|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Viktor3 Član

Pridružen-a: Tor 06 Maj 2014 9:55 Prispevkov: 28 Aktiv.: 0.21 Kraj: Repnje
|
Objavljeno: Sob Feb 20, 2016 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ena od žic je pritrjena na ohišje. Dotik ohišja je pritisk na stikalo.
Kako pa teče proces naprej v el. elementih (luč ima 3 stopnje svetilnosti, nazadnje se ugasne)?
Hvala lepa in lp,
Viki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Feb 20, 2016 4:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem pa noter en mali čip, ki je ali sprogramiran ali tako integriran, da luč deluje kot opisuješ. Seveda so zraven še ostali elementi in triak, ki krmili žarnico. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2017 3:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz imam opravka z eno tako lučjo.
Težava je, da se na eni vtičnici luč sama prižiga ne glede na polariteto, na drugih vtičnicah pa dela v redu.
Luč ima krmilnik TC-306LN. Shema zelo podobnega vezja pa se nahaja tukaj:
http://www.electroschematics.com/2353/touch-dimmer-switch-circuit/
Vezje ugotavlja dotik z merjenjem kapacitivnosti.
Poizkušal sem zmanjšati občutljivost, da sem kondenzatorju 1nF, ki gre na elektrodo dodal zaporedno 330pF, pa ni pomagalo.
Tudi sofazna dušilka v napajanju z Y kondenzatorji na ozemljitev ni pomagala. Brez kondenzatorjev svetilka ne reagira, kar je dokaz za kapacitivno in ne konduktivno merjenje.
Oba elektrolitska kondenzatorja in vhodni folijski kondenzator sem premeril in so OK. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Jan 20, 2017 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kabel med krmilnikom in svetilko sem skrajšal skoraj na nič, tako da sem 'senzor' namestil na krmilnik.
To ne pomaga. Še vedno se sama prižiga in ugaša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MOND Član

Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05 Prispevkov: 623 Aktiv.: 2.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jan 20, 2017 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
bostjang:
Težava je, da se na eni vtičnici luč sama prižiga ne glede na polariteto, na drugih vtičnicah pa dela v redu.
|
Tale trditev nekako ne podpira napake v sami luči. Je mogoče še kakšen drug pogoj drugačen, kot samo to, da je luč vključena v to eno vtičnico, kjer se sama prižiga.
Ne vem, recimo drugačna podlaga na kateri stoji, bližina kakšne večje kovinske površine, ki morda vpliva na sam senzor, ali celo kakšen drug motilni element, ki je blizu te vtičnice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drejko Član

Pridružen-a: Pet 30 Dec 2005 18:18 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.07 Kraj: koroška-okolica SG
|
Objavljeno: Tor Jan 24, 2017 8:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni se včasih prižge ali ugasne kadar v kopalnici vklopim svetilko z elektronsko dušilko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni