www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezava dnevnih luči

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ebatis
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:05
Aktiv.: 0.20
Kraj: Vrtojba

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2016 10:40 am    Naslov sporočila:  Vezava dnevnih luči Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Rad bi montiral dnevne luči na Bravota 2011.
Zanima me če je kdo že to vezal. Elektrika mi ni tuja ampak nisem pa nek štručko. Rad bi da se vžgejo ko vžem motor in ne ko dam kontakt.
Na kaj bi se lahko "obesil"?
Če ima kdo kakšno idejo.

Hvala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kopernik
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Okt 2015 22:03
Aktiv.: 0.84
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2016 11:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ponavadi montirajo LUČKO. (poišči na internetu)
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2016 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rele z zakasnjenim vklopom se najbolje obnese. Strankam montiram rele z zakasnjenim vklopom 15s, večinoma se je treba sproti prilagajati kako povezati rele. Rele mora (ali dva releja) imeti več delovnih kontaktov, običajno en močan in 4 šibkejše za 2x pozicije, osvetlitev armature, ... seveda je vezava odvisna od sistema, VAG je precej drugačen od korejcev ali renojev in podobno.

LUČKO Rolling Eyes ne priporočam, res je pogosto montiran hitreje ampak to ni tisto pravo, treba je simulirat original vgrajena stikala, je veliko bolje in ni stranskih učinkov.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ecobra
Član
Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16
Aktiv.: 2.38
Kraj: Radeče

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2016 12:09 pm    Naslov sporočila:  Re: Vezava dnevnih luči Odgovori s citatom

ebatis je napisal/a:
Pozdravljeni.
Rad bi montiral dnevne luči na Bravota 2011.
Hvala.

To lahko razumemo, da bi rad dodatno vgradil dnevne luči ali pa, da bi se luči prižgale, ko zaženeš motor.
Za dodatno vgradnjo boš potreboval avto na novo homoligirati.
Mislim, da bravo 2011 že ima dnevne luči vključene, ko daš kontakt.
Če pa tega nima se pa je treba priklopiti na računalnik avtomobila in skodirati možnost dnevnih luči kar pa ti lahko stori nekdo, ki ima ustrezen računalnik. (pooblaščen serviser, avtoelektričarji, ....) Kakšen režim vklopa ponuja računalnik v avtomobilu, pa ne vem. VAG skupina in OPEL imajo vklop dnevnih luči ob kontaktu.
l.p.

Nazaj na vrh
SolarPlazma
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2012 10:47
Aktiv.: 1.08
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2016 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem izdelal vezje za dnevne luči, ki sem ga priklopil na oljno (tlačno) stikalo - ko se motor zažene, se vezje aktivira. Vkomponiral sem tudi PWM, da je možno zmanjšati napetost na žarnicah in mehki zagon (približno 2 sekundni dvig napetosti od 0 do max.).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ebatis
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2016 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odziv fantje!

Novi bravo nima še original dnevnih luči.
Nabavil sem led komplet z vso potrebno dokumentacijo za homologacijo.
Zakon predpisuje dnevne luči tudi kot ločeno svetilo, pod pogojem, da ko se prižge nočne luči se te dnevne ugasnejo ali zasenčijo za 50%.

V kompletu je torej rele, ki se ga običajno veže na kontakt oziroma na eno od varovalk, maso in na kratke luči. Ko se zvečir prižge kratke luči se dnevne vgasnejo ali zasenčijo. Odvisno kako se veže.

Jaz ne bi rad da se dnevne vžejo ob kontaktu ampak ko se agregat zažene.

No ja ta s tlačnim stikalom je zanimiva!
Nazaj na vrh
ebatis
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2016 3:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok fantje.
Mislim da sem dobil elegantno in razmeroma ugodno rešitev:

Nastaviš na kateri voltaži spusti tok in na kateri ga prekine.
Ko avto deluje alternator polni in je voltaža okrog 14v.

Lahko se tudi določene zakasnitve nastavi.
Mislim da bom kar naročil.

Tukaj je še cenejši:
Kaj pravite?
Bi bilo v redu?

robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2016 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem zmontiral tega in dela: http://www.ebay.com/itm/LED-Car-Styling-Daytime-Running-Day-Light-Relay-Harness-Dimmer-Auto-DRL-Fog-Lamp-/121963325767?hash=item1c6594a947:g:W2AAAOSwYudXGFDE
ebatis
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 16, 2016 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale ki si ga ti zmontiral združuje funkcijo releja ki skrbi da jih zatemni oziroma izklopi ko vžgeš klasične luči s funkcijo da se vžgejo ko je voltaža nad 13v...
Zanimivo, ampak sem že naročil unega...

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 16, 2016 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem, če imaš pravega. To je namreč undervoltage tester. In, kje si videl, da se nastavi napetost? Tam samo piše, da nastavljaš čas...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ebatis
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 18, 2016 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če pogledaš zadnjo in predzadnjo slikico v oglasu ti bo jasno.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni