www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Nova igračka (6kW razsmernik)
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
brac321
Član
Član



Pridružen-a: Sre 07 Okt 2015 18:49
Prispevkov: 72
Aktiv.: 2.89
Kraj: tam za potokom

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 04, 2017 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je en večjih DC/AC inverterjev, ta napaja (baje) celotno Sardinijo. Vhodna napetost 500 kV (DC)


DC-AC Sardinija.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  97.81 KB
 Pogledana:  11 krat

DC-AC Sardinija.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pirpy
Član
Član



Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Prispevkov: 599
Aktiv.: 4.17
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 04, 2017 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kje pa dobijo 500 kV DC
A po kablu iz italije?
Sem slišal, da za dolge podvodne kable uporabljajo dc napetost ker lahko spravijo čez več energije in ima manjše izgube kot pri AC.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MarkoM
Član
Član



Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Prispevkov: 2636
Aktiv.: 19.48
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 05, 2017 9:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bo držalo. Tudi po kopnem na velike razdalje uporabljajo DC, ker je manj izgub. AC ima to prednost, ker je enostavno in poceni višati oz. nižati napetost.
https://www.energy.siemens.com/hq/en/power-transmission/hvdc/applications-benefits/configurations/long-distance-power-transmission.htm

Še malo čtiva:
https://en.wikipedia.org/wiki/High-voltage_direct_current

Če pogledate mapo na pripetem wiki, se vidi, da sta s Sardinijo dva HVDC linka.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brac321
Član
Član



Pridružen-a: Sre 07 Okt 2015 18:49
Prispevkov: 72
Aktiv.: 2.89
Kraj: tam za potokom

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 05, 2017 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nebi vedel, nisem videl v živo Shocked vem pa, da imajo tam ogromne sončne elektrarne, 50, 60 MW ... Nekje sem bral, da tudi nemci delajo nekaj na tem (high power DC daljnovodi). Verjetno so bli pa v Rusiji prvi, ki so imeli operativne DC daljnovode velikih moči med dvema mestoma po II. svet. vojni.

Moj "mikro" inverter (v primerjavi z zgornjim) počas napreduje, sinus je zaenkrat dokaj pravilne oblike, tokovna zaščita deluje - vsaj zaenkrat mi ni uspelo odkuriti fetov na testni plati. Še vedno pa rešujem vprašanje zamrznjenega ASIC procesorja. Njegovi kreatorji so naredili tako, da pri tokovni preobremenitvi po petih poskusih dviga sistema povsem zamrzne. Se pravi, ko mu pošlješ impulz preobremenitve, izklopi izhodne PWMje (jaz sem zadevo podaljšal še na blokado driver čipov), nato čaka 16s, sedaj pošlje prve 100mS pulze na izhode in gleda preobremenitev. Če je prisotna gre spet takoj v izklop PWMja, sicer nadaljuje z rampo soft starta. Po petih neuspelih poskusih (5x 16s) gre v totalno zamrznitev. Enostaven reset ni možen, ker nima takega vhoda... Podobno je pri napetostni zanki, samo da so tam časi drugačni. Recimo če ti mrkne kaj v povratni zanki za stabilizacijo/regulacijo napetosti ...

Ampak problem zamrznitve je sedaj postranskega pomena, najbolj pomembno je da zaščite delujejo.
Trenutno testiram samo z enojnim mostom (4 feti) na cca 2.5 kW toroidu kjer je mirovni tok z mojo dušilko 140mA @ 51v DC (cca 7,14w) Very Happy

Včeraj sem končno dobil ene prevelike hladilnike, ki jih je blo treba mal oskubit ... Very Happy



IMG_9582.JPG
 Opis:
PWM izhod is ASIC procsorja, oziroma na izhodu driver čipov
 Velikost datoteke:  591.23 KB
 Pogledana:  4 krat

IMG_9582.JPG



IMG_9592.JPG
 Opis:
Testi temperaturne, napetostne in tokovne zaščite ...
 Velikost datoteke:  757.07 KB
 Pogledana:  6 krat

IMG_9592.JPG



IMG_9599.JPG
 Opis:
heavy metal ... :)
 Velikost datoteke:  339.16 KB
 Pogledana:  5 krat

IMG_9599.JPG



IMG_9602.JPG
 Opis:
Mal je treba poravnat, žaga ne odreže čist ravno
 Velikost datoteke:  404.84 KB
 Pogledana:  5 krat

IMG_9602.JPG



IMG_9595.JPG
 Opis:
Oblika napetosti na 230v izhodu
 Velikost datoteke:  687.85 KB
 Pogledana:  4 krat

IMG_9595.JPG




Nazadnje urejal/a brac321 Čet Okt 05, 2017 10:17 am; skupaj popravljeno 4 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brac321
Član
Član



Pridružen-a: Sre 07 Okt 2015 18:49
Prispevkov: 72
Aktiv.: 2.89
Kraj: tam za potokom

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 05, 2017 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še par včerajšnjih ...


