www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

potenciometer s stikalom
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
magnum44
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Okt 2009 13:54
Prispevkov: 11
Aktiv.: 0.12
Kraj: Branik

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 18, 2017 10:09 am    Naslov sporočila:  potenciometer s stikalom Odgovori s citatom

običajni potenciometri s stikalom delujejo tako, da najprej vključi stikalo, potem pa z vrtenjem spreminjaš upornost. V mojem primeru rabim pa obratno. Na CNC centru se mi je pokvaril-zlomil potenciometer-linearni 10k, ki deluje tako, da šele na koncu rotacije v smeri urinega kazalca, vključi stikalo (hitri pomik stroja). Je od firme CTS, oznaka 4070011074. Na netu sicer nekaj najdem, pa nič oprijemljivega.
Pred 4 leti sem ga že menjal, vendar kot rezervni del proizvajalca stroja, cena z dostavo enormna - cca 150 eur, kar je po mojem 10x predrago (kot tudi ostali rezervni deli). Ima kdo kako rešitev, kje najti po normalni ceni, predelave stroja ne mislim delati (v smislu kakega dodatnega stikala).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1513
Aktiv.: 10.84
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 18, 2017 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je potenciometer zvezan kot delilnik napetosti, dodaš primerjalnik, ki potem vključi rele (ali pa zgolj MOSFET izhod).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnum44
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Okt 2009 13:54
Prispevkov: 11
Aktiv.: 0.12
Kraj: Branik

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 19, 2017 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem napisal, da ne mislim odkrivati na novo smodnika, le našel bi ga rad po razumni ceni. Torej stroj dela že skoraj 20 let, ni treba nič predelati, temveč le dobiti opisani potenciometer po "normalni" ceni, ne desetkratni, kakršno imajo prodajalci rezervnih delov. In zato sprašujem elektronike, ne strojnikov ali mizarjev.
Če ne bo šlo, bom seveda kupil po kakršnikoli ceni, samo se mi zdi neumno
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Prispevkov: 2607
Aktiv.: 19.87
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 19, 2017 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj boštjan je podal rešitev, ki ni odkrivanje tople vode. Gre verjetno za redek primerek potenciometra. Boštjanova rešitev stane nekaj 10c.
Glede na to, da potenciometer zdrži samo 4 leta... bi sam sigurno razmislil o poceni alternativi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13250
Aktiv.: 94.84
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 19, 2017 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko uporabiš navaden potenciometer. Smer mu obrneš z dvema zobnikoma. Če imaš 3D tiskalnik ju lahko natisneš.

Nekako takole:



pot.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  21.04 KB
 Pogledana:  1 krat

pot.jpg



_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stane
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Prispevkov: 1093
Aktiv.: 8.82
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 19, 2017 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za znanost sem odprl stereo potenciometer.
Predelava ti vzame 2-3 minute.
Prvi potenciometer pustiš takšen kot je, drugemu odstraniš ali prekineš prevodni premaz. Whistle
S takšno predelavo dobiš iz stereo potenciometra, navadni potenciometer in stikalo po želji. Levo, desno ali oba. Whistle

Koliko jih naročim? Mr. Green



potenciometer.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  47.26 KB
 Pogledana:  0 krat

potenciometer.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bizgec65
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Prispevkov: 1638
Aktiv.: 18.46
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 19, 2017 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko pa stane takle CNC center...tako "čez palec"?
_________________
Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Prispevkov: 6882
Aktiv.: 49.26
Kraj: Koprivnica (HR), Hoče (SLO)

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 20, 2017 6:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še eno vprašanje:

Koliko pa "not prinese" ta CNC center, da se ne splača vsaka 4 leta vložiti v njega 150€?

_________________
Real radios glow in the dark
Creativity is intelligence having fun!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
magnum44
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Okt 2009 13:54
Prispevkov: 11
Aktiv.: 0.12
Kraj: Branik

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 20, 2017 7:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

toliko star stroj lahko dobim za 8 do 15 keur, dela pa še vedno OK.
Problem je, da še starejše dele, rabljene, od odsluženih strojev, prodajajo po enormnih cenah, in se vprašam, ali ni bolje nabaviti celega rabljenega za rezervne dele. Naprimer, napajalnik za klasičen PC stane cca 50 eur, za tega, ki ima za krmilnik skoraj klasičen PC s pentiumom 4 (sicer neki svoj operativni sistem, ostalo pa standardno - sam sem mu dodajal RAM, hitrejši procesor, dodal kartico za serijski port, ko mi je strela prebila na plošči ugrajene porte...), pa sem plačal preko 800 eur-udar strele. In za 20 let stare kartice hočejo več kot stane danes cel PC....
Saj sem rekel, da mi ni problem 150 eur, nočem pa da me nategujejo...
In zato sprašujem elektronike, ki veliko kupujete elektroniko, kje bi direktno nabavil potenciometer firme CTS, mimo distributerja rezervnih delov mojega stroja. Če se gre za nabavo rezkarja ali ležaja, vas ne bom spraševal
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 807
Aktiv.: 14.44
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 20, 2017 8:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pod to kodo Google najde CTS TM3005, 450 series Rotary Potentiometer.

