www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Shema za lab napajalnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 536
Aktiv.: 2.93
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 06, 2021 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dober bo...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dgrude
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Nov 2008 13:44
Prispevkov: 183
Aktiv.: 1.23
Kraj: Velike Lašče

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2021 2:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda bo primeren kondenzator
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 122
Aktiv.: 5.55
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2021 5:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo sem bil preveč optimističen glede tega auto-routerja v programu Proteus. Saj večino elementov lepo poveže, vendar mi nikakor ne uspe elemente tako postavit, da bi jih potem program avtomatsko vse povezal. Na spodnji sliki od PCB-ja lahko vidite, da je še 5 povezav ostalo nepovezanih (zelene črte)... Ima kdo mogoče kakšen uporaben napotek glede tega? Bil bi zelo hvaležen.. Aja, vezje bom dal tiskat na Svet-elektronike...


nap001.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  104.36 KB
 Pogledana:  27 krat

nap001.jpg



nap002.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  225.17 KB
 Pogledana:  54 krat

nap002.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dgrude
Član
Član



Pridružen-a: Sob 15 Nov 2008 13:44
Prispevkov: 183
Aktiv.: 1.23
Kraj: Velike Lašče

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2021 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skoraj nobeno vezje se ne da narediti tako da bi bile vse povezave na eni strani, zato se za zahtevnejša vezja uporablja 2 ali več plastni laminat. V tvojem primeru predlagam, da enostavno narediš 5 prevez. Se pravi za eno prevezo narediš 2 pada in na strani z elementi daš žičko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jan
Član
Član



Pridružen-a: Sob 10 Jun 2006 14:19
Prispevkov: 302
Aktiv.: 1.70
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2021 6:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekatera vezja se pač ne da povezat na enostranskem vezju brez dodatnih prevezav.
Mogoče bi šlo, če bi dovolj časa prestavljal komponente in iskal idealno postavitev, ampak ne ukvarjaj se preveč s tem.
Če ne gre, pač naredi prevezavo z žičko ali pa uporabi 0 ohm upor.

Pazi tudi, da boš linije narisal dovolj široke, trenutno izgledajo precej tanke.
Za tako vezje je priporočljivo da so široke vsaj 0,3mm, raje pa 0,5mm ali več.
Po linijah kjer pa tečejo večji tokovi, pa morajo biti še ustrezno širše.

Jan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cimer
Član
Član



Pridružen-a: Sob 07 Okt 2006 0:07
Prispevkov: 112
Aktiv.: 0.64
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2021 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojla,

Kolikor jaz vem je cena na Svet elektronike enaka za enostransko ali dvostransko vezje. Predlagam, da pripraviš dvostransko vezje in ne kompliciraš s prevezavami.

Bolj smiselno se mi zdi, da poskusiš narediti vezje čim manjše, saj bo s tem manjša tudi cena izdelave.

_________________
Lep pozdrav!

Marko S.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 122
Aktiv.: 5.55
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2021 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej bi rad probal s prevezavami, če nebo šlo pa bom probal pač z dvostranskim PCB.. Nevem pa kako se tem prevezavam reče v angleščini.. Delam v programu Proteus in ne najdem... Sicer lahko dam pade na vsako stran, tam kjer bo prevezava, ampak bi rad da so žičke vidne tudi v 3D prikazu... Aja, pa kakšne debeline naj dam padov in lukenj? Kaj priporočate?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2061
Aktiv.: 11.26
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2021 5:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V programu lahko narišeš dvostransko vezje ob zavedanju, da bo zgornji sloj narejen ročno. Vie narediš ustrezne velikosti. Vezje pa izdelaš enostransko. Med sestavljanjem pa narediš 'zgornji sloj'.

Povezave in otočke narediš raje večje, kot manjše. Pogosta 'napaka' je, da neizkušeni naredijo to zelo ozko, potem pa ob nerodnem ali večkratnem spajkanju hitro razpade.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 122
Aktiv.: 5.55
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2021 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj me še zanima: kaj so to za ene enote imenovane TH. Glej spodnjo sliko:


th.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  32.32 KB
 Pogledana:  3 krat

th.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tlogar
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57
Prispevkov: 88
Aktiv.: 1.24

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2021 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Through hole. To pomeni, da elemente vmestiš skozi luknjico in jih potem prispajkaš. Druge pa so SMD (surface mounted devices).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jan
Član
Član



Pridružen-a: Sob 10 Jun 2006 14:19
Prispevkov: 302
Aktiv.: 1.70
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2021 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je tisočinka inča, thou oz. thousandth of inch.
1 th = 0,0254mm (25,4um)

Ponavadi se to enoto označi tudi z mil.

Jan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 536
Aktiv.: 2.93
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2021 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izhodni elektrolit 100uF priklopi neodvisno od merilnika toka.


Zajeta slika2.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  23.74 KB
 Pogledana:  0 krat

Zajeta slika2.PNG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 122
Aktiv.: 5.55
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2021 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK sem spremenil.. Upam, da je zdaj vredu:


nap003.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  265.96 KB
 Pogledana:  25 krat

nap003.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 122
Aktiv.: 5.55
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 14, 2021 3:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spet imam vprašanje glede mojega napajalnik projekta. Kupil sem tale montažni komplet za 2N3055:

https://www.conrad.si/sci-montazni-komplet-strojne-opreme-za-polprevodnike-%28d-x-s%29-42-mm-x-30-mm-primerno-za-ohisje-polprevodnikov-to-3-1-set

Ali bo hlajenje normalno delovalo? Glede na to, da keramika slabo prevaja toploto... Hladilnik bo pa 3mm debel alu profil... Nekaj takega kot na spodnji sliki:

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kose19
Član
Član



Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Prispevkov: 1145
Aktiv.: 6.25
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 14, 2021 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hlajenje bo delovalo. Moraš pa še dodati primerno veliko hladilno rebro glede na moč napajalnika. Tiste 3 luknje z navojem lahko pokoristiš za pritrditev hladilnega rebra kot je naprimer TALE
_________________
- Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan -
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 38 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group