www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Popravilo Siemens Sinumerik 3 (model 548)

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1277
Aktiv.: 9.13
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 15, 2019 11:17 pm    Naslov sporočila:  Popravilo Siemens Sinumerik 3 (model 548) Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Znanec me je zaprosil za pomoč pri popravilu dvoosne, 5-orodne (revolver) stružnice, izdelane nekje sredi osemdesetih. Krmilnik pa je Sinumerik serije 3, model 548, s CRT monitorjem in eprom/cpu logike.
Dinozaver pač.

Problem sem zaenkrat lociral na Eprom kartico, na eprom čip z zaporedno številko 17 (548815.0017.02), kakor se mi tudi izpiše pri samodiagnostiki ob zagonu. Operacijski sistem se ne začene v celoti, ampak le do slike z napako. Je pa kljub temu možno priti v (nekakšen) nastavitveni meni, s kombinacijo tipk. V tem meniju se je možno sprekajati z gumbom za režim delovanja. Enkoderji za osi sicer reagirajo na udarce po stružnici (na zadnji decimalki), toda motorjev za X in Y pomike ni možno zagnati.

Eprom pa ima na sebi drugačno etiketo kot ostali, tako da izgleda da je že bil enkrat menjan (?).

Do sedaj sem:
-Poskusil brez vstavljenega eproma 17 in diagnostika se ustavi na drugačnem programskem naslovu.
-Poskusil zamenjati eproma 15 in 17 med sabo - takrat se diagnostika ustavi pri čipu 15.
-Poskusil z drugim epromom, ki sem ga dobil od enega serviserja, a je imel drugačno številko serije (548817). Tudi tu se je diagnostika ustavila pri čipu 17, toda spet na drugem naslovu.
-Poskusil s kompletno drugo eprom karto, na kateri so sami epromi serije 548817. Takrat se sistem niti ni zagnal, oziroma je ekran ostal temen.

Skratka - predvidevam da je res problem v dodtičnem epromu z zaporedno številko 17, razen če nisem spregledal kake finte...

Ali ima slučajno kdo takšnega za prodati, ali pa njegovo vsebino? Ali če kdo pozna koga ali kakšno firmo, ki bi mi lahko pomagal?
Hvala!



izgled_monitor.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  315.74 KB
 Pogledana:  9 krat

izgled_monitor.jpg



tablica_stroja.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  303.88 KB
 Pogledana:  0 krat

tablica_stroja.jpg



tablica_krmilnika.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  423.16 KB
 Pogledana:  0 krat

tablica_krmilnika.jpg



eprom_karta_v_celoti.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.44 MB
 Pogledana:  15 krat

eprom_karta_v_celoti.jpg



okvarjen_eprom.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  294.62 KB
 Pogledana:  1 krat

okvarjen_eprom.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1277
Aktiv.: 9.13
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 15, 2019 11:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še dodatne slike s kombinacijami epromov...


ekran_napaka_brez_eproma_548815_17.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  264.82 KB
 Pogledana:  6 krat

ekran_napaka_brez_eproma_548815_17.jpg



ekran_napaka_pri_zamenjavi_eproma_548815_17_na_mesto_15.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  194.71 KB
 Pogledana:  3 krat

ekran_napaka_pri_zamenjavi_eproma_548815_17_na_mesto_15.jpg



ekran_napaka_po_testnem_epromu_548817_17.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  202.26 KB
 Pogledana:  1 krat

ekran_napaka_po_testnem_epromu_548817_17.jpg



monitor_nastavitveni_meni.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  234.6 KB
 Pogledana:  8 krat

monitor_nastavitveni_meni.jpg



monitor_nastavitveni_meni_2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  311.5 KB
 Pogledana:  2 krat

monitor_nastavitveni_meni_2.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1277
Aktiv.: 9.13
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 15, 2019 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

slike


monitor_nastavitveni_meni_3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  310.42 KB
 Pogledana:  9 krat

monitor_nastavitveni_meni_3.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13561
Aktiv.: 82.28
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 16, 2019 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej priložen pdf. Morda si z njim lahko kaj pomagaš. Sam bi najprej preveril vse napajalne linije.


49_3_Installation_Guide__GA_0-3(1).pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  49_3_Installation_Guide__GA_0-3(1).pdf
 Velikost datoteke:  23.23 MB
 Downloadano:  7 krat


_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mrtn
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 8:14
Prispevkov: 129
Aktiv.: 1.48
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 16, 2019 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj lahko posamezni eprom prebereš z namensko opremo in na tak način vidiš ali ga sploh prebere.
Nekaj čitanja tukaj: https://www.classic-computers.org.nz/blog/2012-10-21-eproms.htm
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
surla
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Prispevkov: 714
Aktiv.: 4.33
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 17, 2019 8:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z eprom programatorjem se prebere program in programator ti izračuna CHECKSUMMo. Potem to cifro poišči nekje v sami vsebini eproma (ponavadi na koncu in če se ujemajo je eprom dober.Ponavadi se na eprom tudi napiše checksumo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3560
Aktiv.: 22.92
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 17, 2019 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa hitro nazaj povezni pokrov od škatle z EPROM-i !!!
Morajo biti v temi!
Daj jim nalepi črne nalepke čez okenca, da ne pride UV svetloba noter in ti uniči vsebino.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13561
Aktiv.: 82.28
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 18, 2019 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
Pa hitro nazaj povezni pokrov od škatle z EPROM-i !!!
Morajo biti v temi!
Daj jim nalepi črne nalepke čez okenca, da ne pride UV svetloba noter in ti uniči vsebino.


Ni panike. Tole sem testiral mnogo let nazaj. Pustil sem jih na soncu cel dan. Vsebina je ostala nedotaknjena. Testrirano je bilo kakih 10 epromov ter nekaj pic-ov. Sonce jim ni prišlo "do živega". Prav tako eproma nisem uspel zbrisati pod navadno žarnico. VTF lampa z očiščeno srajčko, katero sem uporabljal za izdelavo TIV po fotopostopku je brisala eprome tam do 15 minut. Pic-i so bili obrisani prej. Zanimivo je, da je namenski brisalec obrisal eprome in pic-e zelo hitro. Pic je bil obrisan v dveh minutah. Sem pa nekoč po pomoti vključil lock bite na enem picu. Tistega nisem uspel več zbrisati.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1277
Aktiv.: 9.13
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2019 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za predloge, mnenja in gradivo! Marsikaj uporabnega (ne bi si mislil da lahko stvar postane tako kompleksna), tudi preveril sem napetosti in nekaj osnovnih meritev po čipovju. Žal brez večjega uspeha, kakorkoli obrnem, mi še vedno kaže enako napako na dotičnem epromu.
Seveda sem pri rokovanju z epromi pazil na zunanjo svetlobo. Čimprej zamenjal čipe in jih nato skrbno obračal navzdol ter čimprej vrnil v stroj.

V tem času sem tudi govoril z lastnikom, oziroma mi je javil, da se je pogovarjal z enim mojstrom glede predelave na sodobnejši CNC sistem, z novim računalom in kar pač spada zraven. Namreč, leta 2019 pisati G kodo na roke, sploh za neserijske izdelke, je tudi malo nerodno...

Tako da, zaenkrat bom videl kako in kdaj bo šel v investicijo naprej. Za popravilo tega obstoječega sistema, pa sem vsaj do nadaljnega, še vedno odprt Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3045
Aktiv.: 19.52
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 26, 2019 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ko sem še več delal na vzdrževanju, sem najprej kontaktiral firmo ki je mašino izdelala , ne glede na to kateri letnik je bila. Včasih te kar preseneti za kako stare mašine dobiš dokumentacijo in rezervne dele.
Od domačih firm pa poskusi če vedo kaj pri Etra d.o.o.

_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 78 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group