www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Arduino Mega2560 stepper motor Shield

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
borzon
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Sep 2015 23:14
Prispevkov: 98
Aktiv.: 1.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 06, 2020 5:37 am    Naslov sporočila:  Arduino Mega2560 stepper motor Shield Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Ker sem še zelo zelo zelen me zanima ali je mogoče najti shield za Arduino Mega 2560, ki bi omogočal direkten priklop 3 ali 4 stepper motor driver-ju in istočasno še vedno omogočal dostop do Digitalnih in Analognih priključkov Arduino-ta.

V mislih imam nekaj podobnega kot je npr. Ramp 1.6 za Arduino Mega 2560 na katerega pa bi želel priklopiti še nekaj drugih dodatkov npr. Joystick, nekaj dodatnih 220V relejev in Senzorjev kar pa po mojem poznavanju trenutni shield Ramp 1.6 ne omogoča.
Shield naj bi omogočal tudi dostop do MS1, MS2 oziroma digitalno nastavljanje število korakov preko MS1 in MS2.

Naprošam vas za informacijo kje dobiti in kaj dobiti.
Hvala vsem za pomoč
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3591
Aktiv.: 21.32
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 06, 2020 1:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda je možno.
Potrebuješ pinout od tvojega Arduinota in od Ramp. Ramp ima cel kup pinov, ki so namenjeni za končna stikalca in podobno. Če jih ne boš uporabil, so prosti.
Vse, kar je nepovezano, lahko uporabiš za ostale (pod)sklope.

Poglej si, kateri pini so digitalni vhodi (zanimivi so zlasti tisti, ki omogočajo proženje prekinitev), digitalni izhodi ter kateri so analogni vhodi ali analogni izhodi (možnost PWM).

Potem se naredi tiskanino, ki vse take pine spravi na kup in v uporabno obliko.

230 V rele je verjetno mišljen tak s 5 V ali z 12 V tuljavico (Schrack RT42 serija).
Torej gre iz pina preko ledice in 330 ohm upora na bazo tranzistorja, ki vklaplja rele. In podobno. Vse to združiš na dodatni tiskanini, a pazi na razdalje 8 mm med 230 V in napajalno napetostjo.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
borzon
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Sep 2015 23:14
Prispevkov: 98
Aktiv.: 1.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 06, 2020 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen igor,

Najlepša hvala za odgovor in pomoč. Vidim da te stvari obvladaš.

Mi lahko svtetuješ, če je možno digitalno nastavljanje vrednosti MS1 in MS2 (LOW, HIGH) na ramp 1.6, saj v popisu pinov nisem zasledil števik teh dveh pinov oziroma priključkov.
Mogoče veš, kako si bilo možno programsko spreminjat število korakov na krmilniku TMC2208 v.3,0

Zanima me tudi, kako bi najlažje nasel kateri pini na ramp 1.6 so digitalni in kateri analogni?

Hvala za vso pomoč
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3591
Aktiv.: 21.32
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 06, 2020 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pini z oznako D-- so digitalni vhodi ali digitalni izhodi.
Pini z oznako A-- so analogni ali digitalni vhodi ali digitalni izhodi.
Ampak to je stvar Arduinota. Glej Documentation.
https://store.arduino.cc/arduino-mega-2560-rev3

Natisni si Arduino pinout, nato pa s pomočjo Ramps pinouta
https://github.com/bigtreetech/ramps-1.6/blob/master/Ramps1.6/hardware/R6Schematic%20diagram.pdf

na njemu označiš, kateri pini so še prosti, da jih boš uporabil za druge stvari in v programu prav naslovil.

Preveri, kateri digitalni pini omogočajo PWM in proženje prekinitev in pazi, katere Timerje si delijo. Pazi tudi na komunikacijske pine, če boš dodajal kakšne zunanje ploščice, RX0 in TX0 pina uporabi čisto nazadnje za vhode (ne pozabi na 10k upor med vhodom in pinom).

Microstepping (MS) se načeloma za vsak gonilnik nastavi fiksno z jumperji na Ramps-u.
Če pa imaš dovolj prostih pinov, lahko odspajkaš jumperje za enega ali tudi za vseh 5 gonilnikov (če je to potrebno) in povežeš žice do MS pinov. A bodi pozoren, saj smeš MS preklapljati izključno v natanko določenih pozicijah motorja (glej datasheet od gonilnika), torej moraš obvezno programsko šteti korake.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
borzon
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Sep 2015 23:14
Prispevkov: 98
Aktiv.: 1.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 06, 2020 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen Igor,

Zahvaljujem se ti za odgovor in pomoč. Ker sem začetnik imam nekaj vprašanj še.
- Zanima me kako naj na R6Schematic diagram.pdf vem kateri so analogni in kateri digitalni? Predvidevam da so AUX analogni? Verjetno so analogni tudi pini za Thermistorje in Fans analogni?