IMG_9605.JPG
 Opis:
Rebra so ogromna, delam prostor za 10000 uF kondije
 Velikost datoteke:  407.13 KB
 Pogledana:  1 krat

IMG_9605.JPG



IMG_9607.JPG
 Opis:
prvi dve rebri
 Velikost datoteke:  371.18 KB
 Pogledana:  4 krat

IMG_9607.JPG



IMG_9609.JPG
 Opis:
.. recimo da bo nekak
 Velikost datoteke:  305.25 KB
 Pogledana:  11 krat

IMG_9609.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1034
Aktiv.: 9.68
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 05, 2017 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bodi pozoren na razdaljo med Alu hladilnikom in Elektrolitom.
Še predlog:
Tranzistorje montiraš na blok iz Al ali Cu ki tranzistorje povezuje z hladilnikom, ki je vzporeden z PCB. Tako lahko uporabiš velik hladilnik (mogoče potem ne potrebuješ prisilnega hlajenja).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brac321
Član
Član



Pridružen-a: Sre 07 Okt 2015 18:49
Prispevkov: 72
Aktiv.: 2.89
Kraj: tam za potokom

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 05, 2017 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Peter, razdalja do kondijev je 10 mm, ter zgoraj nad kondiji kak milimeter manj.
Na tiskanino grejo na različne potenciale trije hladilniki, dva 135 mm dolga, ter en dolžine 278 mm. Kar tako dolgega rebra te oblike nimam, bo sestavljen iz dveh krajših reber.

Tranzistorji so priviti direktno na hladilnike zaradi čim boljše disipacije toplote, prav tako so direktno na hladilnike priviti dovodni/odvodni kabli kr velikih! presekov. To mi sicer ni najbolj všeč zaradi ogromnih tokov in slabše prevodnosti alumunija, ampak glede na to, da je polni del rebra debel 10 mm, bom zaenkrat pustil tako. V obstoječem manjšem inverterju, ki je v trajnem pogonu že nekaj let in napaja celo hišo, so hladilniki krepko tanjši in tudi manjši. Do sedaj tam še ni blo problemov tudi pri porabi med 6 in 8 kW ne.

Brez prisilnega hlajenja nebi upal, sicer se bo pa v praksi potem pokazalo. Do nekje 2-3 kW ni problem, pri vičjih odjemnih močeh pa se temp. rebra hitro dvigne čez 50 ºC. Računam da bo na teh veliko (1x) večjih rebrih nove močnostne plate situacija malenkost boljša. Sicer sem zanjo naredil ločeno regulacijo ventilatorjev, ki jih zna vodit s spremenljivo hitrostjo, pač glede na temperaturo. Ne vem pa še kako uspešno bom lahko hladil ogromen 7.5 kW toroidni trafo. Verjetno bo zanj potrebno namestit več ventilatorjev, oziroma usmerit tok zraka na celotno površino.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1034
Aktiv.: 9.68
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 05, 2017 11:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja tole z tranzistorji direktno na Alu...
termično veliko bolje ampak kar se tiče varnosti in EMCja pa ,...
Ja če želiš imeti tranzistorje direktno na hladilnikih potem je tvoj pristop pravilen.

Pozabil pripisati, da moraš vrhove hladilnikov pritrditi vsaj med seboj z kakim... pertinaksom ali vitroplast, drugače se bistveno poveča možnost hladnih lotov.
V istem ohišju boš verjetno imel enega ali več ventilatorjev in podobno je verjetno še za transformatorje in dušilke, vse to lahko vibrira. Ker imaš hladilna rebra fiksirana samo v PCB se vibracije na koncu rebra "ojačajo".
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brac321
Član
Član



Pridružen-a: Sre 07 Okt 2015 18:49
Prispevkov: 72
Aktiv.: 2.89
Kraj: tam za potokom

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 05, 2017 11:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jep, hladilna rebra so od spodaj privita na PCB, zgoraj pa pride na njih privita kontroler tiskanina tako, da jih fiksira med sabo. Me pa jezi, ker anglež, ki je dal delat power tiskanino (dimenzije A4) je ni dal naredit na debelejšem vitroplastu. Sicer hladilniki jo bodo stabilizirali, vendar bo vse skup dokaj težko. Bom moral na sredi naredit neke teflonske podporne čepe ...

