|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2016 12:51 pm Naslov sporočila: Prižiganje luči na stopnišču - nastavitev minimalne nočne os |
|
|
Zdravo,
Zanašel sem se pred problemom, katerega rešitve žal ne poznam.
Ideja je, da bi na stopnišče (zunanje) v strop zmontiral led svetila, katera bi bila napajana preko 230 VAC (vsaka led svoj napajalnik).
Idejo imam, da bi se luči ob določeni uri (stikalna ura) prišgale in "brlele" pri recimo 10 % svetilnosti (možnost nastavitve). Ko pa bi sprožil PIR senzor bi se osvetlitev z ramp up (isto nastavljalivo) povečala na 100 % in po določenem času (nastavljivo) z ramp down (nastavljivo) se vrne nazaj na izhodiščno svetilnost.
Skoraj vse se da naredit z ETI DIM2 (datasheet) razen "mirovno" osvetlitev ki je pri tem avtomatu vedno 0.
Ima kdo kakšno idejo kako to izvest brez DIY?
L.p.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
31.21 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6735 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2016 5:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je samo to problem, ob prehodu na nočni režim naj PIR namesto izklopa naredi preklop na neko fiksno napajanje, kjer pa nastaviš tistih x%.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Dec 18, 2016 12:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stalno napajanje daj na nek navaden dimmer.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 10:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
Sem tudi sam imel podobno idejo, pa mi zaenkrat še nihče ni uspel odgovorit, če lahko vzporedno k temu avtomatu (glede na to da nima relejskega izhoda ampak triac) vežem drug vir napetosti. Bo kaj protestiral?
l.p.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nima Član

Pridružen-a: Čet 27 Feb 2014 14:03 Prispevkov: 192 Aktiv.: 1.39 Kraj: Bakovnik
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 11:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Drug vir napetosti raje ne priključujte. Vzporedno vezje naj bo na isti fazi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja ja, na isti fazi seveda, spračujem za spodnjo vezavo, kjer bo avtomatu, ki je izveden z triacom vzporedno vezan dodaten dimmer. Nikoli se nisem srečal z tako vezavo tako da ne vem kako bo reagiral...
l.p.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
144.98 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
eddie Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02 Prispevkov: 723 Aktiv.: 3.05 Kraj: Severna primorska
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Avtomat naj preklaplja rele, le ta pa preklaplja med enim in drugim virom.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 2:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
eddie je napisal/a: |
Avtomat naj preklaplja rele, le ta pa preklaplja med enim in drugim virom. |
To je možno samo pri vklopu, v umesnem času se čas držanja max osvetlitve nastavjla na dimm2 kar pomeni, da PIR avtomat spusti in takrat se šele zanče rampa zatemnevanja, kar bi razultiralo, da rampe zatemnevanje ne morem realizirat + ob menjavi "izvorov" bi luči ugansile za par sekund dokler nebi dim2 avtomat začel z rampo osvetlevanja.
l.p.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prva težava sploh ni v tem vezju ampak v dejstvu, da želiš uporabiti ledice, ker rabiš "dimmable" ledice. Klasične (beri poceni) ledice ni možno temniti. Druga stvar je pa dejstvo, da je dimmable ledice težko dimati na 10%. Večinoma delajo tako, da so mrtve, potem se pa kar naenkrat prižgejo na ... uh, na pamet:30-50% svetilnosti, pri ugašanju je pa enako: pri neki svetilnosti se ustavi, nato pa nenadoma do konca ugasne. Vsaj s klasičnim dimerjem je tako. Torej poleg vsega rabiš tudi namenski dimmer.
Sicer imam jaz doma tako luč od steinela, ki dela natanko tako, kot želiš. Na klasične žarnice, žal. Pri ledicah pa se obnaša tako, kot sem opisal. Vse čase pa "naučiš" z gumbi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meanwell ponuja razno-razne kontrolerje za ledice..
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

|
Objavljeno: Tor Dec 20, 2016 10:15 am Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Prva težava sploh ni v tem vezju ampak v dejstvu, da želiš uporabiti ledice, ker rabiš "dimmable" ledice. Klasične (beri poceni) ledice ni možno temniti. Druga stvar je pa dejstvo, da je dimmable ledice težko dimati na 10%. Večinoma delajo tako, da so mrtve, potem se pa kar naenkrat prižgejo na ... uh, na pamet:30-50% svetilnosti, pri ugašanju je pa enako: pri neki svetilnosti se ustavi, nato pa nenadoma do konca ugasne. Vsaj s klasičnim dimerjem je tako. Torej poleg vsega rabiš tudi namenski dimmer.
Sicer imam jaz doma tako luč od steinela, ki dela natanko tako, kot želiš. Na klasične žarnice, žal. Pri ledicah pa se obnaša tako, kot sem opisal. Vse čase pa "naučiš" z gumbi. |
Ledice sem mislil uzeti od privatnika iz Moš pri Kranju. Imam že precej njegovih izdelkov (beri pol hiše) in sem izredno zadovoljen. Imam prav dotično aplikacijo že izvedeno v notranjem hodniku vendar brez stalne nočne osvetlitve. Sem tudi testiral že zako, da sem omenjen avtomat nastavil na minimalno osvetlitev (po datasheetu od dim2 je to 10 %) in napajalnik pelje brez problema.
Ubistvu rabim stopniščni avtomat z funkcijo nočne osvetlitve in funkcijo dimmanja....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Dec 20, 2016 4:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
sebastjan.kamensek je napisal/a: |
Ja ja, na isti fazi seveda, spračujem za spodnjo vezavo, kjer bo avtomatu, ki je izveden z triacom vzporedno vezan dodaten dimmer. Nikoli se nisem srečal z tako vezavo tako da ne vem kako bo reagiral...
l.p. |
Po mojem, bo to delovalo v redu, ne glede na to ali je ETI-jev dimmer narejen na ekvivalenten način ali bolj prefinjeno.
Vsaj dva navadna dimmerja vezana vzporedno bi morala delovati tako, da tisti, ki je nastavljen na več določa koliko sveti in tudi zagotavlja celoten tok. Pri drugem se kondenzator C1 nikoli ne bo napolnil dovolj za proženje diaca.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni