www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Naslednji korak po Arduinu

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 122
Aktiv.: 1.19
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 11:21 am    Naslov sporočila:  Naslednji korak po Arduinu Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Za vecino domacih projektov sem uporabil arduino, sedaj bi rad sel korak dlje.

Doma imam:

"PIC K150 ICSP Programmer USB Automatic Programming Develop Microcontroller"

in nekaj mikrocipov.

Zanima me, kateri Software priporocate za programiranje? Kaj so prednosti, slabosti?

Hvala za info....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slemi
Član
Član



Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29
Prispevkov: 381
Aktiv.: 2.62
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen!

Če te zanima imam doma narejeno vezje na katerem je ATMEGA169V, s potenciometri na A/D vhodih, tipke in LED diode, ter šritimi 7-segmentnimi displeji vezani v mrežo. Kar precej zanimivo za učenje. Gor je tudi konektor za standardni priklop 2x16 LCD displeja.

Vse kar rabiš zraven je AVR ISP programator.

LP
Gregor



IMG_0468.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  361.41 KB
 Pogledana:  2 krat

IMG_0468.JPG



IMG_0469.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  394.07 KB
 Pogledana:  7 krat

IMG_0469.JPG



IMG_0470.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  338.71 KB
 Pogledana:  2 krat

IMG_0470.JPG



_________________
slemi.info/elektronika
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
mkezmah
Član
Član



Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30
Prispevkov: 210
Aktiv.: 1.94
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 4:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem včasih imel neko čudno idejo, da so hobi izvedbe "pod mano", da se moram ukvarjati z resnimi, profesionalnimi orodji, če je mogoče low level.

Čas je šel naprej, jaz sem porabil 10 x več časa za osnovne stvari, med tem ko so drugi, ki niso imeli podlage, brzeli naprej z na 3/4 končanimi rešitvami. Ampak to je napredek.

Potem pa se vprašaš, zakaj ti arduino ni dovolj in moraš iti korak dlje? Razumem, če te omejuje, moraš iti korak dlje. Če te ne omejuje,... Preveri kaj želiš narediti, in če ti Arduino ne bo zadoščal, boš šel iskati naprej. Drugače pa lahko narediš tudi z Arduinom zavidljive projekte.

Poleg tega Arduino ni čip, čip je Atmel. Arduino ni jezik, je IDE s setom knjižnic, kjer programiraš v C-ju. Arduino je postal recimo gibanje ali "trade mark". Če želiš, lahko "arduino" oziroma atmelov mikrokrmilnik še zmeraj programiraš v assemblerju, ali drugem jeziku, ali drugem okolju.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 122
Aktiv.: 1.19
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Slemi, mi ni cisto jasno kako bi se s tem pomagal. Smile

@mkezmah Delam prototip za malo drugacen gonilnik za koracni motor. Z Arduinom deluje, ampak bi ga rad dal v prodajo. Pac Arduino je se vedno relativno drag, ker ima dosti perifernih zadev, ki jih ne potrebujem. Kako je kaj z licencami, ce gre za komercialno zadevo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jan
Član
Član



Pridružen-a: Sob 10 Jun 2006 14:19
Prispevkov: 264
Aktiv.: 1.88

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš delujoč prototip, samo zrišeš svoje vezje s enakim mikrokrmilnikom, kot je na Arduinu, pa ti kode dejansko ne bo treba spreminjat (edino če kaj spremeniš razpored pinov).
To je zelo poceni varianta, saj boš dal na vezje tiste elemente, ki jih pač potrebuješ. Tudi USB serijskega porta ti ni treba dajati gor, ampak daš samo ISP letvico.

Jan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 4636
Aktiv.: 31.86
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

thetilko je napisal/a:
......Z Arduinom deluje, ampak bi ga rad dal v prodajo. Pac Arduino je se vedno relativno drag, ker ima dosti perifernih zadev, ki jih ne potrebujem. Kako je kaj z licencami, ce gre za komercialno zadevo?
Kar sta ti napisala mknezmah in Jan drži kot pribito in enostavno ne vidim v tvojih postih potrebe po "napredku",
kot tudi tvoja trditev o relativno dragem Arduinu in perifernih zadevah, enostavno ne drži!
Arduino plošča je enostavno cenejša kot posamezni elementi na njej in kot ti je napisal Jan, vzami Arduino ploščo,
napiši program, za prodajo pa naredi svojo ploščo s potrebno periferijo in enakim MCUjem (lahko je tudi kateri od 32bitnikov) brez izumljanja zople vode.

O kakšnih licencah je govora?

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 122
Aktiv.: 1.19
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2017 11:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No verjetno ni tako hudo. Nekaj clankov odpriporoca.

Npr.:

http://embedded.fm/blog/2017/8/12/dont-use-arduino-for-professional-work

Me pa veseli, ce je Arduino brez kakernihkoli licenc ipd. Smile Potem je naceloma OK glede na cene iz Kitajske, kjer predvidevam, da je kupovanje neoriginalnih tudi vredu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 4636
Aktiv.: 31.86
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2017 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

thetilko, članek, katerega povezavo si pripel, govori o Arduino ploščah, ki so licenčno zaščitene, kot take.
Debata, kaj Arduino je, je že potekala na tem forumu, to se pravi, nek MCU na točno dimenzioniraniranem tiskanem vezju,
z definiranimi pini in konektorji na tej plošči, z USB priklopom (z izjemo Arduina mini), z napetostnim regulatorjem, kristalom,
nekaj ledicami, reset tipko in odvisno od plošče tudi USB->serial pretvornikom.
In MCU na taki plošči lahko programiraš z Arduino IDE ali kakršnim koli drugim orodjem, ki podpira dolčen MCU na taki plošči.

In če tak MCU naredi vse kar si mu naložil za naredit, ne vidim razloga, da bi izbiral neko drugo platformo (govorim o MCUju in ne Arduino plošči kot taki),
če ti programiranje tega MCUja leži.

Poznam, kar nekaj programerjav na MBED platformah, ki imajo posebno zaničevalen in odklonilen odnos do Arduina kot takega, vendar jaz osebno ne vidim razloga za to,
ker gre enostavno za to, da ti črna škatlica, ki ima nekaj vhodov in nekaj izhodov, na izhodu da željen odziv vhoda in to je to.

In če to naredi osem bitnik brez problema, kljub temu, da si ga programiral v Arduino IDE okolju, ne vidim razloga, da bi se šel ne vem kakšnega oh in sploh programerja.

Lep primer so 3D tiskalniki, GRBL za CNC in Laser,....., saj večinoma, za hoby uporabo, tečejo ravno na Arduino platformah.
Seveda, če pa to ne zadostuje tvojim zahtevam, potem pač poiščeš nekaj iz kopice mbeda (ali pa tudi ne, saj obstaja še kaj).
V osnovi pa gre za to, da najdeš čimveč podpore na Netu, da ne odkrivaš tople vode, ki je že odkrita.

In to kar je napisal Jan, drži kot pribito, zato tudi proizvajalci MCUjev prodajajo razno razne razvojne sisteme, torej plošče z določeno periferijo in lahko dostopnimi pini, tipkami in še čem na njih.
In take plošče služijo razvoju neke črne škatlice, ki bo delala nekaj po tvojih zahtevah.
Ko vse dela tako kot mora pa enostavno narediš svojo ploščo, na katero daš tisto kar potrebuješ.
Torej v čem se potem razlikujejo razvojni sistemi recimo NXPja od Aduino plošč?

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 122
Aktiv.: 1.19
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2017 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej, ce odstranim na Arduinu programiran MCU in ga nataknem drugam ni nekih skrbi?

Drugace pa najlepsa hvala za info. Potem bom kar ostal na tej platformi, ker mi je v njej fletno programirat. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 4636
Aktiv.: 31.86
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2017 5:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj bi ga pa odstranil?
Na Arduino plošči sprogramiraš, v Temp mapi imaš hex datoteko in s to sprogramiraš nov MCU, ki bo na tvoji plošči.
Lahko pa v nov MCU naložiš BoozLoader in ta nov MCU sprogramiraš preko USB->serial adapterja.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1989 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group