|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
atdo Neznanec

Pridružen-a: Sob 01 Okt 2016 20:39 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Čet Okt 06, 2016 10:37 pm Naslov sporočila: ZNS Stikalo |
|
|
Grem delat izpit za merilca el. inštalacije in med vprašanji je vprašanje o razliki med RCD in ZNS stikalom , razlog zakaj se stikalo opušča in shema priključitve obeh stikal? Ta ZNS je malo stara zadeva o kateri se mi ne sanja? Sem jo videl samo enkrat na eni stari inštalaciji in vse skupaj je zelo hitro letelo v kanto.
Meni so takrat rekli, da je prepovedana, v vprašanju pa piše da se uporaba opušča čeprav ni prepovedana???
Kdo ve kako je s tem??
Hvala za odgovore in lp
Toni |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Okt 06, 2016 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaščitno napetostno stikalo.
Mogoče ti že samo ime pove odgovor. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Okt 07, 2016 9:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Prepovedana zagotovo ni. Jaz ga imam še vedno v uporabi in deluje čisto zadovoljivo. Razlika med FID in ZNS je v tem, da ZNS "tipa" napetost na zaščitnem kontaktu, in če ta preseže mislim da 65V le ta izklopi. Tokovno zaščitno stikalo pa izklopi, če se pojavi diferenča raznika tokov. Torej, če steče tok, ki je višji od nazivnega varovalnega toka zaščitnega stikala. "mimo" stikala. (po zaščitnem vodniku ali kako drugače preko ozemliteve porabinka.) Ravno slednje je prednost pred ZNS-om. ZNS zahteva tudi boljše ozemlijo od FID-a. Ozemljilo pa ne sme biti v napetostnem lijaku kakega drugega ozemljila. Porabniki tudi naj ne bi bili ozemljeni drugače kot preko zaščitnega vodnika. Prav tako ob okvari ZNS-sa praktično ni več zaščite pred previsoko napetostjo dotika. Pri okvari FID-a pa ničenje še vedno deluje. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2743 Aktiv.: 13.21 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pet Okt 07, 2016 4:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=10010
Tukaj lepo pise, kaj in kako. In meni se zdi, da nekaj 10€ za nov RCD in zamenjavo ZNS-a res ne bi smel biti problem. Res je poseg v instalacijo in si je treba vzeti cas, samo je vredno, zaradi varnosti in mirnega spanca.
Novega se najbrz ne da dobiti, ker je po moje izdelava prepovedana, stari so pa se vedno v funkciji.
Itak bi morali tudi domaci uporabniki izvajati periodicne meritve instalacij, kjer pa bi veliko instalacij dobilo negativno oceno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni