www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Arduino tipalo 230V ali 400V napetosti

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
borzon
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Sep 2015 23:14
Prispevkov: 128
Aktiv.: 2.06
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 03, 2020 3:17 am    Naslov sporočila:  Arduino tipalo 230V ali 400V napetosti Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Naprošam vas za pomoč pri mojem neznanju.
Zanima me na kakšen način, oziroma s kakim senzorjem, bi lahko izvedel tipanje prisotnosti napetosti z pomočjo Arduino-ta.
Z arduinom bi moral krmiliti tranzistor oziroma eventuelno kak rele. V primeru da pride do "nedelovanja" releja oziroma tranzistorja in tranzistor na izhodu ne spusti 230V bi moral arduino preko nekega "senzorja" zaznati. Npr. Pri vklapljanju 3-f elektromotorja preko kontaktorja se občasno dogodi, da skuri (zapeče) kontakte v samem kontaktorju, kar je za motor največkrat pogubno.
Torej npr. če je v fazi L1 napetost proti N vodniku 230 V naj bi mi omogočalo prebrati preko digitalnega vhoda.
Če je napetost faze L2 proti N 230 naj javi preko drugega digitalnega vhoda in tako dalje.

Če je npr. Med fazama L1 in L" napetost 400V naj prav tako javi.

Kakšen senzor bi moral uporabiti v tem primeru.
Edit:
- Elektromotor sem podal samo za primer. Senzor bi uporabljal tudi za druge 230V naprave in ne samo za 3f elektromotorje.
l.p


Nazadnje urejal/a borzon Pon Avg 03, 2020 7:18 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 751
Aktiv.: 10.81
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 03, 2020 7:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstajajo namenski "elementi" za zaščito elektromotorja.

Najbolj pogosta in univerzalna je pretokovna bimetalna zaščita, oziroma motorsko zaščitno stikalo, brez tega nikar ne delaj Exclamation ne glede na to, kakšno super-duper zaščito boš naredil sam
https://www.google.com/search?q=motorsko+za%C5%A1%C4%8Ditno+stikalo

Tudi namenski releji za tipanje vseh treh faz obstajajo.

Lahko pa tudi takole:
https://www.google.com/search?q=230v+sensing+with+optocoupler

nekaj primerov:
https://www.electroschematics.com/mains-voltage-sensor/
https://electronics.stackexchange.com/questions/367993/ac-optocoupler-for-230v-line-detection

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 1990
Aktiv.: 11.03
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 03, 2020 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

https://docs.rs-online.com/1891/0900766b81693d22.pdf
_________________
Ko bom velik trol, bom moderator.
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 611
Aktiv.: 3.83
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 03, 2020 4:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer pa sam uspešno uporabljam za tipanje prisotnosti omrežne napetosti navadno tlivko in foto upor skupaj pogreto v tremoskrčko. Sicer bi se dalo tudi s optocouplerjem, a je tlivka in foto upor robustnejši in za moje znanje enostavnejši.
_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4649
Aktiv.: 26.81
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 03, 2020 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super ideja! Wink
Jaz sicer obicajno uporabim smd graetz, 470k upor in optocoupler. Ce zadaj za optojem nimas kondenzazorja, lahko gledas tudi zero cross.

Lp, G

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borzon
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Sep 2015 23:14
Prispevkov: 128
Aktiv.: 2.06
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 03, 2020 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zahvaljujem se vsem za nasvete in pomoč.

Ker sam nisem "elektronik" me zanima kako je stvar izvedljiva z metodo kot jo je omenil uporabnik "mucek".
Imate kakšno shemo?

Izvedba z tlivko in foto uporom... A se tlivko prikljuci direktno na 230V na zdraven tlivke pa položi fotoupor, preko katerega "meriš" upornost in tako posledično napetost?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BojanR
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Prispevkov: 618
Aktiv.: 4.04
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 03, 2020 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

...mucek

Zakaj pa uporabljaš graetz? Ali ni bolj enostavno uporabiti kar AC optocoupler?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Prispevkov: 611
Aktiv.: 3.83
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 03, 2020 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tlivka & fotoupor

tlivko direkt na 230V, poraba zanemarljiva, LDR pa preko pull-up ali pull-down upora na vhod arduin-a, lahko na analogni, s pravilno vrednostjo pull-up upora pa direktno na digitalni vhod. Tlivka osvetljuje foto površino LDR.
Shema

lp

_________________
Elektronika za hobi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4649
Aktiv.: 26.81
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 04, 2020 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@BojanR: Navadni optokoplerji so pri roki vedno! Wink Se pa strinjam, bi slo se enostavneje lahko Wink

@Borzon: v tem smislu: https://learn.edwinrobotics.com/230v110v-ac-mains-detection-using-arduino-raspberry-pi-and-esp8266-thing/amp/

Lp, G

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kastaneda
Član
Član



Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18
Prispevkov: 448
Aktiv.: 3.34

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 04, 2020 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom


Preprosta kontrola 3f sistema.
R 1k
c 33-47 nF
Ob izpadu ene faze bo na izhodu cca 5 V, sicer 0 V.

_________________
LP
Srečko
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borzon
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Sep 2015 23:14
Prispevkov: 128
Aktiv.: 2.06
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 05, 2020 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zahvaljujem se vam vsem za pomoč in vse koristne nasvete.

Če lahko izkoristim to temo bi vas vprašal, če mogoče obstaja se kakšen drugi način kontrole delovanja za moj spodaj opisan projekt. V primeru, da koriščenje teme ni ok, naprošam admina za restavitev vprasanja pod novo temo.

- Izdekujem krmilno elektroniko s pomočjo arduina za kotlovsko regulacijo. Regulacija bo imal 5 temperaturnih senzorjev in glede na določene parametre bo arduino vklapljal in izklapljal obtočne črpalke preko tiristorja vezanega za oktokoplerjem. Z arduinom bi torej preko oktokoplerja krmilil nek tiristor (namesto releja) in tako vklapljal in izklapljal grelno obtočno vodno črpalko Grundfos. V primeru nedelovanja črpalke oziroma, če npr. pride do poškodbe izhodnega tiristorja ali v primeru izpada napetosti in na vhod črpalke ne pride napetost bi želel da mi arduino to sporoči. To zadnje sem hotel doseči s pomočjo tipanja AC napetosti na vhodu v obtočno črpalko.

Obstaja še kakšna druga boljša in meni neznana opcija, s katero bi lahko z arduinom tipal delovanje obtočne črpalke grelnega sistema. Verjetno bi bilo bistveno bolje, če bi za črpalko vstavil kak senzor pretoka vode, ampak te možnosti nimam ker je vsa kotlovska instalacija ze narejena. Naj povem, da je obtočna črpalka proizvajalca Grunffros.

Mogoče kdo od tupaj prisotni pozna kako javno dostpno ze napisano kodo za ta namen.
hvala in lep pozdrav
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 1990
Aktiv.: 11.03
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 05, 2020 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borzon je napisal/a:
A se tlivko prikljuci direktno na 230V na zdraven tlivke pa položi fotoupor, preko katerega "meriš" upornost in tako posledično napetost?


Tlivka potrebuje predupor, Razen, če kupiš narejeno signalno lučko s tlivko, ki ima predupor že vgrajen. Pri slednji bo čez čas težava. Vgrajeni predupor je velikokrat premajhen. Zato tlivka sčasoma počrni in neha svetit.

_________________
Ko bom velik trol, bom moderator.
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3092
Aktiv.: 18.01
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 06, 2020 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Obstaja še kakšna druga boljša in meni neznana opcija, s katero bi lahko z arduinom tipal delovanje obtočne črpalke grelnega sistema

https://www.banggood.com/search/ac-current-transformer.html

_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rkulcar2
Član
Član



Pridružen-a: Sre 21 Feb 2007 23:15
Prispevkov: 120
Aktiv.: 0.72
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 09, 2020 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za preverjanje prisotnosti izmenične napetosti, uporabljam spodnje vezje:


220volt-optokopler.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  19.11 KB
 Pogledana:  548 krat

220volt-optokopler.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4649
Aktiv.: 26.81
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 09, 2020 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Desni tranzistor je povsem nepotreben, ce gres dalje na mcu. Samo pullup in akcija.
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group