Mouser jih ima 10 s switchem.

Če serija 450 po videzu ni prava imaš TUKAJ še ostale serije, s switchem npr. serija 270 itd.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnum44
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Okt 2009 13:54
Prispevkov: 11
Aktiv.: 0.12
Kraj: Branik

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 20, 2017 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nekaj podobnega sem tudi sam našel, vendar na žalost ne vem kaj pomenijo razne oznake - na mojem je oznaka type GC. Običajno se pričakuje vklop na začetku rotacije, pri mojem pa je na koncu. Ali morda ta GC pomeni to. Ne razumem ostalih oznak SPST, FR-GC..., da bi lahko smiselno izbral pravilnega.
prilagam sliko mojega, razstavljenega (počila je vzmet in majhen vzvod)
na boku ohišja potenciometra pa je številka 4070011074 0434.



IMG_20170620_135837.jpg
 Opis:
spodnja stran - stikalo
 Velikost datoteke:  2.49 MB
 Pogledana:  17 krat

IMG_20170620_135837.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 252
Aktiv.: 1.80
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 20, 2017 3:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojem bo najpomembnejši podatek : Actuating Angle – 20˚.
Če to velja za stikalo, ki se aktivira ob začetku vrtenja, bi moral za stikalo aktivirano ob koncu vrtenja biti ta kot blizu cifre 250...

Malo sem brskal po pdfjih, ki jih je pripel DusanK, vendar takega nisem videl.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 807
Aktiv.: 14.44
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 20, 2017 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tvojem so napisani podatki 3A/125V in 1A/250V kar ustreza današnji oznaki FR-GC, torej bi moral biti predzadnji karakter celotne kode za naročilo (zadnja stran "Ordering info") črka J.
Mouser ga nima ima pa C kot TGC type, ki je za 6A/125V. Od viška glava ne boli. Smile
Ostale cifre kode za naročilo sestaviš glede na ostale parametre, upornost, kakšna je gred itd.
Kje pa je zdaj stikalo, na začetku ali na koncu pa iz podatkov nekako ne razvozlam.
Kako razumete besedo "lug", kot čeveljček/ušesek ali je to kaj povezano s stikalom?
Jaz bi za znanost in test naročil enega ali več različnih, da vidiš, če je to to.
Če ne naročaš sam, se lahko na tem ali sosednjem forumu pridružiš temi Mouser kjer @Obelix sprejema naročila 1-2x mesečno.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Prispevkov: 6882
Aktiv.: 49.26
Kraj: Koprivnica (HR), Hoče (SLO)

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2017 8:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
...
Kako razumete besedo "lug", kot čeveljček/ušesek ali je to kaj povezano s stikalom?
...

Ni!

Pomeni priključki za spajkanje.

_________________
Real radios glow in the dark
Creativity is intelligence having fun!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
magnum44
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Okt 2009 13:54
Prispevkov: 11
Aktiv.: 0.12
Kraj: Branik

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 22, 2017 3:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo čudno deluje tale forum: se normalno prijavim, potem kliknem zgoraj pripeta linka,enega ali drugega in poskusim naročiti, oziroma se vsaj pozanimati za naročilo, pa me spet vpraša po prijavi, KI PA NE DELUJE. Kaj sem spregledal, zamočil???? Isto ime, isto geslo ???!!!
Naprimer, tudi če v novem oknu pogledam novo temo, sem neprijavljen. Zame res čudno, ali pa je moj emšo prestar (iz prejšnjega tisočletja)
pa sem odkril: tisti linki so čisto drugi naslov, oblika foruma podobna, naslova pa sploh nisem preverjal. res sem že malo star
Pa sem se tudi tam registriral, pa kaj mi pomaga, ker sem tukaj pa "premlad", ne morem poslati sporočila tistemu, ki bi mi morda lahko pomagal.
In kaj sedaj, naj pišem bedaste neuporabne prispevke, da bom dobil dovoljenje.?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1815 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group