pri višji glasnosti pobirati. To v praksi izgleda tako, da zmorejo kratkotrajno visoko moč, a hitro prekine zvok za par sekund, nato se spet pojavi nazaj za nekaj sekund in nato začne vse pogosteje prekinjati, dokler praktično ne dajo nič več iz sebe. Pomaga le zmanjšanje glasnosti na približno 65 %, takrat potem igrajo kontinuirano.
Morda kdo ve, v čem je težava in kako to popraviti? Čeprav so zvočniki že kar v letih in nimajo ravno več neke visoke vrednosti, jih vseeno ne bi kar odpisal, tudi kakšen servis bi prišel v poštev, če ima kdo kakšno dobro priporočilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.84 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Jun 22, 2016 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če so v letih, bi bilo mogoče za prekontrolirat elektrolite in jih po potrebi zamenjat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krneki10 Član

|
Objavljeno: Čet Jun 23, 2016 5:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo bom moral popraviti vzrok za to težavo, saj sem 2. lastnik teh zvočnikov, pravkar pa sem izvedel od prvega lastnika, v čem je bil problem. Zamenjal je le LED diodo na satelitu (levi na sliki) in od takrat naprej je ta težava. Res nenavadno, je sploh možno, da lahko LED tako močno vpliva na celoten sistem?
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.84 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Čet Jun 23, 2016 8:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Možno bi bilo, ampak še bolj možno bi bilo, da je bilo potem delo šalabajzasto opravljeno. Kakšne barve je menjal? To nekako sprašujem zato, ker npr. iz rdeče na modro LED lahko nastane razlika tudi 2V ali več.
Druga varijanta, ki mi pride na pamet pa malo verjetno. Pri šalabajzariji je pregrel potenciameter, ker je potencimeter v ohišju dvojni je eden od teh dobil nekaj lufta ali pa je vanj zašla spajkalna mast.
Sam sem vrgel v smeti elektroniko od poceni računalniških zvočnikov, ker je en kanal dajal od sebe podobne znake slabosti. Nadomestnega potenciametra seveda nisem dobil nikjer. Lahko si pomagaš s pravilno vrednostjo uporov za zamenjavo ampak s tem ne boš potem mogel regulirati glasnosti na zvočnikih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.73 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Čet Jun 23, 2016 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zamenjana LED ne more imeti vpliva sama po sebi. Očitno je med posegom nastradalo kaj drugega v njeni okolici. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1965 Aktiv.: 12.90 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Čet Jun 23, 2016 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vidim, da je tudi tu odprta ista tema. Odgovoril sem že prej na sosednjem forumu, zato samo LINK, da se ne podvajam. _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krneki10 Član

|
Objavljeno: Čet Jun 23, 2016 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
LED je sedaj res druge barve, prej je bila zelena, ta pa je modra.
Ampak tudi če bi se pregrel potenciometer, zakaj bi to vplivalo le na en satelit, na drugega pa ne in zakaj bi prekinjali pri višji glasnosti? Ne vpliva potenciometer le na skupno glasnost? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

|
Objavljeno: Pet Jun 24, 2016 1:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko menjaš potenciameter pa boš potem videl ali sem imel prav ali sem bil v zmoti. Jaz sem napisal samo kar se mi je v preksi zgodilo. Pač potenciameter na določeni poti ne prime več na kontaktih. Saj ni nujno, da ga je zdelala temperatura lahko se je poškodoval pri natikanju gumba na potenciameter.
Pač vse preveri, kar so ti napisali. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3579 Aktiv.: 16.04
|
Objavljeno: Pet Jun 24, 2016 3:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
kobranka je napisal/a: |
potenciameter... potenciameter... potenciameter.
|
Potenciometer _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

|
Objavljeno: Pet Jun 24, 2016 11:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti šment, a se me je že lotlila kakšna bolezen, ker menjam A in O? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 471 dni