www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Arduino GSM modul

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 642
Aktiv.: 6.47
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 12, 2020 6:15 pm    Naslov sporočila:  Arduino GSM modul Odgovori s citatom

Zanima me, kateri GSM modul priporočate, da je kompatibilen z evropskimi operaterji. Ker koliko sem gledal po internetu jih je kar nekaj, vsi pa niso baje kompatibilni v evropi. Ker potem se nekateri nočejo registrirati v omrežje, razen preko kakšnih firmwarov.

Nekaj sem se igral z modulum SIM900. Pri katerem je problem, da se noče registrirati v omrežje. Imam pa telemahovo predplačniško sim kartico.



510-b+O9QSL._SR600,315_PIWhiteStrip,BottomLeft,0,35_SCLZZZZZZZ_.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  34.92 KB
 Pogledana:  14 krat

510-b+O9QSL._SR600,315_PIWhiteStrip,BottomLeft,0,35_SCLZZZZZZZ_.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5742
Aktiv.: 31.82
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 12, 2020 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SIM900 bi se moral brez problema povezat, če je vse OK. Kaj pa je bilo pravzaprav narobe?

Je SIM kartica aktivna in pravilno pripravljena? Kako si povezal z Arduinom? Je napajanje modula dovolj stabilno? Si ga poskusil priključit na kak serijski terminal monitor (modul je dovolj zgovoren, da bi moral povedati, kaj mu ni všeč)?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Igor01
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Prispevkov: 533
Aktiv.: 2.95
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 12, 2020 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi pri meni deluje brezhibno v kombinaciji z Uno na Telekomovem omrežju.

Tudi IoT-GA6 preverjeno deluje na Telekomovem omrežju brezhibno v kombinaciji z Nano, Uno in Mega, je pa bistveno manjši.

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mmelektronika
Član
Član



Pridružen-a: Pet 04 Okt 2019 18:59
Prispevkov: 34
Aktiv.: 2.62
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2020 7:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

prav s takšnim modulom sem naredil kolegu gsm alarm.

Pri tebi je verjetno problem pin koda. Daj kartico v telefon in pin kodo izklopi.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 642
Aktiv.: 6.47
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2020 8:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bilo je pa tako, da sem naložil program:
Koda:

#include <SoftwareSerial.h>

//Create software serial object to communicate with SIM900
SoftwareSerial mySerial(7, 8); //SIM900 Tx & Rx is connected to Arduino #7 & #8

void setup()
{
  //Begin serial communication with Arduino and Arduino IDE (Serial Monitor)
  Serial.begin(9600);
 
  //Begin serial communication with Arduino and SIM900
  mySerial.begin(9600);

  Serial.println("Initializing...");
  delay(1000);

  mySerial.println("AT"); //Handshaking with SIM900
  updateSerial();
  mySerial.println("AT+CSQ"); //Signal quality test, value range is 0-31 , 31 is the best
  updateSerial();
  mySerial.println("AT+CCID"); //Read SIM information to confirm whether the SIM is plugged
  updateSerial();
  mySerial.println("AT+CREG?"); //Check whether it has registered in the network
  updateSerial();
}

void loop()
{
  updateSerial();
}

void updateSerial()
{
  delay(500);
  while (Serial.available())
  {
    mySerial.write(Serial.read());//Forward what Serial received to Software Serial Port
  }
  while(mySerial.available())
  {
    Serial.write(mySerial.read());//Forward what Software Serial received to Serial Port
  }
}


To ni javilo nobene napake. Potem sem preko terminala vtipkal ukaz: AT+COPS=?. OK našel je vsa možna omrežja. potem sem vtipkal ukaz: AT+COPS? in je nizpisal terminal COPS=0. Kar naj bi pomenilo, da se ni registriral v omrežje.

Potem sem pa poskusil naložiti program:
Koda:

#include <SoftwareSerial.h>

//Create software serial object to communicate with SIM900
SoftwareSerial mySerial(7, 8); //SIM900 Tx & Rx is connected to Arduino #7 & #8

void setup()
{
  //Begin serial communication with Arduino and Arduino IDE (Serial Monitor)
  Serial.begin(9600);
 
  //Begin serial communication with Arduino and SIM900
  mySerial.begin(9600);

  Serial.println("Initializing...");
  delay(1000);

  mySerial.println("AT"); //Handshaking with SIM900
  updateSerial();

  mySerial.println("AT+CMGF=1"); // Configuring TEXT mode
  updateSerial();
  mySerial.println("AT+CMGS=\"+ZZxxxxxxxxxx\"");//change ZZ with country code and xxxxxxxxxxx with phone number to sms
  updateSerial();
  mySerial.print("Last Minute Engineers | lastminuteengineers.com"); //text content
  updateSerial();
  mySerial.write(26);
}

void loop()
{
}

void updateSerial()
{
  delay(500);
  while (Serial.available())
  {
    mySerial.write(Serial.read());//Forward what Serial received to Software Serial Port
  }
  while(mySerial.available())
  {
    Serial.write(mySerial.read());//Forward what Software Serial received to Serial Port
  }
}


+ZZxxxxxxxxxx namesto tega sem dal +38641......, da bi mi poslalo sporočilo na moj telefon in se ni zgodilo nič.

Potem sem pa sklepal, da mogoče podpira samo azijske operaterje in sem začel nekaj telovaditi z firmware in sem zdaj čisto nekaj zbrkal. In to še prej, ko sem pa tu na forum pisal.

Sim kartico sem preveril, jo dal v telefon in je OK, tudi PIN-a ni vklopljenega.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 642
Aktiv.: 6.47
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2020 8:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na modul sem prispajkal letvice, da sem ga lahko nataknil gor na arduino. razen tega, da sem eno letvico (rumeno na modulu) poškodoval z spajaknjem in sem namesto rumene gor nataknil drugo letvico, pini so pa ostali od prejšnje. V glavnem samo plastiko. Na modul sem priklljučil 5V 2A napajalnik in tudi ni bilo nobenih spremb.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor01
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Prispevkov: 533
Aktiv.: 2.95
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2020 10:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako vklopiš modul ?
Ročno ali SW ?

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 642
Aktiv.: 6.47
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2020 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej sem ga ročno vklapljall, potem sem pa prebrikal jumper R13 in v program dodal:

Koda:

void setup()
{
pinMode(9, OUTPUT);
}

void loop()
{
digitalWrite(9,HIGH);
}




Solder-R13-Jumper-on-SIM900-GSM-Shield-For-Software-Control.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  20.6 KB
 Pogledana:  0 krat

Solder-R13-Jumper-on-SIM900-GSM-Shield-For-Software-Control.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor01
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Prispevkov: 533
Aktiv.: 2.95
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2020 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povezavo ki si jo izvedel poveži na pin 9 na Arduinu,

V vrstici kode dodaj sekundo zakasnitve po vklopu in 5 sekund po izklopu.

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 642
Aktiv.: 6.47
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2020 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trenutno do sobote, nisem doma zaradi, službe. V soboto bom preveril, kako je to povezano. Dodal bom tudi zakasnitve. Zdaj me pa zanima, če obstaja ukaz za ročno izbiro omrežja. Ker mi je čudno, da je našel vse možne omrežja, v telemah se pa ni avtomatsko povezal? Ko bom doma, potem bom še enkrat dal sim kartico v telefon in preveril, kako je z telemahovim omrežjem pri nas doma, kakšen je signal.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rplink3r
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Feb 2007 20:02
Prispevkov: 262
Aktiv.: 1.57
Kraj: Levec

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2020 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem skoraj diplomiral zraven tega modula, grozno nestabilno delovanje, imel je pa skrito napako in sicer kabel v konektorju za anteno je bil prekinjen(lahko popravis ce odlotas konektor).

Odklopi kabel z modula in ohmsko preveri ce srednji pin pride na konektor od antene.

Tudi, kako imas nastavljen jumper za serijsko povezavo, mas na 7 in 8 pine ?

_________________
"The statement below is false."
"The statement above is true."
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 494
Aktiv.: 5.18
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 14, 2020 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem imel z sim900 moduli bolj slabe izkušnje...
Sedaj uporabljam module z Neoway M590 oz. M590E, deluje dobro glede na zeloo nizko ceno Mr. Green
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član



Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Prispevkov: 642
Aktiv.: 6.47
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 29, 2020 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj mi je uspelo, da dela z modulom sim900. Bil pa je verjeno problem z napajanjem modula. Ker prvo sem imel preko 5V polnilca od telefona, nato sem pa dal en drugi adapter 5V 2A. Potem pa sem dal za avtomatski vklop kodo, oz podprogram, katerega kličem v void setup.

Koda:

void SIM900power()
{
  pinMode(9, OUTPUT);
  digitalWrite(9,LOW);
  delay(1000);
  digitalWrite(9,HIGH);
  delay(2000);
  digitalWrite(9,LOW);
  delay(3000);
}


Pri anteni pa kabel ni bil prekinjen.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5742
Aktiv.: 31.82
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 29, 2020 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damjango je napisal/a:
Bil pa je verjeno problem z napajanjem modula.

frenki je napisal/a:
Je napajanje modula dovolj stabilno?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group