|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ufosim Neznanec

Pridružen-a: Sob 27 Jan 2007 19:17 Prispevkov: 7 Aktiv.: 0.03 Kraj: Cerkvenjak
|
Objavljeno: Ned Jan 28, 2007 8:00 pm Naslov sporočila: Alternator-elektrarna |
|
|
Pozdravljeni!
Izdelujem si vetrno elektrarno iz avtomobilskega alternatorja.Alternator je od Iskre 14V 33A.Naredil sem že poskuse in opažam,da ko je vklopljeno pobudno navitje niti ni tako težko vrteti!Že z roko zavrtim približno do 7V!Pa tudi poskusil sem že z vetrom in tudi ni problema!Zanima me,kako bi si izdelal elektroniko,ki bi vklapljala pobudno navitje le pri doseženem določenem številu obratov?
Prosim za nasvete!
LP ufosim
_________________ Get me more wind! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Jan 28, 2007 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Varianta;
Na os rotorja daj mali motorček enosmerni motorček (recimo tak kot je v kasetofonu za pogon) Le ta deluje kot dinamo, če ga vrtiš. Proizvedena napetost bi morala zadostovati za vzbujanje altenatorja.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Ned Jan 28, 2007 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem na turbini, ki žene alternator, naredil sledeče:
- dve žici, ki gresta na krtačke rotorja, sem speljal ven, ju prekinil in vmes zmontiral PWM. Sedaj nastavim max vzbujanje in s tem dobim željene vrtljaje. Regler vseeno dela normalno, pwm pa omeji max vzbujanje. Alternator imam enak.
lP
Robi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cfrik Član

Pridružen-a: Sre 24 Jan 2007 16:15 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.17 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Ned Jan 28, 2007 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno kaj želiš napajati. Če boš polnil akumulator, potem je najboljše da uporabiš regulator alternatorja. Vmes pa daš rele, ki ga vklopi napetost, ki jo daje motorček, ki ga montiraš na os regulatorja, tako kot ti je svetoval Silvo, Če pa želiš napajati kaj drugega pa potrebuješ dodaten izvir vzbujanja za začetek, potem pa se alternator sam napaja.
_________________ lepo je imeti poklic in hobi na istem področju vendar je časa premalo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ufosim Neznanec

|
Objavljeno: Ned Jan 28, 2007 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ro-bi kaj pa je PWM?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jan 28, 2007 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
PWM, ali Pulse Wide Modulator - impulsno-širinski modulator. Z njim spreminjaš razmerje signal-pavza (od 0 - 100 %) nekega oscilatorja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ufosim Neznanec

|
Objavljeno: Ned Jan 28, 2007 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete!V naslednjih dneh bom poskusil uporabiti katero od teh variant in bomo videli.
Se slišimo!
LP ufosim
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Ned Jan 28, 2007 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako je!
Lahko daš tudi upor vmes (potem spelješ ven samo eno žico) , vendar ti ga bo grelo in energija bo šla v zrak. Računati pa moraš, da gre skozi rotor do 4 ampere.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ufosim Neznanec

|
Objavljeno: Čet Feb 01, 2007 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Jaz sem že skoraj pri koncu pri izdelavi svoje vetrne elektrarne! Samo pobarvam jo še in priključim električna vodila in bomo videli kaj bo! Za vzbujanje alternatorja sem uporabil dva motorčka od kasetnih avtoradijev,dodal reduktor in ko dasta napetost 6 V se preko releja in reglerja vklopi pobudno navitje!Čez dva dni bom vse skupaj montiral in namestil na svoje mesto in bomo videli kaj bo(če bo kaj vetra)!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ufosim Neznanec

|
Objavljeno: Čet Feb 01, 2007 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živio!
Imam pa še eno vprašanje:zanima me,kako se da na čim več načinov narediti vetrne lopatice?
Prosim za nasvete!
LP ufosim
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43 Prispevkov: 280 Aktiv.: 1.22
|
Objavljeno: Pet Feb 02, 2007 10:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Za začetek bo najlažje, če vzameš Al pločevino, jo daš v primež in zavrtiš na primeren kot. Potem to na nek način pritrdiš na pesto.
Pri naklonih moraš upoštevat, da na lopatico deluje veter z navidezno hitrostjo - vsoto dejanske in obodne hitrosti lopatice. Mogoče ti bo pomagal še en podatek. Nekoč je veljalo, da jadro najbolje 'vleče' pri vstopnem kotu vetra 15 stopinj. Če imaš kakšno možnost 'plonkanja', si pa že zmagal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Pet Feb 02, 2007 12:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Omenil bi tri načine:
Morda se čudno sliši, ampak nekje sem prebral, da imajo tiste tri polkrogle, ki se uporabljajo za merjenje hitrosti vetra, zelo velik izkoristek (razmerje med zračnim uporom, ko se polkrožna lopatica navidezno vrti v vetru). Zgolj nesimetrična osna obremenitev je baje kriva, da tega načina ne uporabljajo pri velikih vetrnih elektrarnah. Pri mali elektrarni pa bosta nosilni steber in glavna ležaja zlahka toliko predimenzionirana, da ne bo težav.
Hitrost talnega vetra (do nekaj 10 metrov) narašča s kvadratom višine. Če torej kolo postaviš pokonci (os vodoravna), in je delovna stran zgoraj, bo izkoristek še večji (saj se bodo lopatice vračale v počasnejšem vetru - zračni upor narašča s kvadratom hitrosti). Vendar boš moral poskrbeti za obračanje po vetru, česar pri navpični osi ni treba. To bi šlo z dvema kolesoma, generator in smerni rep pa bi postavil med njiju.
Namesto polkrogle je dober tudi polvalj - na pol prerezana 10l pločevinka oz 200l sod - odvisno od velikosti sistema.
Zavijanje običajnih lopatic, glede na oddaljenost od osi, je precej zahtevno. Korak vijačnice, ki jo oriše dana točka, mora biti enak na vseh polmerih. Temu se uspešno izogneš, če pritrdiš kar ravne lopatice na obod platišča od dirkalnega kolesa.
LP,
Igor
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70823.07
|
Objavljeno: Pet Feb 02, 2007 12:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.38 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 02, 2007 6:41 pm Naslov sporočila: alternator elektrarna |
|
|
Kako narediti "krila" za vetrnico, moj prijatelj ima vetrnico narejeno po načrtih iz revije SAM. Deluje že zelo dolgo. Krila so narejena kot pri modelih letala. Izrezal je rebra, jih pritrdil na nosilec in vse skupaj je "oblečeno" s tanjšo Al pločevino.
Pri izdelavi je pazil da so vsa krila enake teže (prvo vetrnico je malo močnejši veter odtrgal ker ni bila dobro balansirana, krila so zdržala je pa počila os in jo je iskal v sosednjem vinogradu).
Vlado
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
384.22 KB |
Pogledana: |
69 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 02, 2007 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko moči pa da taka vetrnica?
Meni se zdi za domačo uporabo še najbolj uporabno gretje na vetrnico. Ne rabiš nobenega alternatorja, akumulatorjev in podobnega. Os napelješ v neko posodo vode in mu daš mešalo - peč na veter bi se temu reklo
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni