www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

BIOS Update problem (nujno)
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
program_er
Član
Član



Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Prispevkov: 2173
Aktiv.: 17.48
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 26, 2010 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jap, dela, kot mora.

Čeprav opažam, da dela celo boljše! Sicer nevem zakaj, mogoče zato, ker je spihan Rolling Eyes Laughing ali pa ker je bil na "sveže sprogramiran".

Primer: ko sem vstavil SD kartico v eSATA bralec kartic, mi je računalnik rabil kakih ~10s da je le tega zaznal in odprl mapo z datotekami.
In zdaj? Bil sem presenečen - vstavim kartico in čez slabe 4 sekunde se je že prikazalo okno s slikami, ki so se opazno hitreje nalagale (predogledi) kot nekdaj oz. pred težavo Shocked
Enako velja za USB ključke... Whistle

Skratka, super Dancing
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
bojans
Član
Član



Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Prispevkov: 1196
Aktiv.: 9.34
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 27, 2010 6:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD
En predlog!

Napis za na vrata:

NEMOGOČE NAREDIM TAKOJ

NA ČUDEŽE JE TREBA MALO POČAKAT

PO POTREBI TUDI ČARAM

Applause Very Happy Dancing

_________________
Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Prispevkov: 4432
Aktiv.: 39.08
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 27, 2010 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@program_er

To, da ti PC deluje hitreje, je lahko vzrok že samo ena drugačna nastavitev v BIOSu, kot si jo imel pred to kolobocijo.

Prah bi imel pomen, ko bi ga bilo toliko, da bi procesor začel nižati clock zaradi pregrevanja (temperature CPU nad 75, 80°C)
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
clovk12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 30 Dec 2012 6:02
Prispevkov: 64
Aktiv.: 0.97
Kraj: daljna okolica ljubljane

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 10, 2018 3:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo je že zastarela tema, ampak imam enak problem.
Imam matično, ki ima najverjetneje okvarjen bios. ko računalnik poskusim zagnati, se normalno zaženejo ventilatorji, vse izgleda ok, vendar ni slike. Izključil sem že vse ostale možnosti, cpu je ok, ram tudi, grafična dela, poskusil sem tudi z integrirano na procesorju. Tudi napajalnik je ok.
Tudi vem za neuspel poskus flashanja biosa.
Tako sem se lotil in prek lpt porta starejšega računalnika spraznil spi bios čip in uspel naložiti .BIO datoteko na čip.
Vse je izgledalo ok, vendar, ko sem računalnik poskusil ponovno prižgati, se je obnašal enako kot prej.
Zanima me, tisti, ki ste že počeli podobno, v kakšni obliki ste naložili bios na spi čip (jaz v .BIO), oz. če je še kakšna druga možnost napake.
Delal sem po tem zapisu:
http://write-code.blogspot.si/2012/08/parallel-port-spi-flash-programmer-and-unbrick-wm8650.html#.Wn5CiOco9hF

Plošča je DH55HC, čip, ki sem ga naložil z .BIO je winbond 25q64bvsig
je pa na plošči še en čip winbond W83627DHG-A

_________________
Lep pozdrav vsem!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Prispevkov: 3810
Aktiv.: 26.45
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 10, 2018 5:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro, ti si že zafural s flashanjem. Sam sem imel enak problem. Ni bilo slike, rač. se je zagnal ampak ni napredoval niti do biosa.
Poskusil vse z rami, grafično, nič ni pomagalo. Nato sem videl video enega Indijca, ki je z Al folijo podrgnil čez pine vseh ramov in glej ga zlomka pri meni je delovalo. Rač. se je po tem posegu zagnal normalno in še danes dela.

_________________
lp, ElGrigon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Prispevkov: 949
Aktiv.: 9.85
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 10, 2018 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je to tale plata slučajno ? https://http2.mlstatic.com/kit-intel-core-i5-650-intel-dh55hc-4gb-ram-ddr3-D_NQ_NP_744777-MLM25935993812_082017-F.jpg

si že malce preštudiral dolnje linke?
http://skrci.me/kzAfx

Verjetno si ti shranil že pokvarjen Bios (in ga flešal nazaj)
Rolling Eyes pa zato ne dela ...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 974
Aktiv.: 14.52
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 10, 2018 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot prvo si pripravi plato z minimalno konfiguracijo: CPU s hladilnikom+ventilatorjem in samo eno palčko spomina (1GB, 2GB ali 4GB). Grafiko uporabi že integrirano.
Izštekaj vse dodatne PCI/PCIe kartice, vse SATA naprave, podatkovne in napajalne konektorje in vse USB priključke.

Ne pozabi preveriti, da imaš poleg glavnega 24-pinskega napajalnega konektorja priklopljen tudi 4 pinski kocka 12V konektor za CPU. Brez slednjega tudi ni slike. Smile

Ravno tako preveri, da imaš pravilno priklopljen reset kabelček na front panel konektorju (črka V na pripeti sliki plate). Še najboljše, da ga kar iztakneš.
---------------------

Izštekaj 230V~ napajalni kabel in stisni tipko za vklop, da se razelektrijo vsi kondenzatorji.
Z V-metrom izmeri 3V baterijo CR2032, ki je pri PCI Express x16 modrem konektorju. Če je manj kot 2,8V jo preventivno zamenjaj, ker ne bi bilo prvič, da je ona vzrok, da plata ne štarta.

------------
Če je baterija ok potem naredi pravilni ClearCmosa:
(Izštekaj 230V~ napajalni kabel in stisni tipko za vklop, da se razelektrijo vsi kondenzatorji.)

Nekje na sredini sata konektorjev imaš (BSC) BIOS Setup Configuration konektor (črka T na pripeti sliki plate), ki ima 3 funkcije:
1. Normal, kjer sta kratko sklenjena pina 1-2
2. Clear-Cmos, kjer skleneš pina 2-3
3. Recovery, kjer mostiček popolnoma odstraniš

Prestavi jumper na 2-3 in počakaj cca. minuto, boljše dve.
Prestavi jumper nazaj na 1-2, priklopi napajalni kabel in vklopi PC.

---------------
Če še vedno ni slike potem:
Izštekaj 230V~ napajalni kabel in stisni tipko za vklop, da se razelektrijo vsi kondenzatorji.
Na nek manjši USB ključek (če kje najdeš 1 ali 2 GB bo dovolj, ki naj bo prej formatiran v FAT32 ali FAT16 datotečnem sistemu) skopiraj zadnjo verzijo biosa, TC0048P.BIO.


USB ključek vstavi v enega od usb konektorjev na zadnji strani.
Odstrani mostiček BSC konektorja iz pozicije 1-2 in ga odloži na mizo. Smile
Priklopi napajalni kabel, vklopi PC in upaj, da bo bios procedura, če jo je še kaj ostalo in ni v celoti povožena, začela brati TC0048P.BIO datoteko iz USB-ja in sprogramirala bios v celoti.
To traja nekaj minut, zato si vzemi čas cca. 5 minut, da ne posegaš v PC. Lahko se zgodi, da bo na koncu bodisi kak vzok/beep ali pa poblinkala kaka ledica.

Skratka po 5-ih minutah lahko potem izklopiš PC, daš mostiček nazaj v pozicijo 1-2 in vklopiš PC.
Upaj na najboljše.

Bolj podrobna navodila.

Če nič od zgornjega ni uspešno, lahko poizkusiš še tole sandokan varianto (A ali B na sliki), ki sem jo opisal na Slo-techu (@Duhec).

Vsekakor poročaj.



DH55DC_T_Config_jumper.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  70.09 KB
 Pogledana:  5 krat

DH55DC_T_Config_jumper.jpg



_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
clovk12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 30 Dec 2012 6:02
Prispevkov: 64
Aktiv.: 0.97
Kraj: daljna okolica ljubljane

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2018 3:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za hitre in izčrpne odgovore Smile
Ja, gre za točno to plato.
Plato sem dobil že tako. Testiram izven ohišja, z minimumom kar se da - integrirana grafika, ena palčka rama (preizkušeno delujoč), ps2 tipkovnica (tudi brez)
CMOS clear sem naredil pred flashanjem pa tudi po njem. z baterijo, brez... vse variante opisane.
Preden sem flashal čip, sem preizkusil razne načine načine oživitve, od uradnih z intelove strani, do takih bolj neprofi. Se ne zbudi. Potem sem kot zadnjo možnost poskusil flashati bios ročno, vendar na plati direkt in preko arduina ni uspelo. Zato sem poskusil odlotati čip, še vedno ni pomagalo (pomanjkanje znanja linuxa) zato sem poskusil še eno opcijo prek lpt porta starega računalnika. Flash je uspel v drugo in po testu, če je flash uspel, ko sem dobil ok rezultat sem čip prilotal nazaj na plato. Še vedno se je plata obnašala zelo podobno oz. isto. Jutri poskusim še z "indijansko metodo"; če to ne uspe bom poskusil tole:
poskusim prebrati in čekirati čip še na plati (prek lpt porta) vendar že počasi tvegam s toliko kratnim lotanjem, da bi skuril kaj. Če se bo pokazal pravilen flash še vedno, potem ne vem kaj mi ostane še. Če pa bo kakšen error, pa lahko zelo poceni dobim nov čip, ga flasham in prilotam.

Možno, da je narobe tudi kaj drugega, vendar ne najdem drugih opcij za tako obnašanje. Kot sem že rekel, pa vem, da je pred menoj nekdo flashal bios in ni uspel.

_________________
Lep pozdrav vsem!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
clovk12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 30 Dec 2012 6:02
Prispevkov: 64
Aktiv.: 0.97
Kraj: daljna okolica ljubljane

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2018 3:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej poskusil sem še s sklenitvijo pinov na čipu, brez uspeha, ostaja mi le še preizkus prek lpt še enkrat, to bom poskusil jutri.
aja obnašanje je tako: ko prižgem, se ventilator zavrti s polno hitrostjo za cca 2-3s, nato se ugasne. po sekundi mirovanja se zažene sam od sebe, drži počasno hitrost ventilatorja 2s, nato se spet zavrti s polno hitrostjo in tako ostane v nedogled (10min min.) če ugasnem (prime le 4s na power sw.) se ugasne za sekundo, nato ponovi "lauf" v nedogled.
Hvala še enkrat Smile

_________________
Lep pozdrav vsem!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 974
Aktiv.: 14.52
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2018 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot da bios procedura štarta in se ustavi/zablokira pri nekem internem testu komponent.
Dobro preglej (najboljše z lupo) vsak čip, posebno male čipke na plati, da nima kakšne mikroskopske luknjice/poškodbe.
Sposodi si (lahko ti tudi jaz) PCI BIOS POST error codes testno kartico, ki ti bo pokazala na kateri hex cifri se zadeva ustavi in boš iz dokumentacije za to plato v poglavju "4.5 Port 80h POST Codes" iz spiska vseh hex kod za ta bios lažje detektiral napako.



CM180212-091659001 (Large).jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  244.01 KB
 Pogledana:  3 krat

CM180212-091659001 (Large).jpg



_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
clovk12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 30 Dec 2012 6:02
Prispevkov: 64
Aktiv.: 0.97
Kraj: daljna okolica ljubljane

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 17, 2018 2:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z lupo ne najdem nobene poškodbe. Še enkrat bom preveril zapis biosa na čipu, če ga nisem z lotanjem pregrel. Je pa zanimivo, da je čip velikosti 8MB, bios pa je v .bio obliki datoteke velik nekaj čez 9MB.
Ker večkrat popravljam kak računalnik, razmišljam, da bi kupil poceni verzijo te testne pci. Kitajske so pod 5€, na kaj naj gledam pri nakupu, oz. V čem pomembnem se razlikujejo?
Lp

_________________
Lep pozdrav vsem!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Prispevkov: 1294
Aktiv.: 9.11
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 17, 2018 6:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav

Bi vprašal če napačen bios (v primeru da pc občasno zamrzne) dela bad sektorje po disku ?

lp.

_________________
--
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
clovk12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 30 Dec 2012 6:02
Prispevkov: 64
Aktiv.: 0.97
Kraj: daljna okolica ljubljane

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 18, 2018 3:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načeloma naj ne bi bilo težav, vendar pomoje je mogoče. Kakšen je pa vzrok za napačen bios?
_________________
Lep pozdrav vsem!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Prispevkov: 1294
Aktiv.: 9.11
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 18, 2018 8:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nimam dobrih izkušenj po spremembi tovarniškega biosa ... običajno sistem občasno zamrzne, pojavljajo se poškodbe na sys disku... ne opaziš takoj, šele po par tednih.

Na starejšem rač. kjer je še vse original pa ni težav par let ne naredi škode na disku.

_________________
--
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 974
Aktiv.: 14.52
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 20, 2018 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Profesor Einstein je napisal/a:
Pozdrav
Bi vprašal če napačen bios (v primeru da pc občasno zamrzne) dela bad sektorje po disku ?
lp.

Ne. Vsaj, da bi jaz vedel ali doživel, tudi se mi ne zdi smiselna povezava.

Disk kot tak je v bistvu svoj računalnik, ki komunicira preko sata porta/kabla s čipsetom na osnovni plati. HDD elektronika ima svoj bios (firmware), shranjen navadno v 8 pinskem serial flash čipku (npr. serija 25xxxxx).

Mogoče si imel zgolj slučaj, da so se po flešu biosa osn. plošče začele pojavljati poškodbe na disku.

S.m.a.r.t. podatki tega diska bi povedali precej več. Največkrat gre za slabe sata kable/kontakte ali neke fizične udarce/tresljaje pri popravilih kišt, ki se prenašajo na klasičen disk (ne ssd).
Če PC zamrzne in se ga na silo izklopi gre lahko tudi za programske slabe sektorje (odvisno od datotečnega sistema Fat32/ntfs itd.), ki se jih s chkdsk /R ali ponovnim polnim (full) formatiranjem popravi/odpravi. Govorim za HDD, ne SSD.
Vzrok zamrznitve so različni od hecanja spomina do pregrevanja.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Stran 5 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2151 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group