www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Light show - naključno utripanje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bostjan91
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 18:58
Aktiv.: 0.79
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 28, 2007 7:01 pm    Naslov sporočila:  Light show - naključno utripanje Odgovori s citatom

Zdravo sem novinec v elektroniki in me zanima naslednje.

Zanima me kako bi naredil light schow ki bi utripal?
Pa prosil bi če mi ne govorite naj poiščem na google- u ampak če bi mi kdo dal kakšno sliko kako bi jaz to povezal in kaj bi uporabi da bi diode utripale.

Nazadnje urejal/a bostjan91 Pon Jan 29, 2007 3:39 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.99
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 28, 2007 7:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za utripajoče LED diode lahko narediš nekaj vezij z časovnikom LM555. Za vsako diodo boš potreboval enega. Narediš astabilni multivibrator z nizko frekvenco. Shemo vezja boš našel na vsakem Datasheetu za ta časovnik. Na izhod (pin 3) pa preko upora priključiš povprečno diodo preko enega serijskega upora. Največji čar pa je da lahko vsaki diodi nastaviš svojo frekvenco utripanja.

Tole bi bilo za začetnika dovolj naključno utripanje.

Ker prave "random" naprave je relativno težko narediti. Pa še te ki so so ponavadi le delno naključne, ker se vzorec prej ali slej ponovi (odvisno od kompleksnosti). Pa zelo težko se boš izognil uporabi kakšnega mikrokontrolerja.

bostjan91
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 28, 2007 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nism mislu lnaključnega utripanja, mislil sem da bi pač utripalo (lahko tudi v stalnem vzorcu). Oprosti za napačen izraz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 28, 2007 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Popravi svoj prispevek, sicer bo letel v smeti!!
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 28, 2007 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem v osnovni šoli priklopil jelko na starter od neonke in je utripalo.
lp
Robi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.03
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 28, 2007 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Jaz sem v osnovni šoli priklopil jelko na starter od neonke in je utripalo.
lp
Robi

Si me spomnil na moj prvi "jaki" projekt Cool V sedmemu razredu Laughing

Deset zarnic 60W in deset starterjev v skatli od cevljev - Light show za solski ples Razz
Delalo cel vecer,drugi dan pa sem nadgradil s pedalom(regulatorjem) sivalnega stroja-delalo -nekaj minut,nato pa nepricakovani dimni efekti Shocked

@bostjan91 -ce se bos igral s starterji-vezes ga kot stikalo-zaporedno,pa ne pozabi da 220V ni prijazno zivljenju Wink

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 29, 2007 12:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzemi EPROM v katerem je BIOS od kake stare matične plošče dodaj še CD4060, ki vsebuje števec in že tudi oscilator. Števec poveži na adresni del BIOS ROM-a.
Na data nožicah, 8 jih je, boš Dobil neke podatke, ki so nekoč predstavljali program za matično ploščo. No v takem vezju bodo prižigali LED diode. Ni sicer popolnoma naključno, a ne verjamem, da bo kdo uspel ugotoviti ponavljanJe.

Zanimivo pri vem tem je to, da lahko uporabiš star OTP EPROM, ki je za karkoli drugega popolnoma neuporaben.

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 29, 2007 10:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsake toliko casa se pojavijo vecji odseki 0xFF, ker BIOS ni monolitno stlacen skupaj in ne zaseda celega EPROMa. Delovalo sicer bo, bo pa nekoliko nenavadno, ker se bo obcasno utripanje "ustavilo" Very Happy
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 29, 2007 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat, saj ni treba, da se uporabi celotno naslovno področje. 4060 tako in tako nima tolko izhodov...
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 29, 2007 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je pa tudi res Wink Prazni deli so sicer posejani nakljucno (ne le na koncu), a jih je proti koncu bistveno vec kot na zacetku, zato bi tole moralo delovati.
bostjan91
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 30, 2007 5:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a nebi šlo to kako bolj "v izi". a ne bi lahko to pač naredu s tranzistorji, kondenzatorji upori in nastavljuvimi upori??

nekako tako samo da bi dal še več diod

P.S. jaz sem mislil na začetku samo da bi utripale diode lahko tudi zmirom isto
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni