|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Anzi Neznanec

Pridružen-a: Ned 02 Okt 2016 13:56 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.06 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2016 2:11 pm Naslov sporočila: Iščem elektrikarja - elektronika, ki bi mi našel rešitev... |
|
|
Pozdravljeni,
sem nov na forumu. Na vas se obračam z naslednjo prošnjo:
Doma imam električno ogrevanje stanovanja in po novem še električni bojler (2000W).
Moja glavna varovalka (25A), žal kljub povečanju priključne moči ne omogoča, da bi bili vsi porabniki vklopljeni naenkrat. Trofazni priklop ne pride v poštev.
Rabil bi torej nekoga, ki bi naredil neki preklopni rele, kjer bi bila "ali" funkcija, s tem mislim, da bi imel bojler prednost, pred radiatorji. Rele pa bi poskrbel, da ne bi prišlo do istočasnega vklopa obeh porabnikov.
Če kdo koga pozna, ki bi to naredil, bom zelo hvaležen!
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2016 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sistem se da narediti , a je treba prevezati in povezati nekaj žic bojlerju in termostatu , ki krmili ogrevanje prostorov.
Koliko dela je, je odvisno od same lokacije bojlerja napram termostatu ogrevanja.
Kako velik bojler pa imaš in kako dolgo se ogreva od popolnoma hladne vsebine do konca gretja? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Anzi Neznanec

|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2016 3:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Do bojlerja vodi "cev za elektriko", zato povezava ne bo zahtevna. Bojler je 80 l, nimam pa podatka, koliko casa potrebuje, da popolnoma ogreje vodo. Po moji oceni cca 1,5h. Res pa je, da voda nikoli ni popolnoma hladna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Anzi Neznanec

|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2016 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ce je kdo, ki bi to naredil, naj mi poslje preko zs kontakt in ga poklicem ter razlozim kako vse siupaj izgleda.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2016 4:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napiši iz katerega kraja si , da ti ne bodo iz prekmurja ponujali rešitve , ti pa si npr. iz Tolmina. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Anzi Neznanec

|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2016 4:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
surla je napisal/a: |
Napiši iz katerega kraja si , da ti ne bodo iz prekmurja ponujali rešitve , ti pa si npr. iz Tolmina. |
😉 Res je. Sem iz Lj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2016 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
V profilu to napiši! _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2016 7:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno zgolj prioriteta bojlerja ne bo rešila težave. Primerljivo moč ima veliko porabnikov v tipičnem gospodinjstvu. Gretje bi se moralo prilagajati glede na celotno moč oz. še bolje tok.
Jaz imam idejo o vgradnji piskača, ki opozori pri prekoračitvi toka varovalke. Glede na počasnost klasične varovalke je dovolj časa za reakcijo pri prekoračitvi za kW ali dva, seveda, če je kdo doma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.78 Kraj: Novo mesto
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Anzi Neznanec

|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2016 5:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvet! Ceprav ne razumem najbolje, kako zadeva deluje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2016 10:00 am Naslov sporočila: Re: Iščem elektrikarja - elektronika, ki bi mi našel rešitev |
|
|
Anzi je napisal/a: |
Rabil bi torej nekoga, ki bi naredil neki preklopni rele, kjer bi bila "ali" funkcija, s tem mislim, da bi imel bojler prednost, pred radiatorji. Rele pa bi poskrbel, da ne bi prišlo do istočasnega vklopa obeh porabnikov. |
Za tvojo zahtevo je rešitev enostavna. Vzporedno z grelcem bojlerja priključiš rele. Izhod releja vežeš na signal za o(ne)mogočenje gretja. Oziroma, na normalno sklenjen kontakt releja vežeš kontaktor (ker morda rele ni dovolj močan), ki vklaplja gretje. Torej od bojlerja do omarice potrebuješ dodatni dve žici.
Sicer pa se predlog LinuxFuter sklada z mojim prvim predlogom.
Opis je tukaj:
http://new.abb.com/docs/librariesprovider84/gr-files/mdrcs/lss-technical-characteristicsen.pdf
Oglej si še tole (vsebuje tudi mojo idejo):
http://www.wpt.co.th/document/capitolo01_127.pdf |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Anzi Neznanec

|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2016 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsem res najlepša hvala za posredovane rešitve! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.78 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2016 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
LSS1/2 rele meri tok, ki teče čez glavno varovalko, ter ga primerja s nastavljenim max. tokom. Ko tok čez varovalko naraste čez mejo, izklopi rele, ki dovaja napetost na porabnike s najnižjo prioriteto, če ta ukrep ne zadošča, pa izklopi rele, ki dovaja napetost na porabnik s srednjo prioriteto. Najbolj pomembnih porabnikov ne izklaplja. _________________ 73 de S53MB |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni