www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Prestavitev elektrike iz zraka v tla

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
hafo
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 17 Feb 2017 8:38
Prispevkov: 2
Aktiv.: 0.24

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 06, 2017 8:07 am    Naslov sporočila:  Prestavitev elektrike iz zraka v tla Odgovori s citatom

V kratkem bodo v našem kraju prestavili elektriko iz zraka v tla.
Sedaj imam dovod v hišo v drugem nadstropju sedaj pa bo omarica v pritličju
V naši hiši so zaenkrat trije števci kar pa bi sedaj rad združil v enega.

Ali lahko potegnem kabel (cev) od kateregakoli števca do omarice, da bi bil potem tok v vseh nadstropjih?
Ali bi bilo bolje, da položim cev od dovoda v drugem nadstropju, kjer so glavne varovalke sedaj pa do nove omarice v pritličju?
Števci so v vsakem nadstropju. Potem pa bi samo odstranili vse števce in povezali kable med seboj tam kjer je bil števec.
Ali bi to delovalo?
Ali ima že kdo izkušnje z prestavitvijo elektrike iz zraka v tla?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Prispevkov: 2636
Aktiv.: 19.48
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 06, 2017 10:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če so preseki dovodnih inštalacij do števcev dovolj veliki, potem načeloma lahko priključiš na katero koli mesto od teh števcev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 436
Aktiv.: 3.54
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 06, 2017 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ampak še bolje je, da potegneš cev od zunanje omare do sedajnih glavnih varovalk, če je mogoče dovolj veliko, da boš mogoče še lahko vanjo uvlekel dodatne žice, če boš slučajno v prihodnosti spet potreboval ločitev inštalacije.

lp
Uroš

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 1736
Aktiv.: 15.17
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 07, 2017 10:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To danes delajo? Prestavljajo omrežja v zemljo? Čudno, da so se to spomnili sami od sebe.

Danes zahtevajo nenormalne kable, to je 70 mm^2. Tudi cevi do omaric želijo 110 mm oz. minimalno 1,5x premera kabla.

Če že misliš, da bi kdaj v prihodnje imel lahko 3 števce, potem naj bo vse v eni omari, tam, kjer je dovod. Torej, daj večjo omaro, za npr. 3 števce.

Predlagam prostostoječo omaro, ne pa omare na fasadi, ker s tem poslabšuješ stavbo, kondenzacija, izguba toplote ipd.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50
Prispevkov: 540
Aktiv.: 3.75
Kraj: Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 09, 2017 11:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi pri nas so se na svojo pobudo odločili za selitev iz zraka v zemljo.
Ker je pobuda z njihove strani, so dolžni postaviti enakovreden sistem in ne vem zakaj bi se ti moral ubadati s tem. Torej velja to tudi za omarico s tremi števci. Prav tako morajo napeljati nove dovodne kable od glavne omarice do starega števčnega mesta, glavne varovalke,...
Ko to naredijo pa si "premisliš" in nepotrebne števce daš odklopiti. S tem obdržiš števčna mesta, ki jih lahko aktiviraš po potrebi. Itak je bil elekro prispevek plačan.

_________________
Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 1736
Aktiv.: 15.17
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 09, 2017 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načeloma je vsa oprema v lasti lastnika priključka, upravlja pa elektro podjetje.

Če ima kdo izkušnje iz prve roke, naj kar pove. Je pa to zelo odvisno od samega elektra in tudi od rajonskih tehnikov in nadzorništev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 436
Aktiv.: 3.54
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 09, 2017 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lastništo je določeno v energetskem zakonu, kjer piše, da je hišni priključek last odjemalca. Kaj je hišni priključek pa je tudi določeno v energetskem zakonu in sicer pri prostozračnem omrežju je to od tokovne sponke na strešni konzoli oz strešnem stojalu dalje, pri zemeljski izvedbi pa je to od glavnih varovalk dalje, natančneje od kabelskih čevljev na kablu dalje.

Na elektru Ljubljana običajno ne predelujejo prostozračnega omrežja v kabelsko brez pobude in zainteresiranosti odjemalce, razen pri izgradnji nove transformatorske postaje, pa še v tem primeru se velikokrat samo zamenja gole vodnike z SKS-om ( samonosilnim kabelskim snopom). Kakšna bo rekonstrukcija je odvisno od situacije do situacije.

V kolikor pa odjemalci pokažejo interes in so pripravljeni del stroškov prevzeti nase ( predelava hišnih priključkov, mogoče celo ostala gradbena dela) pa tudi elektro pristopi naproti z rekonstrukcijo odseka.

Je pa res, da so prakse zelo tazlične glede na distribucijska podjetja. Za elektro gorenska vem, da tudi pri novem odjemalcu pristopijo zraven z praktično brezplačno izdelavo priključka (od kje ga financirajo mi ni jasno), na kar pri Elektru ljubljana ne moreš računati niti z evrom pomoči.

lp
Uroš

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Prispevkov: 2636
Aktiv.: 19.48
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 10, 2017 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri nas nočejo vkopati kabel, če ne plačaš del stroškov. Poznam primer privatnika, ki mu gre čez gradbeno parcelo 20 kV vod in bi rad na tej parceli gradil halo, zato bi seveda morali prestaviti vod v zemljo. Mislim, da so mu napisali predračun za 10 ali 20 k€, seveda potem ni prišlo do realizacije.
Elektro distributerjem gre samo za dobičke, nizkonapetostne vode dejansko ne vzdržujejo. Ko padejo drogi in ni več elektrike komaj pridejo poštukat. Pri nas je kabel na tleh že par mesecev, tudi javljeno so dobili, ampak dokler je elektrika je za njih vse v najlepšem redu...
...mi pa plačujemo pol zneska samo za omrežnino.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tomy4984
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 18 Okt 2017 13:34
Prispevkov: 4
Aktiv.: 20.03

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 20, 2017 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj se ta privatnik pritoži za ovire na posesti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50
Prispevkov: 540
Aktiv.: 3.75
Kraj: Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 20, 2017 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tomy4984 je napisal/a:
Naj se ta privatnik pritoži za ovire na posesti.


Verjetno imajo vpisano služnost. Če pa ne, pa je itak priposestvovana, če stoji daljnovod več kot 10 let.

Zato moraš biti vedno posebno pazljiv, ko nekomu daš soglasje za kabel, cev,...
Poznam primer, da je hotel lastnik postavljati na parceli garažo. So mu rekli, da sicer lahko, samo bo pa moral plačati selitev optičnega kabla. Ko so kabel polagali, jim je dal služnost. Logično.

_________________
Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Prispevkov: 2636
Aktiv.: 19.48
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 20, 2017 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, to so tudi moje starše nategnili za kabel (kabeljska tv) čez zemljo, ustno so obljubili kabel do hiše. Glavni kabel so položili, do hiše pa "pozabili" in si ne moreš nič. Je treba biti zelo pazljiv pri takšnih zadevah.
Če bi sedaj to delali, bi dovolil samo, če potegnejo kabel tudi do hiše.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1938 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group