- Kaj pa če nastaviš število polov oziroma korakov z MS1 in MS2 samo 1x v programu v void setup() ? A je v tem primeru tudi potrebno kaj paziti?

- Imam še eno vprašanje na katerega nimam odgovora. Z enim Joystickom želim krmiliti 2 koračna motorja. 1 motor za krmiljenje po X osi drugi koračni motor za krmiljenje po Y osi. Zanima me, če imaš mogoče kako informacijo, ali je to mogoče?
Težava je v tem, da mi vsak posamezno dela, ko pa ju skušam istočasno krmilit pa crkuje in se nenavadno obnašata ali pa sploh ne zaženeta.


hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3591
Aktiv.: 21.32
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 07, 2020 8:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Analogni vhodi so tisti, ki imajo pred številko A. Na AUX-2 jih je nekaj, pa še kakšen bi se našel.

Ampak ti pini niso analogni vhodi sami po sebi, temveč je to samo ena izmed možnih funkcij, ki jo pin ima. Lahko je digitalni vhod, digitalni izhod ali analogni vhod.

Enako velja za pine pri termistorjih, da so lahko tudi analogni vhodi.

Tisti za Fans & Heaters pa do lahko digitalni vhodi, digitalni izhodi, imajo pa tudi možnost PWM, kar se dostikrat imenuje kar analogni izhod (v Arduinu se jih krmili s funkcijo analogWrite(duty, pin)).

Koračni motor ima 200 stabilnih pozicij v katerih lahko obstane, če izklopiš EN (enable) ali napajanje. Motor ob zagonu vedno začne v eni izmed njih.
Če boš MS1 in 2 nastavil samo enkrat, pač upoštevaš to. Števec pozicije je tudi sicer dobro imeti, da ne prileti s polno hitrostjo v blažilnik in hoče še nadaljevati.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5291
Aktiv.: 29.74
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 07, 2020 2:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borzon je napisal/a:
Mi lahko svtetuješ, če je možno digitalno nastavljanje vrednosti MS1 in MS2 (LOW, HIGH) na ramp 1.6,.........

Kot vidim sta dve verziji Ramps 1.6 t.j. R6 in R6+.
R6 ima nastavitev mikrosteppinga z mostički, R6+ ima možnost programiranja mikrosteppinga s pomočjo MISO, MOSI, SCK (PORT B) in enega izhodnega pina (A9, A11, D40, D42) mege 2560.
Tudi mi ni čisto jasno, v čem je smisel, da želiš programsko menjat mikrosteping, saj moraš imeti neke tipke za izbiro le tega ali pa vsakič na novo prevesti program.
Seveda pa lahko to narediš sam (RampsR6), enostavno potegneš ožičenje od pinov MS1, MS2 in MS3 na proste digitalne ali analogne pine Mege2560, saj jih je kar nekaj.

Kdaj se zamenja mikrosteping in kako, si poglej podatkovni list A4988.
Za pine Mege 2560 si preberi podatkovni list le te, kajti bližnjic, katere ti preizkušaš ni.
Stvari ti morajo biti jasne, tako kar se tiče Mege2560 in tudi gonilnikov za koračne motorje, če želiš pisat program za krmiljenje le teh.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3591
Aktiv.: 21.32
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 07, 2020 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borzon je napisal/a:

- Imam še eno vprašanje na katerega nimam odgovora. Z enim Joystickom želim krmiliti 2 koračna motorja. 1 motor za krmiljenje po X osi drugi koračni motor za krmiljenje po Y osi. Zanima me, če imaš mogoče kako informacijo, ali je to mogoče?
Težava je v tem, da mi vsak posamezno dela, ko pa ju skušam istočasno krmilit pa crkuje in se nenavadno obnašata ali pa sploh ne zaženeta.

Seveda je mogoče. Pripni program.

Predvidevam, da želiš, da odklon joystick-a določa maksimalno hitrost motorja, smer odklona pa smer vrtenja. Na oboje pa naj vpliva še bližina roba glede na trenutno smer. In to neodvisno za oba motorja, vsakega za svojo smer.

Računati je potrebno čas do naslednjega koraka, ki je odvisen od rezultata ADC, bližine roba in smeri.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 13 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group