www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Pomoč pri popravilu
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gasilecelektricar
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 14:00
Prispevkov: 8
Aktiv.: 0.13

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 7:30 pm    Naslov sporočila:  Pomoč pri popravilu Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Na vas se obračam ker bi potreboval malo pomoči pri propravilu salamoreznice. In sicer ni delovala in ko sem jo razstavil, sem opzail eno malo vezje, vendar nevem čemu točno služi. Mora pa biti napaka v tem vezju, saj ko sem odklopil žičke ki gredo iz tega vezja na stikalo, ter stikalo priklopil direktno na napajanje, je salamoreznica delala povsem normalno.

Ve kdo čemu bi naj to služilo? Sam prepoznam samo nekakšen rele na njem, nimam pa pojma zakaj je. Ali lahko salamoreznica deluje priklopljena direktno na napajanje, mimo tega vezja?



Prosim za pomoč!
Hvala!



C357B1C8-5F45-47E5-9CB2-52B26C2B6065.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  937.6 KB
 Pogledana:  56 krat

C357B1C8-5F45-47E5-9CB2-52B26C2B6065.jpeg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
solomojster
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Prispevkov: 640
Aktiv.: 6.94
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole vezje je zaradi varnosti. Na stikalu imaš 24V in tako nudi neko zaščito. V praksi pa je veliko salamoreznic vezanih tako ,kot si povezal sedaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gasilecelektricar
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 14:00
Prispevkov: 8
Aktiv.: 0.13

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej nima neke druge funkcije, kot če prav razumem zaščita uporabnika, da na stikalu ni 230V?

Potem bom pa priklopil napajanje kar direktno na stikalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
solomojster
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Prispevkov: 640
Aktiv.: 6.94
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gasilecelektricar
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 14:00
Prispevkov: 8
Aktiv.: 0.13

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Okej, hvala!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec65
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Prispevkov: 1675
Aktiv.: 17.72
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drugače pa: na sliki tistile mali črni kvadratek 561 (upor 56 Ohm) je nekam ubogi, če ne celo odprt. Mogoče bi pomagala menjava , lahko tudi s THT varianto. Za moč pa ne bi vedel, mogoče kakih 2W?
_________________
Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 4636
Aktiv.: 31.86
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bizgec65 je napisal/a:
......561 (upor 56 Ohm) je nekam ubogi, če ne celo odprt......
560 Ohmov!
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stursc
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Prispevkov: 296
Aktiv.: 2.03
Kraj: Koroška-Ravne

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

solomojster je napisal/a:
Tole vezje je zaradi varnosti. Na stikalu imaš 24V in tako nudi neko zaščito. V praksi pa je veliko salamoreznic vezanih tako ,kot si povezal sedaj.


Kolikor jaz vidim je tista "zaščita" rele z 24V tuljavo, motor je pa na kontaktih 230V.
Torej stikalo vklaplja rele in bo verjetno "prešibko" za vklop motorja.
@Bizgec65
Upor je 560E in kot kaže je ta (zanič) krivec za nedelovanje stroja-

LP, stursc


Nazadnje urejal/a stursc Čet Dec 07, 2017 9:53 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
solomojster
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Prispevkov: 640
Aktiv.: 6.94
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2017 5:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektronika je vgrajena v salamoreznicah najmanjših moči. Mislim da 350w. Profesionalne imajo robustnejšo elektroniko s transformatorjem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
eldi2011
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Sep 2014 15:55
Prispevkov: 110
Aktiv.: 2.82
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2017 8:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko bi bil tudi kondenzator, ki služi za padec napetosti.
z leti mu lahko pade kapacitivnost, kar pomeni večji padec napetosti in enkrat te napetosti ni dovolj za vklop releja.

Ampak ja najprej zamenjaj upor.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gasilecelektricar
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 14:00
Prispevkov: 8
Aktiv.: 0.13

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2017 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, upor je uničen in sicer po moji krivdi. Ko sem z žičkami od merilnega instrumenta poskušal pomeriti rele, sem po nerodnosti nekje naredil kratek stik in se je pokadilo iz upora. Anxious

Tako da razlog za okvaro tiči nekje drugje. Zadeva je pa sedaj takšna, da sem priklopil napajanje direktno na stikalo in zadeva deluje.

Sklepam da je sedaj stikalo bolj izpostavljeno, ker direktno vklaplja motor. Se zna pojaviti še katera druga težava?

Hvala vsem za pomoč. Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 288
Aktiv.: 1.98
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2017 2:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preberi podatke na stikalu (slikaj), preberi podatke na salamoreznici (slikaj).
Zanimajo nas napetost (V) in tok (A), ki ga zdrži stikalo ter moč salamoreznice (W).
Šele potem lahko ugibamo, koliko časa (vklopov-izklopov) bo zdržalo stikalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec65
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Prispevkov: 1675
Aktiv.: 17.72
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2017 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
Bizgec65 je napisal/a:
......561 (upor 56 Ohm) je nekam ubogi, če ne celo odprt......
560 Ohmov!

stursc je napisal/a:

@Bizgec65
Upor je 560E in kot kaže je ta (zanič) krivec za nedelovanje stroja-

LP, stursc


Imata prav oba, torej 560E!
Bo treba prej prebrati kaj napišem, preden oddam prispevek Brick wall .

_________________
Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gasilecelektricar
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 14:00
Prispevkov: 8
Aktiv.: 0.13

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 08, 2017 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MOND je napisal/a:
Preberi podatke na stikalu (slikaj), preberi podatke na salamoreznici (slikaj).
Zanimajo nas napetost (V) in tok (A), ki ga zdrži stikalo ter moč salamoreznice (W).
Šele potem lahko ugibamo, koliko časa (vklopov-izklopov) bo zdržalo stikalo.


Sodeč po teh podatkih na motorju in stikalu bi pomojem moralo zdržati?



IMG-6324.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.4 MB
 Pogledana:  0 krat

IMG-6324.JPG



IMG-6332.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.17 MB
 Pogledana:  0 krat

IMG-6332.JPG



IMG-6328.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  595.38 KB
 Pogledana:  4 krat

IMG-6328.JPG



IMG-6329.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  601.39 KB
 Pogledana:  2 krat

IMG-6329.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 288
Aktiv.: 1.98
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 08, 2017 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stikalo ima 6 pinov. Koliko jih je bilo originalno uporabljenih? Lahko pustiš motor zvezan direktno na stikalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1989 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group