www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Katero diodo izbrati za 100A trajnega toka?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 447
Aktiv.: 3.58
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 05, 2017 10:07 pm    Naslov sporočila:  Katero diodo izbrati za 100A trajnega toka? Odgovori s citatom

Pri vseh mogočih vrstah diod, ki se prodajajo, sem malo zbegan, kateri tip bo pravi za moje potrebe, ter predvsem kateri podatek moram gledati? Pomeni podatek v datasheetu "Forward rms current" trajno dovoljen tok?

Potrebujem je pri polnilcu ( pa ne kot usmerniško diodi), kjer bo skozi njo trajno tekel 100A DC

Bi bila tale High Performance Schottky Rectifier, 100 A?
Ali bi bilo bolje, da v zamem ta mostič in zvežem dve diodi vzporedno

lp
Uroš

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Prispevkov: 1269
Aktiv.: 9.29
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 05, 2017 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V vsakem primeru bo precej izgub na diodi.

lp.

_________________
--
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 2859
Aktiv.: 23.75
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 05, 2017 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce to kaj pove... Za 100A trajnega toka potrebujes (govorim na pamet) 16mm2 bakra. ob tem dane gre za kake konkretne kratkosticne moci
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 447
Aktiv.: 3.58
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 05, 2017 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, se zavedam, cca 70w ( a pri 6kW vseeno ni tako veliko). Saj ima že sedaj dve vzporedno vezani diodi iz enega polnilca za viličar, samo sta prostorsko precej velike, pa tudi nimam podatkov za te diode.

In ja, imam 16mm2 Cu. Pri 75A, kolikor sem ga sedaj obremenjeval je bil na otip mlačen, hladilnika diod pa kljub prisilnemu hlajenju kar konkretno topla.

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3330
Aktiv.: 24.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 1:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V takih primerih so se včasih uporabljali tiristorji (imajo cca 0,4 V padca napetosti).

Lahko si predvidiš PWM krmiljenje (tiristor izklopiš z vzporedno vezanim tranzistorjem) ali kar trajen vklop.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
milan62
Član
Član



Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Prispevkov: 2206
Aktiv.: 15.16
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 9:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
V takih primerih so se včasih uporabljali tiristorji (imajo cca 0,4 V padca napetosti).



Za kaj takega še nisem slišal. Napiši kaj več o tem.

LP

_________________
Wasting time online since 1999
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3330
Aktiv.: 24.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 9:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

milan62 je napisal/a:
igo je napisal/a:
V takih primerih so se včasih uporabljali tiristorji (imajo cca 0,4 V padca napetosti).

Za kaj takega še nisem slišal.
Jaz tudi ne d'oh!
Veseli december ... in pozna ura ...
V vsakem primeru sem krepko traparijo napisal Brick wall

Pardon.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MitjaN
Član
Član



Pridružen-a: Sre 17 Avg 2011 15:40
Prispevkov: 82
Aktiv.: 1.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi rad zmanjšal dimenzije, potem boš najdlje prišel z MOSFET-i. Mislim da bi z LM5050 ravno še prišel čez napetostno. Ostali (LM74670, LM74610, LM74611, ...) so napetostno nižje. Ampak jaz poznam samo TI-jeve rešitve. Mrbit ima kdo kaj bolj tebi na kožo pisanega
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
blay44
Član
Član



Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Prispevkov: 513
Aktiv.: 6.03

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 6:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ccc..kakšna je pa tiskanina za 100A.

Glede diode pa. Če boš uspel ohišje držati na temperaturi okolice, bo temperatura kristala pri 100A za cca 64°C večja.
Torej RthJC + RthCS + RthHladilnika

Če se greš energetiko, boš moral uporabiti večje ohišje.
Drugače, če uporabljaš impulzno, ti obremenitev kaže diagram 6.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 447
Aktiv.: 3.58
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem, če smo se zastopili, kje bo vgrajena dioda, prilagam skico in sliko, kako imam sedaj. Na sliki bi se rad znebil tistega levega hladilnika. Brez te diode mi je do sedaj uspelo uničiti že dva 12V/100A napajalnika, s tako vezano diodo pa deluje brez večjih težav.

Kako bi pa to rešil z MOSFET-om se mi pa še ne sanja. Bi lahko kdo skiciral?

lp
Uroš



delujoča vezava2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  73.84 KB
 Pogledana:  0 krat

delujoča vezava2.jpg



20171206_210405.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.3 MB
 Pogledana:  11 krat

20171206_210405.jpg



_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 4636
Aktiv.: 31.86
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem bral vsega, toda dve paralelno vezani 50A diodi tudi slučajno nista enaki eni 100A.
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
poule
Član
Član



Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Prispevkov: 704
Aktiv.: 5.29
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2017 9:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi dal kakšno skkh106 od semikrona, na ustreznem hladilniku.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1591
Aktiv.: 10.94
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2017 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa dioda (oz. hladilnik) za ne-trajni tok, vzporedno pa rele (kontaktor)? Najbrž imaš problem samo pri priklopu?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3000
Aktiv.: 21.94
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2017 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iskra je včasih izdelovala ali uvažala diode za 100A in 250A; primer 1 , primer 2 .
Vzporedna vezava pa, kot je že nekdo zgoraj napisal, se ne obnese, ker če ena prevaja le malenkost več kot druga, se račun ne izide več. Razen če gre za tovarniško izdelan modul kot npr. pri polnilcih za viličarje ali varilnih aparatih.

_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 329
Aktiv.: 9.54
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2017 12:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A si končno le predstavil kaj ti bo omenjena dioda in kje je sploh problem...
malci je napisal/a:
... Brez te diode mi je do sedaj uspelo uničiti že dva 12V/100A napajalnika...

Nič čudnega, pri taki vezavi, precej verjetno je bil 58V napajalnik "bolj pameten" in ima nižjo notranjo upornost kot 12V napajalnik, zato je slednji dobil na svoj izhod previsoko napetost...

Taka vezava napajalnikov pogojno sicer deluje, kot si že sam ugotovil, vendar ko so napajalniki brez napajanja na primarni strani in ko na izhod napajalnika pride njemu previsoka napetost, se dogajajo čudne stvari, uhaja dim, crkujejo komponente, ...

Zelo verjetno bi pomagalo, če bi vzporedno na izhod 12V napajalnika dodal dovolj močno zener diodo recimo 13V, lahko tudi 15V, taka napetost najbrž ne bo previsoka za ta napajalnik.

Kdaj crkne napajalnik? Ugibam, da crkne kmalu potem, ko izključiš napajanje napajalnikov, predvidevam da vključiš in izključiš oba naenkrat in tudi če jih, kdo ti garantira, da oba napajalnika naenkrat dasta napetost na izhodu.
Namesto diode bi ti lahko uporabil rele, ta rele bi se vključil nekaj sekund po vklopu napajanja obeh napajalnikov hkrati. Izklop releja takoj brez zakasnitve ob izklopu napajanja obeh napajalnikov. Mogoče bi bilo še bolje, če bi tipal obe napetosti in bi ti rele vklapljal signal "power good" če je napetost iz napajalnikov ustrezna.

Dioda je res rešitev, saj napetost iz baterije ne more priti nazaj na napajalnika, ampak če ugotoviš vzrok za crkovanje in če preprečiš previsoko napetost na izhodu posameznega napajalnika, dioda ne bo potrebna, za ziher uporabiš rele in zener na 12V napajalniku, recimo več 5W zener vzporedno, čeprav bi verjetno že 1,3W zadostovala.

_________________
Kontakt na e-mail .
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1989 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group