|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mosqito Član
Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3234 Aktiv.: 33.08
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
frenki Moderator
Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6553 Aktiv.: 29.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Sep 12, 2017 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lepo narejeno. Lepo so vidni tudi termini mešanja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lucca brassi Član
Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4049 Aktiv.: 18.18 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mosqito Član
Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3234 Aktiv.: 33.08
|
Objavljeno: Čet Sep 14, 2017 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ramišljal sem, da bi zaznaval mehurčke na kipelni vehi. To bi naredil s senzorjem tlaka. V signalu bi se moral poznati nek periodični signal. Ker je izpodriv tekočine za ustvarjanje mehurčka dokaj konstanten, bi bila tudi meritev takega "pretoka" lahko dobro merilo. Tole s temperaturo je prvi korak. Po vretju je na vrsti pH, pa alkohol itd... Cenenih rešitev za amaterske vinarje ni, so samo dragi instrumenti velike natančnosti za referenčne laboratorijske meritve velikih proizvajalcev. Par takihle "gizmotov" v kleti pa lahko kar pomaga. Pa je dovolj, da meriš trend, saj lahko parkrat vmes odneseš v "pravi" vinski laboratorij ali pa meritve opraviš s kemijo.
Torej... išče se preprosta elektronska meritev koncentracije etanola, titracijskih kislin in žvepla. Nekaj idej že imam, samo še niso za v "javnost".
Danes se vidi kdaj sem dodal led za hlajenje:
http://pavlin.si/krozek/podatki.php?nodeid=5&address=7&device=calc¶meter=avgtemp
Sicer pa so vidni skoki v odvisnosti od globine meritve. Pri vrhu v tropu se največ dogaja in temperatura tudi najbolj naraste. _________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lucca brassi Član
Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4049 Aktiv.: 18.18 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Sep 15, 2017 8:47 am Naslov sporočila: |
|
|
za kaj se dodaja led ?
razumem , da upočasniš vrenje.... ampak zakaj (boljša kvaliteta predelave glukoze - ugibam) _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mosqito Član
Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3234 Aktiv.: 33.08
|
Objavljeno: Pet Sep 15, 2017 9:37 am Naslov sporočila: |
|
|
lucca brassi je napisal/a: |
za kaj se dodaja led ?
razumem , da upočasniš vrenje.... ampak zakaj (boljša kvaliteta predelave glukoze - ugibam) |
Frankinja je specifična kar se tiče vretja. Tudi kvasovke se dodaja take bolj "lene" sorte. Lupina jagod frankinje je trda in dobre sestavine potrebujejo čas, da preidejo v mošt. To da vinu značilen sadni vonj in okus. Pri frankinji si želiš tega čimveč, vendar to potrebuje svoj čas. Žal pa se pri višji temperaturi intenzivneje izloča tanin, ki pa ga ne želiš. Nekaj malega že, vendar ne preveč, ker je vino potem trpko in slabše. Poleg tega bi pri preveč intenzivnem vretju sladkor prehitro padel in alkohol narastel, kar bremza kvasovke. Frankinja torej zahteva en dober občutek balansiranja med intenzivnosto vretja (proporcionalno temperaturi) in trajanjem. Umetno hlajenje pr tem lahko pomaga. Večji pridelovalci imajo fermentatorje, s katerimi uravnavajo pogoje vretja, hobi vinarji si pa pomagamo z bolj priročnimi metodami. _________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lucca brassi Član
Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4049 Aktiv.: 18.18 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Sep 15, 2017 10:24 am Naslov sporočila: |
|
|
hvala za razlago _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 69 dni
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|