|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kivi1 Neznanec

Pridružen-a: Pon 28 Nov 2016 12:18 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Pon Nov 28, 2016 12:33 pm Naslov sporočila: Tri LED, dva potenciometra |
|
|
Pozdravljeni
Prosim za pomoč pri vezavi treh ledic in dveh potenciometrov.
Delati mora takole: S prvim potenciometrom se krmili modra dioda. Z drugim potenciometrom se krmili rdeča dioda. (do tu ni problema). Bela ledica pa mora svetiti le ko sta potenciometra v enakem položaju in mora svetiti z močjo, ki je nastavljena na potenciometrih.
Če je možno to izvesti le s pasivnimi komponentami bi bilo odlično.
Verjetno se je komu že posvetilo kaj bo to. Umivalnik za igranje za otroke. Če bo odprta vroča voda bo svetila rdeča, če bo odprta mrzla bo svetila modra, ko pa bosta ventila približno na enakem mestu pa bo svetila samo bela.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Nov 28, 2016 3:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo s pasivnimi komponentami bo mogoče malo težko. Zakaj pa ti niso všeč aktivne komponente ?
Kako boš pa povezal potenciometre z ventilom ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pon Nov 28, 2016 5:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je imel v mislih nekaj, kjer ni potrebno delat s kodo in mikrokontrolerji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.28 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Pon Nov 28, 2016 5:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obelix je napisal/a: |
Samo s pasivnimi komponentami bo mogoče malo težko. Zakaj pa ti niso všeč aktivne komponente ?
Kaj se zgodi (sveti), ko je potenciometer za vročo vodo vseeno do konca odprt, za hladno pa tam, kjer naj sveti samo bela ledica, razen, da se vseeno lahko opečeš?
Mislim, da ima Obelix prav. _________________ Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!)  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1663 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pon Nov 28, 2016 6:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
kivi1 je napisal/a: |
Umivalnik za igranje za otroke. |
Se mi zdi, da bo igrača kar brez ventilov in vode.
Brez aktivnih komponent ne bo šlo, brez mikrokontrolerja pa lahko. Jaz bi uporabil kar OP (operacijske ojačevalnike). _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kivi1 Neznanec

|
Objavljeno: Pon Nov 28, 2016 11:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker bi rad, da je malo bolj robustno glede na to, da bo to umivalnik v kuhinji za otroke. Nekaj v smislu ene mojstrske vezave dveh potenciometrov in še kakšnega upora
Potenciometre mi je že uspelo lepo vgraditi v ventila. Vložek ventilov je zelo podoben temu potenciometru, tako da je lepo pasalo skupaj.
kobranka je napisal/a: |
Verjetno je imel v mislih nekaj, kjer ni potrebno delat s kodo in mikrokontrolerji. |
To pa itak
Bizgec65 je napisal/a: |
Kaj se zgodi (sveti), ko je potenciometer za vročo vodo vseeno do konca odprt, za hladno pa tam, kjer naj sveti samo bela ledica, razen, da se vseeno lahko opečeš?
|
Amm..., ne vem če te prav zastopim ampak, če je vroča voda odprta do konca mrzla pa ne, potem mora svetiti rdeča ledica. No, zraven lahko malo svetita tudi ostali, le da je svetloba vglavnem rdeča na difuzorju ki bo na koncu pipe. Svetiti mora tista ledica katere ventil je bolj odprt. Razen, ko sta v približno enakem položaju, ko pa sveti bela.
v.j. je napisal/a: |
Se mi zdi, da bo igrača kar brez ventilov in vode.
Brez aktivnih komponent ne bo šlo, brez mikrokontrolerja pa lahko. Jaz bi uporabil kar OP (operacijske ojačevalnike). |
Ventili so, vode pa res ne bo Vsaj zaenkrat še ne...
Sem že gledal komparatorje pa mi ni čisto jasno kako ga zvežem...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MOND Član

Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05 Prispevkov: 623 Aktiv.: 2.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 29, 2016 12:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Vprašanje:
Ali lahko rdeča in modra LED gorita tudi takrat, ko sta ventila (potenciometra) enako nastavljena, poleg prižgane bele LED?
Če uporabiš RGB LED lahko privzameš, da je pri neki večji osvetlitvi takrat, ko gorijo vse tri LED skupna barva "bela". To pomeni, da je potrebno prižgat še zeleno takrat, ko rdeča in modra enako močno svetita. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kivi1 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Nov 29, 2016 8:55 am Naslov sporočila: |
|
|
MOND je napisal/a: |
Vprašanje:
Ali lahko rdeča in modra LED gorita tudi takrat, ko sta ventila (potenciometra) enako nastavljena, poleg prižgane bele LED? |
Ni zaželjeno. Če je pa enostavno narediti na ta način bi pa tudi šlo. Lahko bi dal belo ledico bolj v ospredje, da bi se takrat vglavnem bela videla.
MOND je napisal/a: |
Če uporabiš RGB LED lahko privzameš, da je pri neki večji osvetlitvi takrat, ko gorijo vse tri LED skupna barva "bela". To pomeni, da je potrebno prižgat še zeleno takrat, ko rdeča in modra enako močno svetita. |
Saj to je pa enako kot s tremi ledicami, a ni? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MOND Član

|
Objavljeno: Tor Nov 29, 2016 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je enako seveda, s tem da uporabiš samo eno ohišje v katerem je RGB LED. Tudi logika krmiljenja bi bila lažja, je pa ena slaba lastnost:
Kadar so vse tri LED (RGB) prižgane pod pol svetilnosti ni efekta bele barve, ampak se vidi bolj ali manj vsaka barva posebej. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MOND Član

|
Objavljeno: Sob Dec 03, 2016 12:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Za osnovo lahko vzameš tale načrt:
http://www.bowdenshobbycircuits.info/window.htm
Prirediti ga je potrebno za dva potenciometra, ostalo pa mislim, da je že blizu tistega, kar bi rad.
Seveda uporabiš tretjo LED bele barve, ker se ostali dve (modra in rdeča) ob pravilnem nivoju ugašata. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni