www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Dva potenciometra na isti osi

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Prispevkov: 1888
Aktiv.: 13.13
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 06, 2017 7:56 am    Naslov sporočila:  Dva potenciometra na isti osi Odgovori s citatom

Zdravo,

zanima me, ali je kdo že videl gumb, ki bi omogočal montažo 2 potenciometrov na isti osi. Na zunanjem gumbu bi bila groba nastavitev, na notranjem pa fina. Nekaj podobnega so imeli včasih avtoradiji, ampak tisto so custom potenciometri.

Konkretno to rabim za simulacijo NTC senzorja. Nebi rad imel 2 gumbov enega poleg drugega, ampak bi jih imel na isti osi. Potenciometri bi mogoče bili 270st. ali pa 10-turn.

_________________
Dobrga štromarja samo slab šnops strese!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
6dan8
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Prispevkov: 1036
Aktiv.: 12.59
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 06, 2017 9:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi ustrezala kombinacija namenskega dvojnega potenciometra* in ustrezna gumba zanj - takšne sem videl. Pa nekaj slik samogradenj tudi: zunanji in notranji gumb, prenos na osi potenciometrov pa preko zobnikov.

* Gugl srč: dual concentric potentiometer
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Prispevkov: 208
Aktiv.: 1.45
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 06, 2017 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče kaj najdeš pod "concentric potentiometers".
_________________
lp
baresi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
damo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Prispevkov: 1888
Aktiv.: 13.13
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 06, 2017 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aaaa, tako se temu reče. Ja, nekaj se najde. Razmišljam, glede na to da bom simuliral NTCje, ki niso linearni, bi bilo mogoče boljše vzeti logaritemske potenciometre namesto linearnih?
_________________
Dobrga štromarja samo slab šnops strese!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 379
Aktiv.: 20.22

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 06, 2017 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stran 5

https://m.eet.com/media/1148482/22745-62499di.pdf

Pri meni dobis dac8811

_________________
Bzzzzzz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3314
Aktiv.: 24.68
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 06, 2017 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Idea
Če nameravaš na roke sukati 0-270° potenciometer, upornost pa naj bi bila nelinearna, je najbolj odbita rešitev problema nelinearna skala.
V NTC tabelo pogledaš, kolikšna upornost mora biti pri neki temperaturi, nato pa na skali narediš črtico pri enaki upornosti, a z oznako temperature.
Ko imaš zrisano celotno skalo, preprosto zavrtiš potenciometer na željeno temperaturo in bo imel pravo upornost.
Idea

Z dodanim (najprej zaporednim in nato vzporednim) ali (najprej vzporednim in nato zaporednim) uporom in malce računanja bi lahko črtice bolj enakomerno razporedil.
S stereo porenciometrom (ne vem, ali je primernejši log ali lin), par okoliškimi upori in precej računanja bi lahko pokril velik temperaturni razpon s dokaj enakomerno razporeditvijo črtic.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
damo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Prispevkov: 1888
Aktiv.: 13.13
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 06, 2017 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja Mare, spet sem na tej dilemi - elektronski upor ali ne in do kake stopnje avtomatizirat zadevo. BTW poslal sem ti en mail.

Igo, skale ne rabim, ker bo zraven display, ki bo prikazoval nastavljeno temperaturo NTCja - feedback iz PLCja preko RS485.

Za display bom kar uporabil arduino nano in pa pest "Arduino 4 bit 7 segment led module"



Capture.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  34.98 KB
 Pogledana:  1 krat

Capture.JPG



_________________
Dobrga štromarja samo slab šnops strese!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Prispevkov: 1888
Aktiv.: 13.13
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 06, 2017 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede predlagane tvoje sheme, sem pred časom naletel na problem resolucije. Več sem se razpisal na sosednjem forumu:

https://www.s5tech.net/viewtopic.php?f=28&t=8464&p=114246#p114246


Kaj menite o zadnji shemi, ki sem jo pripel? Tam se gre za PT1000.

Za NTC je pa razpon Rmin/Rmax tako velik, da raje razmišljam o uporabi digipotov. Vzel bi 2x200k v serijo, v serijo s tem pa še dva paralelna 1kohm. Imel bi doseg 401k z ločljivostjo 2 ohma.

Seveda v praksi teli digipoti niso tako točni, zato bi si pripravil korekcijsko tabelo v EEPROM. Pri prvem štartu bi na digipote vezal ohm-meter, komunikacijo pa na procesor. Program bi "zapeljal" upornost čez celo skalo in shranil korekcijske vrednosti. Druga varianta pa je, da proc gleda prej omenjeni feedback in samo povečuje oz. zmanjšuje upornost, dokler ne pride na želeno temperaturo. Moram pa preverit, kako hitro testni plc računa in osvežuje podatke.

_________________
Dobrga štromarja samo slab šnops strese!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 435
Aktiv.: 3.54
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 06, 2017 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem na eni osi potreboval 4 potenciometre, zato sem dva dvojna potenciometra povezal med seboj s spodnje strani. Najprej sem s spodnje strani v vsak potenciometer zvrtal luknjo fi 3mm, potem pa v njo zalepil s sekundnim lepilom kovinsko vez ( del žeblja Smile ) in isto naredil še na drugem potenciometrom. To je lepo delovalo, razen nekja zračnosti ( lufta) je bilo med njima.

lp
Uroš

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Prispevkov: 1888
Aktiv.: 13.13
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 10, 2017 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo, sem sprobal elektronsko simulacijo NTC in PT1000 upora. Princip ki sem si ga zamislil, deluje.

Namesto 2 potenciometrov po kanalu bom vzel enkoder+arduino+dac.

_________________
Dobrga štromarja samo slab šnops strese!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1936 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group