Ventilatorji: predvideni imam dve neodvisni - ločeni regulaciji. Prva bo vozila ventilator/ja na močnostni tiskanini, druga pa ventilatorje transformatorja. Kontroler tiskanina je hladna kot špricer Razz in ne potrebuje prisilnega hlajenja.

Problem je še škatla/ohišje. Iščem kak dovolj velik defekten MIG/TIG na kolesih!, v njegovo škatlo bi vse skup lepo šlo, sicer bom pa moral dat izdelat nekam, saj tako velikih orodij za krivljenje pločevine nimam.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brac321
Član
Član



Pridružen-a: Sre 07 Okt 2015 18:49
Prispevkov: 72
Aktiv.: 2.89
Kraj: tam za potokom

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 08, 2017 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj se dogaja Very Happy


IMG_9613.JPG
 Opis:
Zverina čaka na previjanje
 Velikost datoteke:  800.65 KB
 Pogledana:  6 krat

IMG_9613.JPG



IMG_9617.JPG
 Opis:
Najprej folijo dol
 Velikost datoteke:  674.66 KB
 Pogledana:  7 krat

IMG_9617.JPG



IMG_9619.JPG
 Opis:
.. nato vsa sekundarna navitja
 Velikost datoteke:  900.16 KB
 Pogledana:  7 krat

IMG_9619.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vpeter
Član
Član



Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Prispevkov: 249
Aktiv.: 3.81
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 08, 2017 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

brac321, tako iz firbca me zanima koliko stane takšen toroid?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brac321
Član
Član



Pridružen-a: Sre 07 Okt 2015 18:49
Prispevkov: 72
Aktiv.: 2.89
Kraj: tam za potokom

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 08, 2017 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nebi vedel d'oh!
Tale je Siemensov, mene je prišel dobrih 170 € dostavljen na dom, rabljen (kot nov), iz Nemčije.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pirpy
Član
Član



Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Prispevkov: 599
Aktiv.: 4.17
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 11, 2017 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj pa boš s to tanko žico?

Boš navijal bifilarno trifilarno...Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
brac321
Član
Član



Pridružen-a: Sre 07 Okt 2015 18:49
Prispevkov: 72
Aktiv.: 2.89
Kraj: tam za potokom

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 12, 2017 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navil jo bom na kolute, vstran je sigurno ne bom vrgel Very Happy
Novo navitje bo 70 ali 100 mm2. Kako bo navito ta trenutek še ne vem, ker še nimam ustreznega vodnika. Lahko da bo enojno (70 mm2) ali pa bifilarno/trifilarno (3x 35 mm2). Odvisno kaj bom uspel dobit. Kablovje v trgovinah je drago kot žafran Speak to the hand

Nizkonapetostno navitje bo imelo 21 ovojev, za kar potrebujem 9-10 m Cu vodnika 70 ali 100 mm2.



IMG_9621.JPG
 Opis:
odvit trafo ...
 Velikost datoteke:  756.73 KB
 Pogledana:  4 krat

IMG_9621.JPG



IMG_9631.JPG
 Opis:
priprave
 Velikost datoteke:  740.72 KB
 Pogledana:  3 krat

IMG_9631.JPG



IMG_9635.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  753.08 KB
 Pogledana:  4 krat

IMG_9635.JPG



IMG_9638.JPG
 Opis:
popravljam projektantske napake tiskanine ...
 Velikost datoteke:  712.15 KB
 Pogledana:  6 krat

IMG_9638.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brac321
Član
Član



Pridružen-a: Sre 07 Okt 2015 18:49
Prispevkov: 72
Aktiv.: 2.89
Kraj: tam za potokom

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 14, 2017 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slovenske baterije v Avstraliji (1000Ah@48v) ...
https://www.youtube.com/watch?v=0VrOXLLW6C4
http://www.tab.si/index.php/industrial/display_stationary/5
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 8 od 9

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1938 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group