www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Alternator-elektrarna
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ufosim
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 27 Jan 2007 19:17
Aktiv.: 0.03
Kraj: Cerkvenjak

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 28, 2007 8:00 pm    Naslov sporočila:  Alternator-elektrarna Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Izdelujem si vetrno elektrarno iz avtomobilskega alternatorja.Alternator je od Iskre 14V 33A.Naredil sem že poskuse in opažam,da ko je vklopljeno pobudno navitje niti ni tako težko vrteti!Že z roko zavrtim približno do 7V!Pa tudi poskusil sem že z vetrom in tudi ni problema!Zanima me,kako bi si izdelal elektroniko,ki bi vklapljala pobudno navitje le pri doseženem določenem številu obratov?
Prosim za nasvete!
LP ufosim Question

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 28, 2007 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Varianta;
Na os rotorja daj mali motorček enosmerni motorček (recimo tak kot je v kasetofonu za pogon) Le ta deluje kot dinamo, če ga vrtiš. Proizvedena napetost bi morala zadostovati za vzbujanje altenatorja.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 28, 2007 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem na turbini, ki žene alternator, naredil sledeče:
- dve žici, ki gresta na krtačke rotorja, sem speljal ven, ju prekinil in vmes zmontiral PWM. Sedaj nastavim max vzbujanje in s tem dobim željene vrtljaje. Regler vseeno dela normalno, pwm pa omeji max vzbujanje. Alternator imam enak.

lP
Robi
Nazaj na vrh
cfrik
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Jan 2007 16:15
Aktiv.: 0.17
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 28, 2007 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno kaj želiš napajati. Če boš polnil akumulator, potem je najboljše da uporabiš regulator alternatorja. Vmes pa daš rele, ki ga vklopi napetost, ki jo daje motorček, ki ga montiraš na os regulatorja, tako kot ti je svetoval Silvo, Če pa želiš napajati kaj drugega pa potrebuješ dodaten izvir vzbujanja za začetek, potem pa se alternator sam napaja. Wink
ufosim
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 28, 2007 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ro-bi kaj pa je PWM?
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 28, 2007 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PWM, ali Pulse Wide Modulator - impulsno-širinski modulator. Z njim spreminjaš razmerje signal-pavza (od 0 - 100 %) nekega oscilatorja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ufosim
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 28, 2007 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvete!V naslednjih dneh bom poskusil uporabiti katero od teh variant in bomo videli.
Se slišimo!
LP ufosim

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 28, 2007 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je!
Lahko daš tudi upor vmes (potem spelješ ven samo eno žico) , vendar ti ga bo grelo in energija bo šla v zrak. Računati pa moraš, da gre skozi rotor do 4 ampere.
lp
Nazaj na vrh
ufosim
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 01, 2007 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Jaz sem že skoraj pri koncu pri izdelavi svoje vetrne elektrarne! Samo pobarvam jo še in priključim električna vodila in bomo videli kaj bo! Za vzbujanje alternatorja sem uporabil dva motorčka od kasetnih avtoradijev,dodal reduktor in ko dasta napetost 6 V se preko releja in reglerja vklopi pobudno navitje!Čez dva dni bom vse skupaj montiral in namestil na svoje mesto in bomo videli kaj bo(če bo kaj vetra)!

ufosim
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 01, 2007 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živio!

Imam pa še eno vprašanje:zanima me,kako se da na čim več načinov narediti vetrne lopatice?
Prosim za nasvete!
LP ufosim

Sergej
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43
Aktiv.: 1.22

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 02, 2007 10:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za začetek bo najlažje, če vzameš Al pločevino, jo daš v primež in zavrtiš na primeren kot. Potem to na nek način pritrdiš na pesto.
Pri naklonih moraš upoštevat, da na lopatico deluje veter z navidezno hitrostjo - vsoto dejanske in obodne hitrosti lopatice. Mogoče ti bo pomagal še en podatek. Nekoč je veljalo, da jadro najbolje 'vleče' pri vstopnem kotu vetra 15 stopinj. Če imaš kakšno možnost 'plonkanja', si pa že zmagal.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 02, 2007 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Omenil bi tri načine:
Morda se čudno sliši, ampak nekje sem prebral, da imajo tiste tri polkrogle, ki se uporabljajo za merjenje hitrosti vetra, zelo velik izkoristek (razmerje med zračnim uporom, ko se polkrožna lopatica navidezno vrti v vetru). Zgolj nesimetrična osna obremenitev je baje kriva, da tega načina ne uporabljajo pri velikih vetrnih elektrarnah. Pri mali elektrarni pa bosta nosilni steber in glavna ležaja zlahka toliko predimenzionirana, da ne bo težav.

Hitrost talnega vetra (do nekaj 10 metrov) narašča s kvadratom višine. Če torej kolo postaviš pokonci (os vodoravna), in je delovna stran zgoraj, bo izkoristek še večji (saj se bodo lopatice vračale v počasnejšem vetru - zračni upor narašča s kvadratom hitrosti). Vendar boš moral poskrbeti za obračanje po vetru, česar pri navpični osi ni treba. To bi šlo z dvema kolesoma, generator in smerni rep pa bi postavil med njiju.
Namesto polkrogle je dober tudi polvalj - na pol prerezana 10l pločevinka oz 200l sod - odvisno od velikosti sistema.

Zavijanje običajnih lopatic, glede na oddaljenost od osi, je precej zahtevno. Korak vijačnice, ki jo oriše dana točka, mora biti enak na vseh polmerih. Temu se uspešno izogneš, če pritrdiš kar ravne lopatice na obod platišča od dirkalnega kolesa.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70823.66

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 02, 2007 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.38

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 02, 2007 6:41 pm    Naslov sporočila:  alternator elektrarna Odgovori s citatom

Kako narediti "krila" za vetrnico, moj prijatelj ima vetrnico narejeno po načrtih iz revije SAM. Deluje že zelo dolgo. Krila so narejena kot pri modelih letala. Izrezal je rebra, jih pritrdil na nosilec in vse skupaj je "oblečeno" s tanjšo Al pločevino.
Pri izdelavi je pazil da so vsa krila enake teže (prvo vetrnico je malo močnejši veter odtrgal ker ni bila dobro balansirana, krila so zdržala je pa počila os in jo je iskal v sosednjem vinogradu).
Vlado

100_1412.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  384.22 KB
 Pogledana:  69 krat

100_1412.jpg

Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.43

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 02, 2007 8:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko moči pa da taka vetrnica?

Meni se zdi za domačo uporabo še najbolj uporabno gretje na vetrnico. Ne rabiš nobenega alternatorja, akumulatorjev in podobnega. Os napelješ v neko posodo vode in mu daš mešalo - peč na veter bi se temu reklo Wink

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 1 od 8

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni