www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Gramofon Technics SL-3110 in pogled v drobovje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1735
Aktiv.: 12.55
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 03, 2018 4:47 pm    Naslov sporočila:  Gramofon Technics SL-3110 in pogled v drobovje Odgovori s citatom

Sorodnik je po dooolgem času preizkusil gramofon Technics SL-3110 in se mu je zdelo, da zvok "zavija".
Njegov namig za smer reševanja težave je bil, če lahko kaj pogledam okoli pogonskega jermena/gumice motorja, kot da občasno spodrsava, motor se ne vrti enakomerno kar se potem odraža kot občasno zavijajoč zvok.

Ko sem ga odprl ni bilo sledu o kakršnemkoli jermenu, gumici ali mehanskem prenosu. Elektronika direktno krmili brezkrtačni DC motor preko čipa AN630.
Je pa bil na pogled prašen, mast na gibljivih delih trda, suha ali zelo kompaktna.
Po kompletni demontaži delov okoli motorja, ležaja in dodatnih mehanskih prenosov, čiščenju in mazanju gibljivih delov ter glavne osi, se je krožnik že na suho lepo vrtel, rpm preklopnik 33/45 pa gladko preklapljal.

Tlivka, ki je del stroboskopa, je le rahlo brlela kar mi je bilo sumljivo. Priklopljena je preko upora 10K/3W na izmenično 105 V napetost.
Pregled in meritev sta pokazala, da je upor 10K z leti postal 20M upor.
Po zamenjavi z originalno vrednostjo 10K se je pokazala značilna svetloba tlivke, ki osvetljuje preko prizme stranski del krožnika, kjer so narisane črtice, kot pomoč pri kalibraciji hitrosti 33 ali 45 rpm.

Zakaj je upor 10K postal 10M mi je bila edina razlaga ta, da se je to z leti zgodilo zaradi (pre)gretja.
Namreč upor se konkretno greje, ravno tako tlivka, pri obeh na otip s prstom zdržiš mogoče dve sekundi.
Očitno je zdaj prišel čas, da tudi to predelam na led svetlobo.

Med mnogimi led barvami, ki sem jih preizkusil kako se razprši svetloba preko plastične prizme, sem na koncu izbral zeleno ledico, ki barvno najbolj pomirja.
Priklopil sem jo na izmenično napetost 20V~, ki pride iz transformatorja kot glavna napajalna napetost. Le ta se potem preko graetza polnovalno usmeri in napaja elektroniko s čipom AN630.

Na izmenično napetost sem ledico priklopil iz enostavnega razloga, ker se za kalibriranje hitrosti krožnika potrebuje 50Hz utripanje svetlobe in ne 100Hz, če bi ledico priklopil na enosmerno napetost za graetzom. To sem iz potrditvenega firbca potem tudi preizkusil in seveda ne deluje. Smile
Na obodu krožnika so narisane črtice za optično/vizuelno kalibracijo. Vse je preračunano v merilu za 50 in 60 Hz omrežni napetosti.
Črtice so v štirih sledeh, za vse kombinacije frekvence in hitrosti: 50Hz 33/45 ter 60Hz 33/45.

Kalibracija hitrosti se izvrši tako, da se glasbeno ploščo postavi na krožnik, izbere hitrost 33 ali 45 obr./min. ter s potenciometrom za izbrano hitrost 33 ali 45 potem regulira potenciometer bodisi levo ali desno tako, da se sled črtic, ki pripada izbrani hitrosti, na obodu krožnika (na mestu, ki ga osvetljuje tlivka skozi prizmo) ustavi in miruje, torej optično ne prehiteva ali zaostaja.
Takrat je hitrost pravilna in glasba se predvaja v pravilnem taktu/ritmu.

Izvedel sem še en test s šablono (strobo disk), ga natisnil in izrezal, položil na krožnik in osvetlil s tlivko, ki je bila preko upora 100K vezana na 230V~.
Obe meritvi sta bili enako točni, torej pas črtic se je ustavil pri obeh istočasno tako za 33 kot 45 rpm. Saj drugače niti nisem pričakoval, če je le tiskalnik sprintal 1:1.

Iz firbca sem naredil še test hitrosti s pametnim telefonom z Android aplikacijama RPM-calculator in RPM Speed&Wow.
Na sredino krožnika sem na glavo položil jogurtov lonček, nanj pametni telefon, vse skupaj pozicioniral čimbolj točno na sredino (da je bilo opletanje zaradi centrifugalne sile minimalno) in vklopil gramofon.
Meritev (točni hitrosti sta sicer 33,33 in 45,11 rpm) je pri izboru hitrosti 33 rpm odstopala -0,3 rpm (izmerjeno 33,0) pri 45 rpm pa -0,6 rpm (izmerjeno 44,5 rpm) in zdaj ne vem ali je to odvisno od kvalitete senzorja v pametnem telefonu ali je kaj drugega.

Oba Android programa sem preizkusil še na svojem gramofonu Lenco L-3866USB, ki ima prenos preko gumijastega jermena in tam je bila Android meritev neverjetno točna, torej 33,3 in 45,1 rpm. Sem se že malce zasekiral za Technisca.
No, test s šablono pa je pokazal, da se Lenco vrti hitreje glede na stroboskopsko meritev.
Krožnik sem enakomerno in zelo nežno zaviral tako, da se je pas črtic pri 33,33 in drugič pri 45,11 ustavil in miroval, ter odčital cifre na Android meritvi, ki je pokazala 32,5 in 44,3 obr./min., torej obakrat -0,8 rpm.

Pri Technicsu sem se vseeno odločil in potenciometra 33/45 nastavil glede na optično (stroboskopsko) meritev in ne Android meritev.
Pri poslušanju glasbe se ta razlika sicer ne občuti.

Pomislek glede odstopanja optične proti digitalni meritvi hitrosti je samo še pospešila sicer že prej sprejeto odločitev o zamenjavi vseh elektrolitov, saj so stari preko 30 let.
Zamenjal sem vse, ostale keramične kondenzatorje ter vse upore, posebno tiste s toleranco 1%, pa premeril, a sprememb okoli prejšnjih odstopanj hitrosti ni bilo. Tudi timingi na posameznih pinih čipa glede na načrt so bili vsi isti.
Med menjavo sem seveda pomeril vsak kondenzator in ga primerjal z novim ter bil presenečen, da noben od starih ni bil slab, celo večina je bila bližje svoji označeni vrednosti kot nekateri novi. To me že lep čas ne preseneča več.
Meritve sem zaupal merilnemu inštrumentu VA-520B.

Nastavil sem še pravilno gramaturo za pritisk tonske glave z iglo (Ortofon Concord) tako, da utež na koncu ročke najprej odviješ do te mere, da je cela ročka v vodoravnem položaju ("vaservagi"), nato prvi obroček na uteži postaviš na 0 in priviješ celotno utež na številko, ki je priporočljiva za to glavo, recimo 3g.
Anti-skating nastavitev za ublažitev pritiska igle na steno kanala/brazde (centripetalna sila vleče ročico tonske glave z iglo navznoter proti središču glasbene plošče) sem ravno tako nastavil na isto vrednost kot je pritisk tonske glave z iglo navzdol v kanal/brazdo.

Po nekajdnevnem preizkusu gramofon deluje odlično in očitno je bil vzrok občasnega "zavijanja" zvoka le presuh drsni ležaj/puša. Ostala pa mi bo malce skrivnostna razlika v hitrosti, čeprav majhna.

Vem, starejši generaciji se tole zdi nakladanje in mala malica, mlajšim pa bo verjetno zanimivejše, saj gramofoni z vinilkami vred zadnjih nekaj let spet prihajajo nazaj.



T1_5 (Custom).jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  416.56 KB
 Pogledana:  26 krat

T1_5 (Custom).jpg



T2_6 (Custom).jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  332.46 KB
 Pogledana:  28 krat

T2_6 (Custom).jpg



_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andreju
Član
Član



Pridružen-a: Sob 11 Jan 2014 21:09
Prispevkov: 200
Aktiv.: 1.61
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 08, 2018 5:58 am    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

Hvala za opis, sam imam 6 gramofonov, ki jih tudi redno poslušam, žal imam premalo znanja o elektronik.....za pregled drobovja..Sem pa sam tudi testiral aplikacije in se mi zdi, da so bolj za okvirne teste...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Milek
Član
Član



Pridružen-a: Ned 02 Avg 2015 13:50
Prispevkov: 104
Aktiv.: 0.99
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 08, 2018 11:12 am    Naslov sporočila: icon_great odlično opravljeno Odgovori s citatom

Pozdrav

Ni nakladanje,opravil si odlično analizo,pohvalno.Sedaj vidimo,da tudi izdelki s certifikatom odstopajo od navedenih vrednosti.
lp Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5766
Aktiv.: 25.97
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 08, 2018 7:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LED si priključil na čisto izmenično napetost!?
Upam, da si razen predupora, dodal še kaj.
Ur tipične ledice je 5V in Ir cca 10uA, kot je vidno spodaj.



LED.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  82.91 KB
 Pogledana:  9 krat

LED.PNG



_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1735
Aktiv.: 12.55
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 09, 2018 12:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Jaka57, na čisto izmenično, direkt iz transformatorja.
Koliko se lahko zdaj sekiram?
Zelo redko priklapljam ledico na ~ napetost in sem seveda pozabil tudi na zaporedno vezano npr. 1N4007 diodo, ki naj bi delovala kot zaščita od previsoke zaporne napetosti.
Zdaj sem se spomnil, da sem cca. dve leti nazaj objavil kako izgleda notranjost resda 230V~ signalne ledice TEM IA20WH, kjer sta upor 68K in navadna dioda, vse serijsko z belo ledico.

Bolj sem se ukvarjal s pravo svetilnostjo, da ne sveti na polno (20mA), a da se še dovolj vidi skozi prizmo. Vsaj izračun mi je tako kazal (deltaU=2V za ledico, za I=10mA), zato sem dal upor 1K8 zaporedno z zeleno ledico.
Kaj lahko pričakujem pri sicer precej nižji napajalni napetosti 20V~ in zaporedno vezanem uporu 1K8 z zeleno ledico? Naključen mrk ali zmanjšano svetilnost ledice in v katerem primeru bi se Ur=5V prekoračilo?

Me lahko tolaži VIR:"...reverse voltage is non-destructive If the current is limited...In an automotive electrical system, the negative spike could be on the order of -200 V. Damaging? Probably not. Degrading? Possibly.
LED's don;t burn out, but their intensity gets lower
."?

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom
Član
Član



Pridružen-a: Sob 11 Nov 2017 0:42
Prispevkov: 270
Aktiv.: 3.48
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 09, 2018 10:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz uporabljam LEDice v tokovnih generatorjih in ponavadi je pri 30-40V zadosti 33K upor v seriji.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s57bic
Član
Član



Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Prispevkov: 615
Aktiv.: 2.77
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 09, 2018 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ne utripa tlivka s 100HZ?

LpJ
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5766
Aktiv.: 25.97
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 09, 2018 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
Koliko se lahko zdaj sekiram?.......
Ur v vsakem primeru prekoračiš, izračunaj, kakšen mora biti zaporedno vezan upor pri 10uA, da ne prekoračiš napetosti.
Ampak, kot je napisano v zadnjem stavku, LEDice ne boš uničil, toda ščasoma bo svetilnost upadla. Zadevo rešiš enostavno z dvema anti paralelno vezanama LEDicama in seveda enim serijskim (klasično) uporom in bo Ur<5V.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 48 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group